avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Necesitatea modificarii legii pentru ca declaratiile ( ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Necesitatea modificarii legii pentru ca declaratiile ( procurile ) prin care unul din parinti sa isi exprime consimtamantul de a se deplasa cu minorul in strainatate sa se dea si la avocat si la notar

Ce parere aveti, ar fi utila o astfel de modificare legislativa?

Notarii din Bucuresti sunt foarte ocupati si fac programari la oameni de doua sau trei saptamani pentru o astfel de declaratie notariala.Practic, este vorba doar de o declaratie a parintelui care in mod normal si just se poate face si la avocat si la notar daca se va modifica legea.

In prezent, doar declaratia data in fata notarului public este prevazuta de lege ca fiind singura care sa fie luata in seama de autoritatile de la frontiera de stat a Romaniei si exista problema ca notarii nu au timp si probabil ca nici nu sunt interesati de asa ceva.Scopul legii este acela al servirii cetatenilor, un interes public care sa ajute omul aflat in nevoie si nu al unui discretionism al notarilor indiferent de motive.
Notarii ridica din umeri indiferenti si spun sa mearga la alt notar.
Daca tot nu ii deranjeaza ar fi utila modificarea legii pentru ca aceasta declaratie sa se poata da si in fata avocatului in aceeasi zi si nu precum ar fi vorba de termene de judecata la notariat.

As vrea sa cunosc opinia voasta si sa imi spuneti daca ati considera utila o astfel de initiativa legilativa.

Daca vreo organizatie ar fi interesata de asa ceva ma poate contacta pentru adunarea de semnaturi.De asemenea, avocatii interesati ma pot contacta pentru a stabili o strategie comuna concreta in vederea rezolvarii problemei cat mai urgent.

Parlamentul este posibil sa nu aiba interesul de a face astfel de modificari legislative care sa serveasca interesului public si care sa fie in detrimentul notarilor ( desi pe ei nu pare sa ii intereseze ca oamenii pierd vremea cautand notari care sa nu aiba timp ) avand in vedere faptul ca multi parlamentari sau unii din cei importanti au rude sau soti, sotii, etc., si au interese directe sa se opuna, mai ales ca toti notarii se vor opune la o astfel de modificare legislativa care este necesara in vederea servirii juste a cetateanului.

Si in provincie par sa existe probleme de acest fel si nu numai in Bucuresti.De pilda, faptul ca notarul a acceptat sa faca procura in aceeasi zi s-a considerat a fi o favoare facuta unui traducator autorizat care colaboreaza in mod exclusiv cu acel notar.
Adica...pentru ca omul sa poata beneficia de un drept al sau conferit de lege trebuie ca notarul sa ii faca un favor...Suna un pic a coruptie...dar nu acest lucru prezinta interes deosebit ci faptul ca un om oarecare fara nicio relatie trebuie sa astepte doua sau trei saptamani pentru a putea da o declaratie la care are dreptul si care mai este si in interesul superior al minorului.

Dupa parerea mea, pana la modificarea legislativa care nu se poate face in cateva zile, ar trebui ca organele de conducere ale notarilor publici sa tina o evidenta stricta care sa fie publica prin afisare cu privire la notarii care au timpul necesar sa accepte sa autentifice o declaratie data de un parinte pentru ca acel parinte sau orice parinte sa poata sa stie exact carui notar sa se adreseze si nu sa ajunga in situatia sa mearga la mai multi notari care sa ridice din umeri ca nu au timp.
Cei care doresc sa semneze o astfel de petie ma pot contacta pentru a sesiza aceste organe care au ca atributii buna functionare a notariatelor, respectarea drepturilor omului, interesul superior al minorului, precum si respectarea scopului legii, si anume, respectarea spiritului legii in sens de garantare a interesului public general si nu a unui interes particular individual al notarilor care desi nu au timp nu ar fi de acord cu o modificare legislativa,
Daca organele de conducere ale notarilor publici ar fi de acord cu modificarea legislativa aceasta se poate realiza cu celeritate.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:36, 11 Aprilie 2019
Mai exista si problema ca notarul scrie ceea ce vrea el in declaratia data de parinte fara ca declaratia sa fie data de notar ci de parinte.
Adica notarul vine cu declaratia care vrea el sa fie data desi nu este declaratia lui si practic este o forma de constrangere psihica de acceptare a unei declaratii care parca ar fi data de notar si nu de cel declarant, adica de parintele care are dreptul exclusiv de a da declaratia de deplasare in strainatate a minorului.

Pentru a se intelege mai clar, declaratia constituie un drept exclusiv recunoscut de lege parintelui si nicidecum al notarului intrucat nu acesta este cel care declara ceva si nu are niciun drept de a scrie in declaratie ceea ce vrea el ca altfel nu stampileaza declaratia...( pentru ca, practic de stampila este toata discutia si problema...)

Pentru a fi si mai explicit in sensul in care notarul trebuie sa ia act de declaratia parintelui va pot spune ca el trebuie sa scrie exact ceea ce vrea parintele care vrea declaratia, iar daca ar fi vorba de ceva ilegal sa dea o incheiere de respingere in scris pentru motiv de incalcare a legii.

Declaratia, ca act juridic, este o manifestare de vointa care apartine in mod exclusiv persoanei care da declaratia.

Avand in vedere faptul ca unii notari, sunt foarte derutati din punct de vedere juridic sub aspectul dreptului parintelui de a da declaratia cum vrea el, se impune ca organul lor de conducere sa ii indrume ca sa nu existe un risc iminent de incalcare a legii sau sa existe probleme legate de constrangere a acceptarii unei declaratii care sa nu fie conforme cu vointa reala a persoanei declarante.

Sub aspect juridic, semnarea unei declaratii notariale in conditii de constrangere psihica nu ar avea sanse reale de dovedire in fata instantei de judecata.Moticul este acela ca se consemneaza ca persoana a citit si a acceptat sa semneze...

Ca sa se elimine aceste probleme este necesar sa se ocupe si avocatii de astfel de declaratii in care practic se ia act de vointa persoanei declarante si fara sa ii se puna in propria declaratie ceea ce nu a declarat dar este obligata sa accepte sa semneze...

Ce face notarul si avocatul?

Ia act de manifestarea de vointa a persoanei declarante.

Ce inseamna acest lucru?
Persoana declara ceva si ceea ce este scris se semneaza dupa ce persoana citeste ceea ce este scris si apoi se stampileaza de notar sau de avocat.
Ca idee, potrivit legii actuale, doar notarul poate constata ca persoana a citit si a semnat actul.
Adica avocatul nu poate face aceasta constatare ca persoana a semnat in fata sa actul.
Si din acest motiv, potrivit legii, cetateanul trebuie sa astepte 2-3 saptamani pana cand este programat...
Practic o chestiune simpla...

Si o situatie de-a dreptul absurda...ca doar de aplicarea unei stampile este vorba...

La cati avocati exista in Bucresti oricine va avea sansa sa dea declaratie pentru iesire cu copilul din tara in fata unui avocat in aceeasi zi...si nu peste N zile...

Ati inteles cat de banala este situatia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna,situatia mea suna astfel. sunt copil recunoscut al tatalui, ... Andreeaki Andreeaki Buna,situatia mea suna astfel. Sunt copil recunoscut al tatalui, insa nu am avut nicio legătură cu el, nici pensie alimentara nu mi-a platit. Stiu ca a fost ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturi asupra unui minor VictoriaDaniela VictoriaDaniela Buna ziua, va rog daca puteti sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.Fiica mea este divortata de un an,are un copil minor si vreau sa stiu daca fostul sot ... (vezi toată discuția)
Procura clausimo clausimo vreau sa stiu si eu; legea din romania e valabila pt toti notarii sau alte cabinete cu alte obicee....ca eu nu mai inteleg nimik..de asta vreau sa si plek ... (vezi toată discuția)