avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident pe stradă cu ,,cedează trecerea'': o dubă ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident pe stradă cu ,,cedează trecerea'': o dubă de pe banda 2 a intrat pe banda 3 fără să semnalizeze și m-a acroșat ușor cu spatele. Eu am fost găsit vinovat, am șanse să câștig contestația?

Buna seara,

Am fost implicat intr-un accident rutier, venind de pe o strada cu cedeaza trecerea dorind sa efectuez virajul la stanga pe un bulevard cu 3 benzi pe sensul de mers. Am oprit, m-am asigurat ca pot sa intru pe banda 3 iar cand am vrut sa plec, banda fiind libera, o duba a venit de pe banda 2 si a intrat pe banda 3 fara sa semnalizeze si sa se asigure si m-a acrosat usor cu spatele cand a taiat banda. Nu apucasem sa plec de pe loc.

Precizez ca eram cu cineva in masina si am si inregistrarea de la camera de bord a masinii.
Am ajuns la politie deoarece soferul dubei nu recunostea ca a venit de pe banda 2 si ca eu as fi intrat in el cand am vrut sa plec de pe loc,

Agentul constatator nu a acceptat sa vada proba video si m-a gasit vinovat pe motivul ca, citez: „cel care circula pe drumul prioritar poate sa faca si cercuri printre masini” deoarce eu aveam cedeaza trecere.

Am fost sanctionat cu amenda si suspendarea permisului pentru 60 de zile cu posibilitatea de a reduce la 30 de zile daca promovez testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie si dovada inlocuitoare a permisului de 15 zile.

Intrebarile mele sunt:
As avea vreo sansa de castig daca contest procesul verbal la judecatorie? sau daca poate fi incadrat la alta sanctiune, tinand cont ca masinile au avut doar cateva zgarieturi minore.
Daca contest procesul mai pot beneficia apoi de reducerea de suspendare a permisului pentru 30 de zile dupa ce hotararea este definitiva?

P.S. I-am citat agentului constatator art 54 din oug 195/2002
”(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.”, acesta spunand ca nu e valabil in cazul meu. Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Epuree , utilizator 22:08, 14 Iunie 2019
Intervenția dvs e bine-venita, dar probabil nu am fost destul de explicit. Soferul dacă ar fi vrut sa evite coliziunea ar fi continuat pe banda pe care circula și nu ar fi tăiat pe banda pe care urma sa intru (nu susțin faptul ca a fost cu intenție) . Într-adevăr, eram intrat pana aproape la jumătatea benzii cu nr 3 pentru a avea vizibilitate, dar fiind oprit și așteptând pana când banda s-a eliberat, consider ca sancțiunea a fost prea aspră.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@latka

La început am avut unele neclarități care, prin postarea dvs., mi-au fost lămurite. Vă mulțumesc.
Autorul postării inițiale a pătruns de pe o stradă laterală pe un bulevard cu 2 sensuri de circulație. Pentru simplificare, în cele ce urmează,, voi numi sensul de circulație de pe bulevard aflată în imediata apropiere a locului unde autovehiculul condus de autorul primei postări sensul apropiat, iar cel de peste axul drumului sensul îndepărtat. Ambele sensuri de circulație de pe bulevard au câte 3 benzi de circulație, benzile 3 fiind lângă axul drumului.
Conducătorul autovehiculului condus de autorul postării a pătruns în intersecție virând la stânga pentru a se încadra pe banda 3. Nicăieri nu se specifcă care banda 3 (de pe sensul apropiat sau de pe cel îndepărtat). Singura variantă regulamentară este înscrierea pe banda 3 a sensului îndepărtat. Dacă conducătorul auto arr fi virat spre stânga pentru a se înscrie pe banda 3 a sensului apropiat ar fi condus pe contrasens, ceea ce nu este regulamentar.
Autovehiculul condus de autorul primei postări a pătruns în intersecție, a traversat succesiv cele 3 benzi ale sensului apropiat de circulație , a trecut peste axul drumului și s-a încadrat pe banda 3 a sensului îndepărtat de circulație.
Celălalt autovehicul circula pe banda 2 din dreapta și a virat spre stânga pentru a intra pe banda 3. Aceste manevre nu se puteau efectua decât dacă respectivul autovehicul a circulat pe banda 2 a sensului îndepărtat. Există probabilitatea ca celălalt autovehicul șă fi intenționat să intre pe strada laterală de unde a ieșit primul autovehicul.
Pe baza cinematicii celor două autovehicule prezentate mai înainte rezultă că autorul postării inițiale, venind de pe un drum fără prioritate era obligat să acorde prioritate tuturor vehiculelor care circulau pe drumul cu prioritate (bulevard) indiferent pe care dintre cele 2 sensuri circulau.
Decizia poliției este una corectă.
ing. Ioan Ciobanu

P.S. Pentru o descriere mai detailată însoțită de schițe vă puteți contacta pe mail-ul din profilul de moderator/consultant.
Nu cred ca aveti neaparat dreptate, vehiculul care face stinga este obligat sa respecte :
Articolul 59
.........................
(2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.
....................

Observati 2 lucruri:
1. Se foloseste sintagma "in intersectii", deci e valabil in orice intersectie, fie ea si dirijata, cum a fost in cazul acesta.
2. Cei ce fac stinga sunt obligati sa acorde prioritate doar celor cu care se intersecteaza si circula din partea dreapta. Daca celalalt vehicul nu era pe banda 3 (era pe 2 si nu semnaliza regulamentar, cu 50 m inainte intentia de a schimba banda) soferul vehiculului care face stinga poate considera ca nu se intersecteaza cu nimeni, vazind ca banda pemite manevra.

Bineinteles ca prima data se acorda prioritate celor de pe sensul apropiat, cel pe care-l traversezi, dar pe sensul care intri e clar ca dai prioritate conform art.59.

Altfel, cel care face stinga nu mai face niciodata manevra, e aproape imposibil ca din 3 benzi pe sensul ce doreste sa ajunga, sa nu fie vreo masina, mai ales daca e un bulevard circulat. E clar ca manevra e mai usoara pe banda cea mai apropiata, adica banda 3, si vei urmari ca aceasta sa fie libera, sa nu te intersectezi cu nimeni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2019
latka, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Extinderea priorității de dreapta la toate intersecțiile, așa cum este prevăzută în art. 59 alin. 2 este cam forțată.
În acest caz autovehiculele care circulă pe bulevard pe sensul apropiat trebuie să acorde prioritate de trecere autovehiculelor care intră în intersecție de pe strada laterală. Intrucât acestia din urmă vin din partea dreapta a autovehiculelor care circulă pe sensul apropiat al bulevardului. Autovehiculele care au pătruns în intersecție de pe strada laterală au prioritate până la axul drumului. În continuare aceste autovehicule se vor intersecta cu autovehiculele care circulă pe sensul indepărtat al bulevardului. în acest moment autovehiculele care au pătruns în intersecție de pe strada laterală trebuie să acorde prioritate autovehiculelor care circulă pe sensul îndepărtat al bulevardului întrucât acestia din urmă vin din partea dreapta. Cu alte cuvinte autovehiculele care pătrund în intersecție de pe strada laterală trebuie să opreacă în mijlocul intersecției. În cazul unei circulații aglomerate acest fapt duce la blocarea sensului apropiat de circulație al bulevardului.. Prin urmare, nu se poate invoca prevederile art. 59 alin. 2 din OUG nr. 195/2002.

Dacă citim în continuare art. 59 la alin. 3 găsim:
(3) In intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii.

Acestă prevedere regulamentară nu se aplică acestui caz întrucât autovehiculele circulă pe drumuri cu regimuri diferite de prioritate.

D-le Latka, vă contraziceți singur, La început ați afirmat că prioritatea de dreapta se acordă în orice intersecție, dirijată sau nedirijată. Apoi afirmați că mai întâi se acordă prioritate autovehiculelor care circulă circulă pe sensul apropiat, adică celor care vin din partea stânga. Cum stăm cu prioritatea de dreapta în orice intersecție, stimate domn?
Este evidentă eroarea lrgislativă din art. 59 a OUG nr. 195/2002.

Esse de competența administratorului drumului cu avizul Poliției rutiere să rezolve problema fluenței circuației în această intersecție. Până la rezolvarea problemei autovehiculele care pătrund în intersecție de pe strada laterlală trebuie să acorde prioritate tuturor autovehiculelor care circulă pe bulevard.

ing. Ioan Ciobanu



D-le Ciobanu aveam mai multe pretentii , mai ales ca ajungeti sa sustineti ca art. 59 alin 2 nu se aplica in orice intersectie, desi asta scrie clar inca de la inceput. Daca e asa cum sustineti dvs. ar fi trebuit sa scrie " In unele intersectii...". Legiuitorul nu a gresit, nu intelegeti dvs.

In al doilea rind nu cititi corect ce am scris in mesajul anterior:
"Bineinteles ca prima data se acorda prioritate celor de pe sensul apropiat, cel pe care-l traversezi, dar pe sensul care intri e clar ca dai prioritate conform art.59.".
Deci nu am facut nici o confuzie

Dvs. sunteti cel care nu pricepe exact ce spune articolul 59 aliniatul 2. El nu se refera la intreaga prioritate in intersectii, ci la faptul ca manevra de a vira la stinga este pierzatoare de prioritate fata de cei ce vin din dreapta, dar nu fata de toti, ci doar fata de cei cu care se intersecteaza.

Asta e sensul si nu se refera la prioritatea fata de cei ce vin din stinga, mai ales daca acestia sunt pe drum cu prioritate.Se refera la cum se interpreteaza prioritatea celui ce face manevra de viraj la stinga in raport cu cei ce vin din dreapta.

Si spune un lucru simplu, se judeca doar fata de cei ce vin din dreapta si cu care se intersecteaza.

De aceea e importanta sintagma "doar fata de cei cu care se intersecteaza" pentru ca autoturismul care face viraj stinga poate sa nu se intersecteze cu cel care circula pe o alta banda.

Sa ne intoarcem acum la exemplul din acest post.Imaginati-va ca pe bulevardul cu pricina ,pe sensul indepartat, este ocupata in mod continuu banda 1, cea de linga bordura asa cum scrie in codul rutier:
Articolul 42
Cand circulatia se desfasoara pe doua sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de catre conducatorii de vehicule in functie de intensitatea traficului si viteza de deplasare, avand obligatia sa revina pe prima banda ori de cate ori acest lucru este posibil, daca aceasta nu este destinata vehiculelor lente sau transportului public de persoane.

De dragul explicatiei sa zicem ca aceasta banda este permanent ocupata si nimeni nu foloseste benzile 2 si 3.

Ce credeti dvs., conducatorul vehicolului ce face stinga pe acel bulevard are voie sa executa manevra si sa intre pe banda 3 de exemplu ? Care e libera permanent.

Nu are voie , ati spus dvs. in mesajul anterior:
" în acest moment autovehiculele care au pătruns în intersecție de pe strada laterală trebuie să acorde prioritate autovehiculelor care circulă pe sensul îndepărtat al bulevardului întrucât acestia din urmă vin din partea dreapta. Cu alte cuvinte autovehiculele care pătrund în intersecție de pe strada laterală trebuie să opreacă în mijlocul intersecției. În cazul unei circulații aglomerate acest fapt duce la blocarea sensului apropiat de circulație al bulevardului.. Prin urmare, nu se poate invoca prevederile art. 59 alin. 2 din OUG nr. 195/2002."


Eu spun ca, da, invocind art. 59 alin. 2 care spune ca se acorda prioritatea de dreapta celor cu care se intersecteaza. Daca benzile 2 si 3 sunt libere, atunci manevra poate avea loc fara probleme.

Mai cititi o data articolul cu pricina si-mi veti da dreptate.
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2019
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Tamponare - viraj la stanga, depasire coloana fjt1 fjt1 Buna ziua Circulam in afara localitati pe un drum cu 2 benzi o banda pentru fiecare sens, ploaie, m-am asigurat din timp am semnalizat cu mai mult de 100m am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vestitul "rond" din iasi ca sens giratoriul nu este, ... allecsx allecsx Buna ziua, Vestitul \"rond\" din Iasi ca sens giratoriul nu este, aduce multe intrebari si nelamuriri . Va rog cei experimentati sa ne ajutati daca pentru ... (vezi toată discuția)
Legislatie: iesirea dintr-un sens giratoriu stelian222 stelian222 Am si eu o nedumerire legata de incadrarea corecta pe benzi, atunci cand iesi dintr-o intersectie cu sens giratoriu sau chiar si dintr-o intersectie ... (vezi toată discuția)