Accident pe stradă cu ,,cedează trecerea'': o dubă de pe banda 2 a intrat pe banda 3 fără să semnalizeze și m-a acroșat ușor cu spatele. Eu am fost găsit vinovat, am șanse să câștig contestația?
Am fost implicat intr-un accident rutier, venind de pe o strada cu cedeaza trecerea dorind sa efectuez virajul la stanga pe un bulevard cu 3 benzi pe sensul de mers. Am oprit, m-am asigurat ca pot sa intru pe banda 3 iar cand am vrut sa plec, banda fiind libera, o duba a venit de pe banda 2 si a intrat pe banda 3 fara sa semnalizeze si sa se asigure si m-a acrosat usor cu spatele cand a taiat banda. Nu apucasem sa plec de pe loc.
Precizez ca eram cu cineva in masina si am si inregistrarea de la camera de bord a masinii.
Am ajuns la politie deoarece soferul dubei nu recunostea ca a venit de pe banda 2 si ca eu as fi intrat in el cand am vrut sa plec de pe loc,
Agentul constatator nu a acceptat sa vada proba video si m-a gasit vinovat pe motivul ca, citez: „cel care circula pe drumul prioritar poate sa faca si cercuri printre masini” deoarce eu aveam cedeaza trecere.
Am fost sanctionat cu amenda si suspendarea permisului pentru 60 de zile cu posibilitatea de a reduce la 30 de zile daca promovez testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie si dovada inlocuitoare a permisului de 15 zile.
Intrebarile mele sunt:
As avea vreo sansa de castig daca contest procesul verbal la judecatorie? sau daca poate fi incadrat la alta sanctiune, tinand cont ca masinile au avut doar cateva zgarieturi minore.
Daca contest procesul mai pot beneficia apoi de reducerea de suspendare a permisului pentru 30 de zile dupa ce hotararea este definitiva?
P.S. I-am citat agentului constatator art 54 din oug 195/2002
”(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.”, acesta spunand ca nu e valabil in cazul meu. Multumesc
pop_m
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
@lungdan, sunteti sigur ca in acea intersectie exista un astfel de marcaj?
@ionutbarbu94, sunteti sigur ca in acea intersectie va era permis virajul la stanga? Va intreb pentru ca eu pana acum nu am vazut o intersectie in care sa poti face viraj la stanga peste 3 benzi si sa "aterizezi" pe a 4-a banda, si totul sa fie reglementat doar de un "cedeaza trecerea". In asemenea situatii, riscul de accident fiind foarte mare, fie nu se permite virajul la stanga, fie se pune semafor. Din experienta, viraj la stanga cu cedeaza / stop am vazut cel mult pe bulevarde cu 2 benzi/sens, si chiar si acolo manevra e destul de "emotionanta"
Va intreb pentru ca, daca mergeti la contestatie, trebuie sa va asigurati ca aveti toate argumentele / scenariile verificate.
Ar fi util sa mentionati orasul si intersectie (strada x cu bulevardul y), o vizualizare pe google maps ar permite profesionistilor sa sesizeze detalii potential omise de dumneavoastra.
Din locul accidentului și pana în intersecția urmatoare, semaforizata mai erau în jur de 150 de m. Soferul dubei avea dreptul sa schimbe banda, deoarece linia era dinscontinua. Eu am venit de pe o strada secundara, perpendicular cu drumul principal, și aveam semnele "cedează trecerea" și " obligatoriu stânga", bulevardul fiind cu sens unic.
Stiu ca trebuia sa cedez prioritatea vehiculelor care vin din partea dreapta, ceea ce am și făcut, dar consider ca și dansul a greșit ca nu s-a asigurat la schimbarea benzii și măcar daca semnaliza, anticipam intenția.
Mulțumesc pentru sfat:
Strada: bibescu Vodă, intersecție cu Blv: Dimitrie Cantemir, București
M-ați indus și pe mine în eroare, pentru ca nu ați precizat ca intrați pe un bulevard cu sens unic. Nici eu nu am întâlnit o astfel de intersecție, cu un bulevard cu 2 sensuri a cite 3 benzi, dar mă gândeam că n-am văzut eu destule. Înseamnă că banda 3 era cea mai apropiata de dvs., asa e? Din punct de vedere rutier nici nu ar avea sens sa faceți o încadrare pe alta banda.
Oricum, art. 59 alin 2 e și mai aplicabil, corelat cu cel din regulamentul de aplicare a codului rutier care spune ca intenția de schimbare a benzii trebuie făcută cu 50m înainte.
Da, ați înțeles bine.
Îmi cer scuze pentru neînțelegeri, că am lăsat loc de interpretări.
"străduță" pe care mă aflam în momentul când efectuam virajul la stânga face legătura între cele două bulevarde care sunt cu sens unic.
Fiind un bulevard intens circulat, e aproape imposibil sa virezi pe alta banda în afara de banda 3, cea apropiata de strada cu pricina.
Dacă am înțeles eu bine, manevra de schimbare a benzii a fost făcută chiar în intersecție. Lucru care este interzis de codul rutier.
Articolul 107 din HG 1391/2006 alin. 1 și 2 spun in esență ca o astfel de manevra trebuie executata cu cel puțin 50m înainte de intersecție.
Prin urmare șoferul dubei este vinovat de accident, iar polițistul este "varza" în materie de cod rutier. Nu poți face chiar cercuri pe drumul cu prioritate!