avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la centrala pe gaze de bloc si punerea unei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la centrala pe gaze de bloc si punerea unei centrale electrice de apartament - cheltuieli parti comune

Buna ziua,

Din cele 12 apartamente ale condomeniului, 11 inca se mai incalzesc si isi produc apa calda cu centrala pe gaze comuna de bloc. Si noi am folosit-o pana acum 8 ani. In momentul de fata suntem singurii care ne-am separat, folosind o centrala electrica de apartament pentru incalzire si apa calda menajera.

Intrebarea mea este:
La cheltuielile cu intretinerea, reparatiile si exploatarea centralei comune de bloc (care practic este o parte comuna pentru pentru ca poate fi folosita de noi toti) in conditiile actuale (cand noi nu o mai folosim, doar vecinii), trebuie sa participam si noi conform cotei indivize sau nu?

Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor prevede urmatoarele:
SECTIUNEA a 2-a, Cheltuielile asociatiei de proprietary, art. 75, prevede :“Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.”

Iar Codul Civil Articolul 654, prevede urmatoarele:
Cheltuielile legate de întreținerea, repararea și exploatarea părților comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înțelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreținerea, repararea și exploatarea părților comune, în proporție cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părțile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2019
istanmoni, utilizator
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 18:37, 16 Aprilie 2019
Cred ca sensul aliniatului 2 este putin diferit fata de modul dvs. de interpretare:
1. "Exclusiv" se refera la partile comune la care au acces doar anumiti coproprietari.
2. Nu se refera la cazul renuntarii de bunavoie la folosinta unui bun comun, accesibil tuturor.

Ca sa va dau un exemplu, exista in coproprietate parti comune care sunt accesibile numai anumitor coproprietari, cum ar fi coloanele de alimentare cu apa, la distributia pe verticala. Daca se fac lucrari de reparatie si intretinere la o anumita coloana de apa, nu toti proprietarii din condominiu vor suporta cheltuielile,ci doar cei care se branseaza la acea coloana.

Art. 2 din legea 196/2018
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
................
p) părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părțile comune formează obiectul proprietății comune. Părțile comune nu pot fi folosite decât în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată;
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2019
latka, moderator

@istanmoni:
Daca ati citat din L196/2018 presupunem ca aveti asociatie de proprietari in imobil, implicit acea lege e aplicabila. Fiind o lege speciala, are intâietate fata de Codul Civil - care este o lege generala. Daca nu stiti de ce, puteti incepe cu articolul wikipedia - [ link extern ]
Deci in chestiunea dvs uitati ca exista un cod civil.
Nu, nu suntem constituiti in asociație de proprietari.
Dar totuși este absurd sa NU folosești ceva și sa fii nevoit sa plătești reparațiile datorită folosirii de către altcineva... Mai ales când ai cum sa justifici și tehnic și vizual ca ai cum sa delimitezi folosirea in comun sau nu a obiectului respectiv... Pe ce principiu se merge ?!? Eu înțeleg sa plătesc caldura ce o degaja țevile ce trec prin apartamentul meu ca e logic ca n-ai ce sa faci, dar sa plătești reparația centralei pe care nu o folosesti sau țeava de apa care alimentează doar 6 din cei 12 proprietari, este aberant. Faptul ca centrală de bloc este și a mea poate ar trebui sa le cer chirie ca o folosesc ... Este aberant!
Cred totusi ca un judecător ar putea decide cine ce plătește in funcție de situație. Legea este acoperitoare și nu poate prezenta toate situațiile posibile existente.
Este de bun simt ca fiecare sa-și plătească ce consuma și ce strica dacă folosește!!
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2019
istanmoni, utilizator
Daca nu aveti asociatie, ne intoarcem la codul civil, L196/2018 nu e aplicabila. Caz in care sectiunea forumului la care se incadreaza speta dvs este "Drept civil'. Va raspund totusi.

Alin (2) din art 654 CC zice "cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.".
"Cheltuielile legate de părţile comune folosite", adica 'cheltuielile cu folosinta', adica 'cheltuielile cu exploatarea' (= folosinta; vedeti DEX) reprezinta ceea ce nu mai platiti dvs acum, cheltuielile cu producerea energiei termice. Aici nu intra cheltuielile de întreținere si reparare pt care CC nu prevede exceptie.

Singura varianta prin care sa nu platiti ar fi ca toata lumea sa renunte la fol centralei de bloc si sa desfiintati instalatia cu acordul a 100% dintre proprietari.

Nu e deloc absurd. E ca si cum ati tine o masina in fata imobilului si nu va folositi de ea. Tot trebuie sa platiti intretinerea (fie si numai schimbarea fluidelor la termen), taxe, itp, asigurare... Singura varianta sa scapati de cheltuielile cu intretinerea e sa instrainati masina.
Cum nu puteti instraina partea dvs din centrala de bloc (scrie in CC)... ramane ce am scris la paragraful anterior sau sa instrainati proprietatea cu totul.

Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2019
CipM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cheltuieli cu reparatii inst. apa calda dupa debransare PPIulia PPIulia Buna ziua, stau la bloc, mi-am pus centrala proprie pe gaz, m-am debransat de la incalzire si apa calda in urma cu mai multi ani. Cu toate acestea, desi nu ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile pentru părțile comune ale asociației de proprietari sem@mps-design.ro sem@mps-design.ro Am înțeles că Legea 287/2009 privind Codul Civil stipulează la Art.654, aliniatul (2) că pentru părțile comune folosite exclusiv de către unii ... (vezi toată discuția)
Suportare reparatie coloana apa calda de catre proprietarii cu centrale termice 11max 11max Diacutii aprinse si interminabile in blocul nostru in privinta stringerii de fonduri pentru inlocuirea coloanei de apa calda din subsolul blocului uzata ... (vezi toată discuția)