avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accidentare în drum spre muncă: din cauza durerilor, ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accidentare în drum spre muncă: din cauza durerilor, angajatul a plecat la urgență fără ca șefii să fie de acord. Din acest motiv a fost pontat absent nemotivat și firma încearcă să scape de el. Ce ne recomandați să facem?

Buna seara,
In urma cu trei saptamani, dimineata (ziua de vineri) in drum spre munca (500m de intrarea in fabrica) fratele meu a cazut cu bicicleta si s-a accidentat grav la urmar. A ajuns la fabrica s-a scanat crezant ca accidentarea nu e ceva foarte grav si a stat aprox 1 ora, timp in care durerea a crescut. A anuntat seful direct de problema ca sa-i cheme o ambulanta sau un taxi ca il doare ingrozitor umarul si sa mearga la spital. Seful i-a spus ca sa-si vada de lucru si sa termine cu prostiile. A mai mers o data sa-i zica si acelasi raspuns: sa termine cu glumele ca nu are nimic. Cum nu a fost bagat in seama a anuntat superiorul direct (seful) ca el doreste sa plece deoarece nu se simte bine, si-a comandat singur taxi si a mers la urgente. Problema este ca firma i-a sters pontajul, si la pus si absent nemotivat in acea zi, desi a vorbit telefonic cu departamentul resurse umane (in aceiasi zi) sa ii acorde o zi de concediu sau sa-i faca invoire si sa ii faca adeverinta pt medic, Cum el stia ca in ziua respectiva are concediu si mdeicul de familie nu mai era la cabinet dupa consultatiile de la spital (consult, raze, asteptat sa iasa dr. ortoped din operatie, citire fim si restul), a primit concediu medical de la med. de fam. din ziua urmatoare (luni). Deoarece acum el este indisponibil de brat,(tinandu-l in orteza) iar peste o luna ar avea nevoie de sedinte de recuperare, firma incearca sa-l "mature" astfel scapand de orice problema. Ce ne recomandati sa facem sau cum sa procedam in cazul de fata?
Multumim,
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Acds , utilizator 07:19, 22 Aprilie 2019
Nu va contrazic, din contra.. Asta vroiam sa subliniez, ca nu orice accident in deplasare spre locul de munca este și accident de munca. Dacă circuli cu bicicleta pe drum public și nu o ai semnalizata corespunzător, nu ai echipament de protecție și faci slalom printre mașini, garantat nu va mai fi accident de munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Purtarea echipamentului individual de protectie de catre victima nu este o conditie pentru a se stabili daca un accident de traseu este si accident de munca.
Va mulțumim pentru toate răspunsurile primite și cum trebuie sa meargă săptămână aceasta sa ducă și concediul medical o sa încerce sa discute sa vedem dacă se ajunge la o înțelegere și dacă nu, cum firma nu a anunțat la ITM aceasta întâmplare ca accident de munca, vom face noi sesizare.
Va mulțumim încă o data și numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident la locul de munca Olesea2018 Olesea2018 In timp ce plecam seara de la locul de munca (lucrez educatoare la gradinitza) am lunecat pe ghetushul de pe teritoriu si miam fracturat miina la cot avind ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - accident pe drumul spre locul de munca dibella dibella Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu un concediu medical: cine si cum stabileste daca este accident in timpul deplasarii la serviciu ? Am cazut la 30m de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - accident de munca (traseu) - il plateste angajatorul fara 6 luni cotizare X-tian X-tian Ma plateste angajatorul in caz de accident de munca (traseu) daca nu am 6 luni cotizare la CAS in ultimele 12 luni? (vezi toată discuția)