Testament: cum pot proceda astfel încât soției mele să-i revină cât mai mult din averea mea, după decesul meu, fără să fie proprietară din timpul vieții mele?
Cum pot proceda a.i. cat mai mult din averea mea sa revina sotiei dupa moartea mea, dar in acelasi timp sotia sa nu fie proprietara in timpul vietii mele?
Am inteles ca prin testament pot decide pentru maxim 50% din avere, restul de 50% supunandu-se succesiunii conform legii...
Singura varianta pe care o vad ar fi sa achizitionez pe firma mea si apoi cumva sa-i las firma prin testament. Este posibil?
Puteti sa ii lasati testament, cu conditia sa nu incalcati rezerva succesorala a copiilor de 3/8 din bunurile proprii si de 3/16 din bunurile comune. Altfel, testementul este supus reductiunii.
Nu stiu de motive aveti sa procedati astfel, insa nu va sfatuiesc. Intuiesc ca sotia dvs nu este si mama copiilor...
- Ii pot lasa un anumit imobil sotiei si restul sa se imparta conform algoritmului?
- Vad ca exista un articol 1088 in codul civil in care se prevede ca "rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală". De aici, subinteleg ca descentii trebuie sa primeasca musai 3/8, iar sotia poate primi 5/8. Este corect?
- As putea sa-i las sotiei 5/8 din bunurile proprii si dreptul de uzufruct viager pe un singur imobil?