avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi-am dat demisia imediat după ce am primit prima de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi-am dat demisia imediat după ce am primit prima de sărbători. Cei de la Resurse Umane m-au pus s-o restitui, dar contabila nu e de acord cu asta. Am, sau nu, dreptul la primă?

Buna ziua,

As dori sa va intreb cum trebuie sa procedez in aceasta situatie: Am fost angajata unei companii de STAT in perioada 01.04.2019-18.04.2019 am mers la sediul firmei pt a-mi da demisia din motive personale,specific ca eram in cele 90 zile perioada de proba si contract pe perioada nedeterminata (neavind nicio problema legat de demisie,fiind aprobata cu acordul ambelor parti) dar in schimb am o problema legata de plata primelor de sarbatori ,Aici am intimpinat problema caind au vazut ca demisionez si spuneau ca nu sau mai confruntat cu problema aceasta pina acum legat de restituire banilor de prime inapoi ,

Eu ca si ceilalti angajati am primit in cont in data de 17.04.2019 suma de 1203 ron insemnind prime.Am intrebat daca si eu beneficiez de acesti bani de prime ca toti ceilalti anagajati lucrind o periada asa scurta sau trebuie sa ai returnez inapoi (eu fiind un om corect,deci eu am deschis subiectul despre returanare primelor,NU EI )

Au inceput sa dea din colt in colt cei de la HR si am fost chemata impreuna cu cei de la HR de 3 ori in biroul directorului general pt a stabili cum returnez bani,specific ca bani erau intrati pe card deja.Am discutat cu dansi ca pot pastra doar o anumita suma de 703 ron si restul trebuie sa-i returnez.Toate bune si frumoase,apoi am fost trimisa sa scot bani de pe card absolut toti si sa vin cu ei la sediu.

Intorcindu-ma inapoi cu bani in mana sunt trimisa la casierie fara niciun document eliberat de cei de la HR sa virez aceea suma de 502 ron (raminind cu cea de 703 ron asa cum am discutat cu directorul general),
Dar surpriza,doamna de la contabilitate ma intreaba de ce nu am si un document eliberat de cei de la HR, specific ca doamna contabila mi-a spus ca este obligatia celor de la HR sa ai trimita dansei aceea hirtie precum ca eu trebuie sa dau acesti bani inapoi,caci altfel nu este legal ce fac dansi.

Atunci a intervenit cearta intre contabila si seful de la HR,precum ca dinsa nu imi poate incasa acesti bani pe chitanta fara niciun act pe care eu si dansa sa-l avem ca dovada ca eu returnez acesti bani.
Mie doamna contabila mi-a spus ca eu beneficiez de toata suma de bani (prima) ca si toti ceilalti angajati chiar daca mi-a dat demisia.

Constat cu stupoare ca dupa ce vb cu domnul de la HR sa imi spuna ca trebuie sa returnez TOATA suma inapoi si ca nu mai imi revine absolut nimic.

Am returnat in baza unei chitante suma de 1203 ron reprezentind prima ,apoi am intrebat si eu daca mi se elibereaza un act justificativ sau sa vad in contractul colectiv de munca unde se stipuleaza ca eu trebuie sa returnez acesti bani inapoi plecind dupa o perioada asa scurta.
Stupoare nimeni nu mi-a raspuns la aceasta intrebare,toti au lasat capul in jos.
Deci eu am plecat acasa cu un bonulet de la registratura cu numarul de inregistrare a demisiei si aceasta chitanta de returnare a primei,

De aceea vreau sa va intreb cum trebuie sa procedez in acest caz,caci am indoiala ca am fost pacalita ( eu fiind un om corect) ca aveam dreptul la aceasta prima chiar daca am plecat din companie,dupa spusele doamnei contabile.
Dinsa mai m-a avertizat ca daca cei de la HR ( dupa plecarea mea) nu ai dau un document justificativ in care sa scrie in el ca eu trebuie sa returnez acesti bani,dansa mi va vira inapoi in cont in data de 12.05.2019 odata cu celelalte drepturi banesti in urma demisiei spunindu-mi ca dansa nu vrea sa faca nimic ilegal.

Deci nu era normal ca eu si d-na contabila sa avem un document semnat si de catre mine ca am luat la cunostinta returnarea sumei respective in temeiul carei legi sau altceva. prin care eu trebuie sa returnez acesti bani : 1.in baza contractului colectiv de munca ,paragraful cutare....2.sau dupa legea cutare.... si tot asa.
Ce este de facut in cazul meu???

Va multumesc anticipat pt raspunsuri!!!
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ALINA-MARIA , utilizator 10:24, 23 Aprilie 2019
1. Prima in baza carui document vi s-a achitat ?

2. Ce se mentioneaza in acel document despre modul de acordare a primei?

3. Art.256 alin.1 C.mun. : Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara.
Daca citi mai sus ,am specificat ca nu detin niciun document in baza caruia mi s-a achitat prima sau macar sa-l fi vazut.
De aceea sunt uimita cum mi-au putut INCASA bani odata ce nu exista niciun document inmanat contabilitati sau mie in care sa se specifice clar ca trebuie sa inapoiez bani.
2. Da eu am incasat in aceiasi zi prima dar dar tot in aceiasi zi am si RETURNAT-O imediat.
Si de aceea sunt uimita ca eu nu am decit o chitanta de la casierie si niciun document din care sa reiasa ca eu trebuie sa returnez bani.

Cornel Vasile a scris:

1. Prima in baza carui document vi s-a achitat ?

2. Ce se mentioneaza in acel document despre modul de acordare a primei?

3. Art.256 alin.1 C.mun. : Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2019
ALINA-MARIA, utilizator
Eu ca si ceilalti angajati am primit in cont in data de 17.04.2019 suma de 1203 ron insemnind prime.


Daca au primit și ceilalți angajați și este în același cuantum atunci putem presupune că prima este prevazuta în CCM.

In cazul in care au solicitat restituirea primei înseamnă că au încălcat o prevedere din CCM și le puteți solicita restituirea primei, în mod sigur în CCM nu sunt prevazute criterii de restituire a primelor pe motiv de incetarea a cim.
Le puneti in vedere ca veti actiona in instanta ptr recuperarea ei.

Ce scrie în chitanta de încasare la justificarea încasării?
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2019
cyan, moderator
@cyan

Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns,scrie doar atit:
Numele si prenumele meu
Suma : 1203 ron
Marca mea ca angajat (nu o pot scrie ca nu am voie )
Reprezentind: Prime Aprilie 2019
doar atit.
Da toti angajati au primit-o si am inteles ca este in prevazuta in CCM.
Ei aceasta decizie au luat-o doar la rece nu si in baza unor legi (asa cum am scris mai sus) si de aceea va intreb si eu nu era normal ca si eu sa primesc o hirtie in baza caror hotariri din CCM eu trebuie sa restitui aceasta prima.
Este clar ca au facut o ilegalitate dupa spusele si d-nei contabila sefa.
Va multumesc pentru ajutor si va rog frumos sa imi spuneti ce trebuie sa fac mai departe.

Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Era vorba despre un document la nivel de angajator , c.c.m. sau reg.intern, in baza caruia angajatorul acorda asa ceva ... daca este vorba despre ccm , atunci incercati sa postati prevederea din acesta referitoare la acordarea primei .

Alte discuții în legătură

Infractiune Adina_G Adina_G Buna ziua. Un angajat al unei firme a emis facturi pentru doi clienti ai acesteia, dar de incasat a incasat in felul urmator : de la clientul A factura ... (vezi toată discuția)
Prima luata inapoi marina_s marina_s Buna seara, Va rog,sa-mi spuneti daca urmatoarea situatie este legala: Patronul acorda angajatului prima de Pasti,dar dupa 2 zile afla de la alti ... (vezi toată discuția)
Impozitarea primelor ? Buna ziua, As dori sa stiu daca exista o limita maxima impusa in momentul acordarii primei unui salariat pentru indeplinirea unor sarcini, activitati si ... (vezi toată discuția)