avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarul fondului aservit a montat la intrarea pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarul fondului aservit a montat la intrarea pe servitute o poarta metalică fără să ne întrebe, dar la care ne-a dat, gratuit, cheie. Are dreptul să monteze acea poartă sau încearcă să ne îngrădească accesul?

Proprietarul fondului aservit,pe care avem servitutea de trecere,a montat la intrarea pe servitute ,o poarta metalica fara sa ne intrebe .O poarta platita doar de el si la care nu a vrut sa contribuim,pe care vrea sa o automatizeze.Ne-a dat cheie de la aceasta poarta.Are el dreptul sa monteze poarta asta sau incearca sa ne ingradeasca accesul ?Desi servitutea in conventie este de 3,45 m latime nu ne permite accesul auto.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Aida2016 , utilizator 12:04, 15 Iulie 2019
Dreptul de servitute va confera drept de folosinta si de posesie, desprinse din continutul dreptului de proprietate.

Proprietarul fondului aservit nu trebuie sa infaptuiasca anumite acte prin care sa aduce atingere exercitiului dreptului de servitute(servitutea locului infundat fiind instituite in vederea facilitarii accesului, catre drumul public ).

Dreptul de servitute este un drept real imobiliar, principal, perpetuu și indivizibil care dezmembrează proprietatea, conferind titularului său anumite prerogative strict limitate asupra lucrului altuia.

Dreptul de servitute este un drept imobiliar întrucât se constituie numai în folosul și respectiv în sarcina unor imobile.

Servitutea este un drept perpetuu, întrucat se menține atât timp cât există cele două imobile și situația care a determinat constituirea ei.

Servitutea este indivizibilă, în sensul că profită intregului fond dominant și grevează, în întregime, fondului aservit.

Multumesc d-na avocat.Sa inteleg ca ce face vecinul este un abuz si nu ar fi trebuit sa monteze poarta proprie,cu cheie.Ne putem astepta la o blocare a accesului?El de cand a venit aici nu a respectat nicidecum dreptul de servitute.A folosit fel de fel de mijloace spre a ne ingradi dreptul de folosinta.I-am trumis o notificare prin avocat,dar degeaba.El continua cu neregulile.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In ce mod va ingradeste dreptul de folosinta? Nu puteti ajunge la casa? Ati ramas pe dinafara, nu puteti trece?
Constructiile pe terenul aservit nu sunt interzise, ele trebuie doar sa va respecte dreptul de trecere. De exemplu, nu poate construi un gard care sa va obstructioneze trecerea. In ce mod considerati ca va este ingradit dreptul de a trece pentru ca exista o poarta acolo? Am nevoie de raspuns ca sa inteleg situatia de fapt.
Nu este construit niciun gard,insa putem intra cu auto pana la jumatatea servitutii,iar de la jumatate ,spre casa este doar un trotuar de 1.30m latime si restul pamant unde se va planta gazon.Asta pe o distanta de 24 m lungime.Multumesc pentru raspuns.O zi buna va doresc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vecinul trebuie sa va lase sa treceti, nu sa va amenajeze trecerea. Poate ar trebui sa fi intrebat ce anume inseamna acel drept de servitute, ce tip de servitute de trecere este etc.

Alte discuții în legătură

Proprietarul fondului aservit a pus gazon pe jumătate din suprafața servituții de trecere. Îmi poate face plângere penală pentru distrugere dacă trec cu mașina peste gazon? Aida2016 Aida2016 Proprietarul fondului aservit,a pus gazon pe jumatate din suprafata servitutii de trecere constituita in favoarea noastra.A facut asta ca sa nu ajungem la ... (vezi toată discuția)
Parcare servitute Aida2016 Aida2016 Am masina parcata pe prima parte a servitutii.Prima masina e a mea si in fata masinii mele este parcata masina proprietarului fondului aservit .El iese primul ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac? Aida2016 Aida2016 Proprietarul fondului aservit,pe terenul caruia am servitutea pe care ne-a blocat-o,inca nu s-a mutat in noua casa.Dorim sa ii trimitem notificari cu ... (vezi toată discuția)