avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Repatriere, prima de instalare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Repatriere, prima de instalare

Buna seara.
Eu si sotul locuim in prezent in Germania dar am luat hotararea sa ne reantoarcem acasa .De la o cunostinta am aflat ca : Și românii care au lucrat în străinătate în ultimii trei ani pot beneficia, mai nou, de prima de instalare prevăzută în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, potrivit ultimelor modificări aduse acestui act prin Legea nr. 172/2017.
(”Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni”)
Valoarea primei de instalare : 12.500 de lei, pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja;
15.000 de lei, pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja şi care este însoţită şi de membrii familiei.
Intrebarea noastra este daca : mai este in vigoare acesta prima de instalare si ce suma primim cea din prima varianta si anume de 12.500lei sau cea de-a doua varianta de 15.000 lei avand in vedere ca amandoi vrem sa revenim in tara .Varianta a 2 a e valabila in cazul unei persoane sau a amnadorura ?!
Va multumim pt. atentie si pt.ajutor.
O seara placuta in continuare.
Cel mai recent răspuns: Corina1971 , utilizator 11:11, 24 Aprilie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

1. Da, se acordă primă de instalare și cetățenilor români care au locuit în UE/SEE în ultimii 3 ani însă pentru a beneficia de ea trebuie să vă stabiliți domiciliul sau reședința într-una din localitățile incluse în Planul național de mobilitate.
OUG 60/2016, Articolul 76^1
(1) Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni, în cuantumurile stabilite la art. 75 alin. (2)-(4) și cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 75^1 și 76.
(2) Dispozițiile alin. (1) se aplică persoanelor în situația întoarcerii la domiciliul de pe teritoriul României sau la noul domiciliu ori reședință pe care îl/o stabilesc pe teritoriul României și se încadrează în muncă în localitatea de domiciliu/reședință sau în localitățile învecinate acesteia, iar localitatea respectivă se află în una dintre zonele prevăzute în Planul național de mobilitate, potrivit art. 75^1 alin. (2).

Puteți vedea aici care sunt localitățile (accesați Anexa 1 și Anexa 2 din document):
[ link extern ]

2. Nu puteți primi amândoi prime de instalare, OUG 60/2016 prevede astfel:
Articolul 75
(1) Persoanele (...) pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă (...)

a) 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința;

b) 15.500 lei pentru persoanele prevăzute la lit. a), care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei în sensul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, iar în cazul familiei monoparentale, în situația în care sunt însoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere.

(3) În cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare prevăzute la alin. (1), unul va primi suma prevăzută la alin. (2) lit. a), iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.

Prin urmare, 15.500 de lei poate primi doar unul dintre dvs. în situația în care celălalt nu s-ar angaja. În acest caz ar fi persoană aflată în întreținere.

Dacă vă angajați amândoi, unul va primi 12.500 iar celălalt 3.500 de lei.

Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumim pt raspuns !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În ce condiții se obține prima de instalare? LivioaraB LivioaraB Dacă m-am înscris la 1 august la Agenția teritorială de ocupare a forței de muncă, și mă angajez la 1 septembrie, pe perioada nedeterminata și la ... (vezi toată discuția)
Somaj Eliza Maria Eliza Maria Buna ziua, sunt somera si doresc sa-mi spuneti daca beneficiez de prima de instalare daca ma mut doar eu, fara familie in alta localitate . (vezi toată discuția)
Prima de mobilitate someri alexandraiordache alexandraiordache Buna ziua!As dori sa ma lamuriti in ce conditii se acorda prima de mobilitate pt someri.Eu sunt somera si locuiesc in Pitesti si am gasit de munca in Arad.Pot ... (vezi toată discuția)