avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie contestabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie contestabila

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare cu privire la o donatie facuta de tatal meu asupra unui apartament mostenit de la bunicii mei in favoarea nepotului meu si cu uz fruct asupra lui catre sora mea.Doresc sa stiu daca aceasta donatie poate fi contestata de mine in viitor avandnin vedere ca nici eu nici mama mea nu a fost prezente si nici intrebate cu privire la aceasta donatie.Pot face contestatie asupra bunului donat.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: madalinagurban , utilizator 12:56, 24 Aprilie 2019
Nici nu aveati de ce sa fiti intrebate, pentru ca:
1. Imobilul este bunul propriu al tatalui, dobandit prin mostenire.
2. Cat timp tata traieste , dvs nu aveti niciun drept.
Dupa decesul tatalui, in masura in care v-a fost incalcata rezerva succesorala, puteti solicita reductiunea donatiei.
Asta si ma interesa avand in vedere ca tatal meu are o fara din prima casatorie care va veni sa isi ceara partea as dori si eu sa contest donatia facuta fiulei eimla timpul potrivit
Oricum, nu va puneti mari sperante. Actul oricum va ramane in picioare.
Fie veti primi o parte din imobil, daca este partajabil in natura.
Fie (cum se intampla in majoritatea cazurilor), nepotul va fi obligat sa va achite o sulta, reprezentand contravaloarea rezervei dvs, ce v-a fost incalcata, adica 3/16.
Avamd in vedere ca preteniile lor sunt mai mari la alte buniri provenite din casatoria cu mama as dori sa asigur o marja de siguranta la dar peste nas atat tatei cat si nepotului la pretenii la mosteniri

raluk0207 a scris:

Oricum, nu va puneti mari sperante. Actul oricum va ramane in picioare.
Fie veti primi o parte din imobil, daca este partajabil in natura.
Fie (cum se intampla in majoritatea cazurilor), nepotul va fi obligat sa va achite o sulta, reprezentand contravaloarea rezervei dvs, ce v-a fost incalcata, adica 3/16.

Nu se intelege ce doriti... mergeti cu actele la notar sau avocat, dar dupa decesul tatalui.

Alte discuții în legătură

Donatie cu scutire de raport e_florin e_florin buna ziua ,am auzit de donatie cu scutire de raport ,as dori sa aflu daca donatia poate fi contestata de rudele donatorului dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Două moștenitoare, din care una are un copil, dorim ca un nepot să intre în posesia întregii moșteniri. ce act e recomandat să facem: donație sau contract de vânzare-cumpărare? galaoan galaoan Buna seara. Asi dori si eu o lamurire. Sunt 2 surori. Parintii sunt decedati, mama de 17 ani, tatal de 4 luni. Se dezbate mostenirea si se doreste ca dupa ... (vezi toată discuția)
Donatie imobil obtinut prin mostenire cristinaj cristinaj Buna ziua, O persoana a mostenit cu drept legal un apartament. Ea il doneaza cu titlu gratuit si fara alte obligatii unui nepot. Donatoarea este casatorita ... (vezi toată discuția)