avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Speta e urmatoarea: un sector de drum unde este un ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Speta e urmatoarea: un sector de drum unde este un indicator ...

Speta e urmatoarea: un sector de drum unde este un indicator de depasire interzisa, linie continua care se intinde pe aproximativ 400 de metri dupa acel indicator. Apoi urmeaza o zona unde mai demult era un indicator care semnala sfarsitul zonei de interdictie a depasirii, dar care a fost scos din teren. Dar marcajul rutier a ramas din dreptul acelei pozitii unul dublu, cu linie intrerupta pe sensul de deplasare descris.

Am efectuat depasirea pe acea portiune de drum, am fost oprit si sanctionat cu suspendarea permisului pentru acea depasire. In procesul verbal e indicata o pozitie pe drum incorecta (difera cu 100 de m), si mentiunea "marcaj longitudinal dublu continuu", ceea ce e incorect din doua motive:
- cum spuneam, la pozitia reala unde eu am efectuat depasirea deja era marcajul intrerupt pe sensul meu de mers
- chiar si la pozitia mentionata in PV marcajul nu e dublu continuu, ci e linie simpla continua.

Detaliul ca am depasit in zona cu marcaj discontinuu a fost trecut si pe P/v, ca mentiune a mea.

Exista vreo sansa ca sa fie anulat acel pv din cauza detaliului de "linie dubla continua" care nu are corespondent in realitate?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:53, 25 Februarie 2025
Exista sanse de a anula PV de contraventie:
- depuneti in dublu exemplar, ca proba, odata cu plingerea contraventionala, fotografii format mare ale acelei portiuni mentionata de dvs., cu linie discontinua (doar) pe sensul in care ati intrat in depasire si sustineti in textul plingerii ca asa arata zona incriminata, fapt pentru care ati facut si mentiune in PV
- politia a sustinut in PV ca ati facut depasirea pe zona cu "marcaj longitudinal dublu continuu", cereti sa probeze aspectul respectiv unde se gaseste acel marcaj dublu continuu, dvs. depunind probe care arata altceva ; faptul ca zona indicata incorect e cu linie simpla continua, nu poate constitui proba, din moment ce a sustinut altceva in textul din PV (simplu nu e acelasi lucru cu dublu)
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2025
latka, utilizator
Aveti probe? De asta dpeinde daca puteti anula sau nu.
Linia dubla nu are relevanta in legislatia rutiera romaneasca, m-au obosit cu linia dubla continua, de parca ar fi mai grav daca incalci o linie dubla decat una simpla...
Vedeti ce probe aveti.
De acord, nu e nici o diferență legală. Eu voiam să văd dacă acest aspect al formulării poate fi un motiv de anulare. Pe motivul (ca profan zic acuma) că dacă agentul nu a reușit să identifice corect ce fel de marcaj era acolo, atunci e sub semnul întrebării dacă toată constatarea contravenției e una obiectivă. Altfel, chiar și dacă aș aduce probe că întradevăr am depășit în zona cu marcaj discontinuu, nu cred că e suficient, deoarece încă era valid indicatorul de interzicere a depășirii.
Motivul anularii PV este articolul 79 alin. 3 din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 :
Articolul 79
(3) În cazul marcajului longitudinal format dintr-o linie continuă și una discontinuă alăturate, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnificația liniei celei mai apropiate în sensul de mers.
[ link extern ]
Daca dvs. probati foto existenta acelui marcaj, cu linia discontinua care vi se adreseaza, iar politia nu poate proba existenta unei linii dublu continue (asa cum e scris in PV) , atunci puteti cere anularea PV, pe baza acelui marcaj dublu cu linie discontinua pe partea dvs. ce arata ca nu ati incalcat regulile privind depasirea, fapt pentru care v-a fost suspendat permisul.
Iar valabilitatea indicatorului de depasire interzise :
1. Intra in contradictie cu semnificatia marcajului, care trebuia sa fie de linie continua pe sensul de mers.
2. E posibil sa-si fi pierdut semnificatia, daca exista o intersectie anterioara.

Iar art. 30 din OUG 195/2002 spune si mai clar ca trebuie sa existe o concordanta :
Articolul 30
(2) Mijloacele de semnalizare rutieră se constituie într-un sistem unitar, se realizează și se instalează conform standardelor și reglementărilor tehnice specifice în vigoare, astfel încât să fie observate cu ușurință și de la o distanță adecvată, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, de cei cărora li se adresează și trebuie să fie în deplină concordanță între ele, precum și într-o stare tehnică de funcționare corespunzătoare.
[ link extern ]
Nu exista concordanta intre indicator si marcaj, deci nu e un sistem unitar de smnalizare rutiera acolo, drept care PV de contraventie trebuie anulat.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2025
latka, utilizator
Formularea nu are nicio problema. Doar ma enerveaza pe mine, insa este corecta. Nu se anuleaza un PV pentru motive superficiale, sa fim seriosi.
Nu exista nici neconcordanta in semnallizare rutiera.
Repet: totul depinde de probe.

Alte discuții în legătură

Conform cod rutier 2018 este corecta inceperea efectuarii depasirii in zona cu linie discontinua dar cu reintrarea pe sensul de mers calcand linia continua Dan STANESCU-BELLU Dan STANESCU-BELLU Buna seara, Mi s-a retinut astazi permisul pentru 30 zile deoarece am efectuat o depasire a unei coloane de 4 autoturisme, depasire inceputa in zona in ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat 30 zile sau 3 luni Stefany1980 Stefany1980 Buna ziua. În ziua de sâmbătă 27 feb. 2010, mă deplasam împreună cu 3 membri ai familiei, pe un D E (drum pe care mă deplasez destul de des şi pe ... (vezi toată discuția)
Linie continua si una discontinua ContSters184021 ContSters184021 Sa presupunem ca intalnesc un marcaj longitudinal format dintr-o linie continua si una discontinua alaturate, cea discontinua fiind cea mai apropiata de mine ... (vezi toată discuția)