avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat 30 zile sau 3 luni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat 30 zile sau 3 luni

Buna ziua.
În ziua de sâmbătă 27 feb. 2010, mă deplasam împreună cu 3 membri ai familiei, pe un D E (drum pe care mă deplasez destul de des şi pe care îl cunosc foarte bine).
In apropierea unei curbe la dreapta a aparut un indicator „curba la dreapta”, un indicator cu „depasirea autovehiculelor cu exceptia motocicletelor fara atas interzisa” si marcaj longitudinal cu linie dubla continua bine vizibil. M-am apropiat de un autoturism Dacia 1310 care circula cu cca. 30-40 km/h, aproape de marginea din dreapta a drumului, am mers in spatele autoturismului pana am trecut de curba cu linie dublu continua. Apoi, fara sa apara un indicator de terminare a depasirii autoturismelor a aparut un marcaj longitudinal mixt cu linie discontinua pentru directia mea de mers (aproximativ 200 m). Aveam o vizibilitate foarte buna de cateva sute de m si pentru ca nu venea nicio masina din sens opus (la borna km 20+900 DE), am semnalizat si am depasit autoturismul Dacia 1310 cu cel mult 70-75 km/h, după care cu cel puţin 40 m înainte de a se termina linia discontinuă, de restricţia de viteză maxim 70 km/h, apoi 50 km/h (marcaje rutiere) şi linie continuă km 21+100 am intrat pe direcţia de mers respectând restricţiile din acea zonă. Menţionez ca în jurul bornei km 21 în timpul efectuării depăsirii nu am pus nicio clipă în pericol viata mea, a celor din maşină şi a celorlalţi participanţi la trafic. Mi-am continuat deplasarea şi după intersecţie şi staţia de autobuz (unde a aparut un indicator cu sfarsitul tuturor restrictiilor si s-a terminat linia continua , in jurul km 21+500 am fost oprit de agenţii Poliţiei Rutiere. După verificarea actelor (perfect în regulă) de către agent, sub pretextul că am efectuat o depăşire neregulamentară, mi-a spus că se sancţionează cu 120 lei amendă în 48 de ore şi suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 3 luni. Am obiectat pentru că de fapt depăşirea am efectuat-o în zona cu linie discontinuă foarte vizibila spre direcţia mea de mers. Mi s-a spus că marcajul longitudinal mixt a fost greşit de către cei care administrează drumul european D E si trebuia sa respect indicatorul rutier ( care se afla inaintea curbei). În urma discuţiilor domnul agent dându-şi seama că argumentele cu marcajul şoselei nu sunt tehnice, în dovada de circulaţie a modificat zona în care am efectuat de fapt depăşirea menţionând în mod abuziv şi după bunul său plac, borna km 21+300 (depaşire neregulamentară), situată cu mult mai jos, la limitarea de viteză de 50 km/h, linie continuă, zonă în care nici nu se poate efectua vreo depăşire datorită apropierii intersecţiei şi a denivelării şoselei. Procesul verbal a fost scris în autoturismul MAI, dupa bunul său plac, la fel şi obiecţiunile mele. Motiv pentru care am refuzat să semnez procesul verbal. Am acceptat doar dovada de circulaţie, dupa reţinerea permisului de conducere.
M-am întors pe traseu spre a verifica marcajul şoselei cu linie discontinuă din dreptul bornei km 21 si pentru a face câteva poze.
Mai doresc să menţionez că în cursul deplasării pe DE am urmărit existenţa indicatorului rutier cu depăşirea interzisă, care coincide cu marcajul bandă continuă (o singură bandă pe tot traseul) sau mixtă pentru cei care circulă din sens invers. Nu în toate cazurile există şi semnalizarea pentru sfârşitul interzicerii de depăşire, pe D E existând doar apariţia liniei discontinue dupa linia continua si vizibilitate foarte bună care iţi dă dreptul de a face depăşire regulamentară. Sunt cazuri pe DE unde la apariţia marcajului longitudinal cu linie continuă sau dublă continuă (care nu iţi dă dreptul la depăşire), nu există niciun indicator pentru depăşire interzisă sau indicator de interzicere a depăşirii. Din codul rutier ştiu că trebuie să existe o concordanţă între indicatoare şi marcajele rutiere, care se asigură de către administratorul drumului respectiv şi se efectuează numai cu avizul Poliţiei Rutiere.
Precizez că în 13 ani de când am permis de conducere si peste 100 000 km parcurşi în România, nu am depăşit niciodată neregulamentar, nu am pus în pericol viaţa nici unui participant la trafic şi am avut doar 3 abateri minore de la regulament care nu au impus suspendarea permisului de conducere ( ex. depăşirea vitezei legale in localitate cu 13km/h, o uşoara zgârietură într-o intersecţie din cauza aglomeraţiei şi oprirea neregulamentară pe un bulevard).
Agentul a spus că are o înregistrare cu depăşirea pe care am efectuat-o.
As dori sa stiu pentru cat timp se suspenda permisul in caz de depasire neregulamentara. Acum astept procesul verbal si ma gandesc sa fac o contestatie, dar vreau sa stiu ce sanse am de castig.
Vă mulţumesc pentru atentie si raspuns.
Cel mai recent răspuns: eugen68octavian , utilizator 12:25, 4 Martie 2010
Trebuie sa va ganditi repede pentru ca aveti la dispozitie 15 zile de la comunicare pentru a face plangere contraventionala. Va sugerez sa chemati in judecata si pe administratorul de drum, sa aveti probe, martori. Consultati un avocat.
In raport de circumstantele precizate,aveti dreptate
Dar si agentul constator a constatat si a consemnat corect depasirea intreprinsa de dvs care a incalcat marcajul existent la momentul respectiv
Contactati avocat si analizati eficienta unei eventuale actiuni in instanta,care o data demarata ,prin partile implicate,determina o cercetare care depaseste termenul legal prevazut pentru contraventia constatata si consemnata
Exista posibilitatea si nu garantia sa obtineti in instanta satisfactie .
Cantariti cu responsbilitate efortul ,stresul,timpul necesar si nesiguranta unei solutii favorabile dvs
~ Conținut șters la cerere ~
Va rog sa-mi spuneti cand ar trebui sa primesc PV, deoarece am refuzat sa-l semnez. Daca il primesc dupa 20-25 de zile de la intocmirea PV, iar dovada expira dupa 15 zile, cum prelungesc dovada de circulatie? Daca nu fac contestatie, iar PV il primesc dupa 25 zile, cele 10 zile de la expirarea dovezii de circulatie si pana in momentul primirii PV se iau in considerare ca fiind permisul suspendat ? Se scad din cele 30 de zile de suspendare ?
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Când veţi primi PV-ul nimeni nu poate şti sigur. Ideal ar fi să nu-l primiţi în 30 de zile căci se anulează. Dacă îl primiţi în a 29-a zi, aveţi dreptul în 15 zile de la comunicare(adică primire şi semnare de primire,aveţi grijă că poştaşii sau agenţii procedurali îl lasă prin poartă/gard sau pe uşa blocului/apartamentului) să faceţi contestaţie la judecătoria competentă care trebuie să fie specificată pe respectivul PV. Consultaţi OG 2/2002 care reglementează contravenţiile vedeţi dacă respectivul PV nu are motive de nulitate ca să puteţi eventual arăta nulitatea lui în instanţă şi mergeţi în instanţă cu martorii pe care îi aveţi.
Perioada de suspendare nu se scade începe când expiră dovada şi se termină când trec cele 30-60-90 de zile care au fost stabilite prin PV. ªtiam că perioada de suspendare este de 30 de zile în cazul depăşirilor neregulamentare.
Puteţi primi permisul înapoi pe perioada judecării plângerii numai dacă scoateţi certificat de grefă şi mergeţi la poliţie cu acel certificat şi solicitaţi permisul. Aveţi grijă că în caz de pierdeţi procesul trebuie să predaţi permisul în termen de 5 zile de când hot judecătorească devine definitivă şi irevocabilă. Dacă nu, perioada de suspendare creşte cu 30 de zile.
Dovada nu se prelungeşte.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
eugen68octavian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor solutionare contestatie depasire pe linie intrerupta holograma holograma Va rog sa ma ajutati in solutionarea unei contestatii impotriva unui proces-verbal de contraventie in care sunt victima unui abuz din partea agentului de ... (vezi toată discuția)
Conform cod rutier 2018 este corecta inceperea efectuarii depasirii in zona cu linie discontinua dar cu reintrarea pe sensul de mers calcand linia continua Dan STANESCU-BELLU Dan STANESCU-BELLU Buna seara, Mi s-a retinut astazi permisul pentru 30 zile deoarece am efectuat o depasire a unei coloane de 4 autoturisme, depasire inceputa in zona in ... (vezi toată discuția)
Contestatie depasire neregulamentara. Gabriel9517 Gabriel9517 Ieri mi-a fost suspendat permisul pentru depasire neregulamentara. Intrasem in depasirea unui camion iar in fata lui era un logan alb cu numere de MAI. Am ... (vezi toată discuția)