avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! - construcție gard
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! - construcție gard

Vecinul meu are ferestrele la mine in curte si i-am propus sa fac gard deoarece vreau sa am intimitate in propria curte .Pentru ca nu este de acord pe motiv că nu ii mai intra soarele pe fereastra am decis sa fac gardul pe proprietatea mea nu pe hotar cum am vrut inițial dar nici asa nu convine,amenințând că ma da in judecată, specifică ca distanta de la casa vecinului la hotar este de aproape 1m.Intrebarea mea este daca pot sa ii fac gardul??Si ce înălțime sa îl fac sa nu am probleme in cazul in care ma da in judecată Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:36, 2 Mai 2019
Buna ziua!
Va puteti face gardul fara probleme chiar pe linia de hotar daca sunteti sigura ca aceea este cea rezultata din acte si masuratori.
Nu are ca va face chiar daca va cheama in instanta cel mult va poate pune sa mutati gardul ca nu este pe linia de hotar.
[ link extern ]
[ link extern ]
Pai, sa-l cheme in instanta pe cel care si-a facut gardul la el in curte? Daca era invers da, dar asa?
Nu. O sa-l cheme pentru altceva, cum ar fi de pilda servitutea neaparenta continua negativa de a nu construi mai sus decat o anumita limita. Aici sunt doua drepturi care se bat cap in cap, dreptul unuia la intimitate si dreptul celuilalt la lumina.
Totusi, o problema este cu distanta in ceea ce priveste imobilul cu ferestre. Dupa cum spune noul cod civil este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond. (exceptie face fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informație privind gardul viu de pe hotar djalex21 djalex21 Buna seara va fac si eu o intrebare detin un gard viu din tuia care se afla in fata gardului de la hotar iar vecinul meu are casa la 1 metru de gard si 3 ... (vezi toată discuția)
Obligația de a face NituGeorgeta NituGeorgeta Bună ziua. Am casa construita pe hotar înainte de anul 2000. A fost construita cu acceptul vecinului verbal. Menționez ca pe acest lateral al casei sunt ... (vezi toată discuția)
Referitor la fereastra facuta inspre curtea vecinului. Balan vali Balan vali Sora mea are o fereastra facuta inspre curtea vecinului. Tin sa precizez ca atunci cand a fost facuta fereastra era o trecatoare (ulita) apoi vecinul sa extins ... (vezi toată discuția)