avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Daca un angajat intocmeste fara constiinciozitate, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Daca un angajat intocmeste fara constiinciozitate, fara a folosi date corecte, un raport pe baza caruia se imparte o prima, comite acesta o infractiune?

Daca un angajat intocmeste fara constiinciozitate, fara a folosi date corecte, un raport pe baza caruia se imparte o prima unor angajati, comite acesta o infractiune?
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
cuvantuleputere, utilizator
Cel mai recent răspuns: cuvantuleputere , utilizator 21:59, 25 Mai 2019
Neglijenta in serviciu - art.298 C.pen. .... insa, prin DECIZIA nr. 518 din 6 iulie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 765 din 26 septembrie 2017, s-a admis excepția de neconstituționalitate, constatându-se că dispozițiile art. 298 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma „îndeplinirea ei defectuoasă“ din cuprinsul acestora se înțelege „îndeplinirea prin încălcarea legii“.

Conform art. 147 alin. (1) din CONSTITUȚIA ROMÂNIEI republicată în MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 31 octombrie 2003 dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.

Prin urmare, în intervalul 26 septembrie 2017 - 9 noiembrie 2017, dispozițiile art. 298 din Codul penal în măsura în care prin sintagma „îndeplinirea ei defectuoasă“ din cuprinsul acestora nu se înțelege „îndeplinirea prin încălcarea legii“, au fost suspendate de drept,, încetându-și efectele juridice incepând cu data de 10 noiembrie 2017, întrucât legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.
Daca evenimentul s-a petrecut in aprilie 2019, are efecte juridice? E neglijenta in serviciui? E infractiune faptul ca nu a folosit date corecte? Fiind constient de acest lucru.
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
cuvantuleputere, utilizator
Dacă un angajat din sectorul privat întocmește un raport in care atesta aspecte nereale, iar raportul îl folosește pentru a obține prime de la angajator , săvârșește infracțiunea de fals in înscrisuri sub semnătura privată, prevăzută la art. 322 Cod penal.
Mai mult decât atat, dacă angajatorul este păcălit de aceasta acțiune a angajatului și plătește primele, atunci angajatul comite și infracțiunea de înșelăciune in forma agravata, prevăzută de art. 244 alin. (2) Cod penal.
Cele doua infracțiuni se rețin in concurs.
Se poate formula plângere penală împotriva angajatului.

Nu e incidenta și infracțiunea de abuz in serviciu, cu atat mai puțin cea de neglijența in serviciu, dacă autorul a acționat cu intentie.
Dacă nu a acţionat cu intenţie, nu comite nicio infracţiune.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
Alexandru Matache, Avocat
Dar daca prima era certa, iar el nu figureaza pe lista angajatiilor carora urmeaza sa li se imparta prima? El doar a intocmit raportul cu date incorecte, ceea ce e a dus la impartirea injusta a primei.
Nu se schimba nimic. Dacă a comis aceste fapte cu intentie, se rețin cele doua infracțiuni in concurs.
Falsul se retine in speța indiferent de destinația primei.
Iar înșelăciunea se retine și atunci când nu autorul obține folosul necuvenit, dar victima e păcălită sa se autopagubeasca. Dar trebuie ca prima sa fi fost plătită. Altfel e doar tentativa la înșelăciune.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj

Alte discuții în legătură

Abuzul și neglijenta în serviciu sanda2s sanda2s Abuzul și neglijenta în serviciu mai sunt în vigoare? (vezi toată discuția)
Greseala casier supermarket, amenintare cu dosar penal DincaClaudia99 DincaClaudia99 Buna am si eu o rugaminte si daca poate sa imi raspunda cnv as fii foarte recunoscatoare. nu ma avut treaba cu politia pana acum sau ceva de genul...am lucrat ... (vezi toată discuția)