avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... nedumerire prescriptie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

nedumerire prescriptie

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine in privinta unei chestiuni.

De exemplu, eu comit o infractiune in 2010 pentru care pedeapsa este de la 3-12 ani. In anul 2014 cu aparitia NCP infractiunea respectiva devine incadrata la 2-7 ani.
dar Politia afla de infractiunea savarsita tocmai in anul 2019, cand incep investigatiile.
intrebarea mea este: in 2019 este deja prescrisa?
Cel mai recent răspuns: stuffshed , utilizator 10:03, 26 Mai 2019
si in cat timp estimati dvs. ca se va clarifica situatia asta?
Greu de spus. Trebuie promovat un Ril și sa se pronunțe ICCJ. In 1-2 ani o sa se lămurească oricum, părerea mea.
Dar repet, in speța dumneavoastră, dacă sunt reale datele, fapta oricum e prescrisa, pe prescriptie generală, fiindcă primul act de întrerupere ar apărea după ce se împlinește termenul general de prescriptie și atunci nu se mai pune problema întreruperii.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
adica in urmatorii 2 ani vor fi sentinte definitive contradictorii pe aceasta tema?! suna foarte trist.
Sunt deja decizii definitive contradictorii. Şi probabil vor mai fi. În România, precedentul judiciar (adică anumite hotărâri judecătoreşti) nu este izvor de drept, judecătorii sunt liberi să judece după propria interpretare a legii şi a deciziilor CCR. Când se creează practică divergentă, este sesizată Înalta Curte şi ea decide care e interpretarea potrivită. De abia de la acel moment, instanţele sunt obligate să respecte RIL-ul Înaltei Curţi.
[ link extern ] /


oare au dat aceasta hotarare prealabila?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca un angajat intocmeste fara constiinciozitate, fara a folosi date corecte, un raport pe baza caruia se imparte o prima, comite acesta o infractiune? cuvantuleputere cuvantuleputere Daca un angajat intocmeste fara constiinciozitate, fara a folosi date corecte, un raport pe baza caruia se imparte o prima unor angajati, comite acesta o ... (vezi toată discuția)
Tatăl copilului mi-a făcut plângere penală pentru că băiatul a refuzat să plece cu el, în intervalul 2014 - 2019, la programul de vizită. nu s-au prescris ,,infracțiunile'' mai vechi? Martonze Martonze Bună ziua, Am probleme cu programul de vizită al tatălui, care vine foarte rar la program.Acum, mi-a făcut plângere penală fiindcă băiatul nu vrea să ... (vezi toată discuția)
Poți acuza ccr de obstrucționarea justiției prin amânări repetate în anumite cauze? cosmin_ciuc cosmin_ciuc Poate un cetățean român să dea în judecată Curtea Constituțională a României pentru că obstrucționează înfăptuirea justiției prin amânări ... (vezi toată discuția)