avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sancționarea locatarilor care nu respectă hotărâri ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sancționarea locatarilor care nu respectă hotărâri ale asociației de proprietari: există cadru legal?

Asociatia de proprietari din care fac parte a votat la adunarea generala a proprietarilor cu larga majoritate (peste 80% din cei prezenti) interzicerea plimbatului cainilor pe spatiul verde din jurul blocului aflat in proprietate comuna. Pe spatiul verde este plantat gazon pentru intretinerea caruia platim lunar si care gazon e grav afectat de urina cainilor, plus de asta unii proprietari nu curata fecalele cainilor.

Problema e ca unii proprietari posesori de caini refuza sa respecte aceasta hotarare, ne cer sa amenajam un spatiu dedicat pentru plimbat cainii (ceea ce nu se poate pentru ca nimanui nu-i convine sa aiba un asemenea spatiu in fata geamului) ba chiar sustin ca hotararea e ilegala si ameninta ca vor da in judecata asociatia!
As dori sa va intreb daca are vreun fundament ceea ce sustin dansii si care sunt mijloacele legale prin care sa putem sa-i sanctionam pe cei care vor continua sa foloseasca spatiul verde ca si toaleta canina. Locuim in Cluj-Napoca, in caz ca sunt ceva reglemantari locale.

Multumesc anticipat!

Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: friday_325 , utilizator 11:13, 9 Mai 2019
De sanctionat nu ii puteti sanctiona dvs. (asociatie de proprietari), nu aveti prerogative, insa puteti sa cereti ajutorul politiei locale si a Primariei. Cel putin ii v-a obliga sa umble cu pungute pentru colectarea fecalelor.
Va puteti adresa Consiliului Local sa amenajeze un spatiu destinat plimbarii patrupedelor.
Daca "cererea" este mare, este posibil sa va puna la dispozitie si sa amenajeze un astfel de spatiu (de altfel spatiul din jurul blocurilor apartine tot autoritatilor locale). Ii puteti chema la fata locului, au sa vada un gazon bine ingrijit si probabil ca au sa va ajute.
Daca va ameninta cu instanta - sa mearga in instanta si sa povesteasca acolo ca nu le-ati creat conditii si locuri pentru patrupede... Dvs. aveti o hot. a AG si daca nu le convine hotararea sa ceara in instanta anularea hotararii, dar sunt sigur ca o li se de-a peste nas obraznicia.
Ei, nu cred ca sunt multi proprietari care plimba cainii pe gazon, asa ca bine ar fi sa discutati cu fiecare in parte si sa incercati o rezolvare amiabila.
Va doresc succes!
Multumesc pentru raspuns, exista deja un spatiu public amenajat de Consiliul Local pentru caini la maxim 10 minute de mers de ansamblul rezidential dar refuza sa mearga acolo (cica "e departe"...).
E un ansamblu rezidential nou-construit, spatiul verde nu e domeniu public ci apartine proprietarilor (trecut in CF cota parte), ca au pungute si aduna fecalele (unii din ei) nu ne incanta prea tare pentru ca urina tot va arde gazonul asta-i motivul datorita caruia s-a votat interzicerea plimbatului. Speram sa ne ajute Politia Locala desi am fi preferat sa putem noi ca asociatie sa rezolvam problema...
Inteleg, nu ati specificat de la inceput ca este proprietatea dvs. In aceste conditii mi se pare mai usor de rezolvat, dar nu cred ca prin as. prop., desi - retineti, as. prop., ca definitie din Legea nr. 196/2019, stipuleaza la art. 2, lit d):
asociaţie de proprietari - formă de asociere autonomă şi fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, menţinerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii;

In fine, cum spuneam, as. prop. nu are parghii de sanctionare, nu acesta este scopul acesteia, insa in baza a ceea ce v-am citat, puteti reclama la org. locale de politie, distrugerea gazonului - apoi acestia ii incadreaza unde stiu ei mai bine.

Cu salutari din IASI
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2019
Adam Grecu, utilizator
rus_lazar a scris:

Asociația de Proprietari din care fac parte a votat la Adunarea Generala cu largă majoritate (peste 80% din cei prezenți) interzicerea plimbatului câinilor pe spațiul verde din jurul blocului aflat în proprietate comună.
Problema e că unii proprietari posesori de câini refuză să respecte aceasta hotărâre, ne cer să amenajăm un spațiu dedicat pentru plimbat câinii (ceea ce nu se poate pentru că nimănui nu-i convine să aibă un asemenea spațiu în fata geamului) ba chiar susțin că hotărârea e ilegală și amenință ca vor da în judecată Asociația !
Aș dori să vă întreb dacă are vreun fundament ceea ce susțin dânșii (...)

Proprietarii respectivi pot cere Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunării Generale dacă nu au fost convocați TOȚI PROPRIETARII din cadrul Asociației dvs. (a Condominiului), strict conform Legii nr. 196/2018, art. 47, alin. 4 și a art. 48, alin. 2 și mai ales a alin. 3, care, dacă e încălcat, se vor anula retroactiv toate hotărârile luate într-o Adunare Generală ilegal convocată.
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2019
flory_mr, utilizator
Asociatia de proprietari conform dispozitii in vigoare nu detine autoritatea si competenta sa dispuna sanctionarea proprietarilor altfele decat este prevazut in normele in vigoare
Referitor la aplicare sanctiuni pentru plimbat animale de companie,hotararea este nelegala

Alte discuții în legătură

Am voie sa plim cainele in spatiu verde langa bloc? Lovecats99 Lovecats99 Constanta Situatia sta cam asa: Un bloc vecin a imprejmuit spatiul verde din fata cu un gardut (din ce stiu ilegal sa imprejmuiesti spatiul public, dar nu ... (vezi toată discuția)
Plimbat caine spatiu verde intre blocuri andrei132 andrei132 Buna, As vrea sa aflu daca semnele de genul \"interzis animalelor de companie pe spatiul verde\" sunt legale/au vreo insemnatate. Pentru context, in zona in ... (vezi toată discuția)
Amenzi aplicate de asociatie MariaaaSs MariaaaSs Buna ziua . Am si eu nevoie de o lamurire pentru o problema cu care ne confruntam mai multi locatari. -Asociatia de proprietari a introdus in noul regulament ... (vezi toată discuția)