avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune complicată: defuncta avea șase credite la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune complicată: defuncta avea șase credite la data decesului și nu se știe domiciliul copilului ei din prima căsătorie. Soțul dorește să deschidă succesiunea, care vor fi cotele și cine va prelua creditele?

Buna ziua (seara la mine cand scriu acest mesaj)

am nevoie de o parere avizata din partea celor care profeseaza in dreptul civil (si daca exista cineva specializat pe succesiune si mai bine).
Speta este urmatoarea

Sot - Sotie (ambiii la a 2-a casnicie), defunct Sotia
In urma mariajului a rezultata un copil care insa a decedat acum acum 10 ani.
Sotia avea dinaintea casniciei un copil conceput cu primul sot (in viata la data prezentei)
Sotul are si el. de asemenea un copil conceput cu prima sotie (in viata si el la data prezentei)

Bunuri din masa succesorala:
1 apartament, 6 credite facute in nume propriu de sotie (fara codebitor/coplatitor/girant sotul). Copilul defunctei nu a mai vrut sa auda de mama de la moartea surorii (de mama in cazul de fata).

Sotul doreste sa deschida succesiunea.

Intrebarile sunt:
1. daca nu se stie domiciulul copilul in viata (copilul defunctei) cum il poate anunta de deschiderea succesiunii
2. care este cota care ii revine copilului mostenitor
3. cine va prelua creditele (si in ce parti - 1/2 fiecare sau cum)
4. si cea mai complicata: Sotul mostenitor mai are 2 bunuri imobile (un teren si o casa) care se covin de drept de la mama sa (decedata) dar pentru care nu s-a facut succesiune. In cazul decesului sau, fiul defunctei participa la mostenirea lui (din partea mamei sale) sau toate bunurile revin fiului sau din prima casnicie (neavand alte rude..... pana la grad IV inclusiv)
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:58, 6 Mai 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu il gaseste, succesiunea se va dezbate in instanta. Poate totusi, poate fi gasit.. pe facebook, prin alte rude, prieteni.. etc.
3/4 din ce intra in masa succesorala, include si casa toata daca e bun propriu sau jumatate daca e bun comun, include si creditele. Ele se platesc in limita valorii mostenite.
Creditele pot fi comune, depinde pt ce au fost facute exact.
4 cea mai simpla, de fapt.. ce a mostenit sotul e bun propriu nu intra in masa succesorala a sotiei, asa ca fiul ei care o mosteneste doar pe mama lui ca nu e ruda cu sotul,, va fi mostenit doar de fiul lui, cand va veni vremea.
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
La moștenirea defunctei vin:
- soțul supraviețuitor - cu o cotă de 1/4 din moștenire (activ și pasiv)
și
- descendenții defunctei - cu o cotă de 3/4 din moștenire (activ și pasiv).

Prin descendenți defunctei înțelegem: copiii în viață (ai defunctei) și descendenții copiilor predecedați (ai defunctei).

Am repetat sintagma „ai defunctei”, pentru a sublinia că nu are importanță cu cine și-a conceput defuncta copiii. Nu are importanță dacă aceștia sunt copii din prima căsătorie, din a nu știu câta ori „din flori”.
Dacă X este copilul defunctei (daca X are filiația stabilită față de mamă) atunci X este succesibilul defunctei.
Dacă Y a fost copilul defunctei (dacă Y, în prezent decedat, a avut filiația stabilită față de mamă) și dacă Y a avut la rândul său copii, atunci copiii în viață lui Y vin la moștenirea bunicii lor (in calitatea lor de nepoți de fiu/fiică predecedat/a ai defunctei).

Este la fel și pentru „întrebarea cea mai complicată”.
Sau altfel spus, la vremea când va deceda acela care are acum calitatea de soț supravietuitor, cei rămași se vor uita prin preajmă să vadă cine îndeplinește condiția să existe în clipa morții celui despre a cărui moștenire vorbim: copiii defunctului? nepoții defunctului? strănepoții defunctului?

Mereu ne raportăm la defunct.
Deci, acela pe care îl numiti „fiul defunctei” vine la moștenirea defunctei (pentru că este fiul ei) dar nu are cum să vină la moștenirea ... viitorului defunct (pentru că nu este fiul acestuia din urmă).
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)
Succesiune GABYBABY GABYBABY Buna Seara! fiti amabil stie cineva: dupa X DECEDAT (cu sotie predecedata) vin 2 fete G. si M.(decedata inaintea lui X).....sotul lui M. VINE LA SUCCESIUNEA ... (vezi toată discuția)
Copiii varului primar decedat la succesiune Andrei384 Andrei384 Buna seara! Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Singurii mostenitori ai unei rude sunt verii primari ai acesteia si o matusa.Unul din acesti veri primari a ... (vezi toată discuția)