avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Organigrama unei societati comerciale pe actiuni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Organigrama unei societati comerciale pe actiuni

Trebuie prezentata si eventual discutata in contradictoriu organigrama unei societati comerciale pe actiuni cu sindicatele?
Cel mai recent răspuns: Lucian Dumitrescu , Consilier juridic 17:50, 29 Aprilie 2011
Conducerea nu are asemenea obligatie.
Codul muncii,
Art. 40. - (1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, în condiţiile legii şi/sau în condiţiile contractului colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi.
..................
Cred ca acest drept al angajatorului se regaseste si in legea societatilor comerciale.
Poate prezenta organigrama sindicatelor pentru a se familiariza cu ea.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2009
ContSters42179, utilizator
luciandumitrescu07 a scris:

Trebuie prezentata si eventual discutata in contradictoriu organigrama unei societati comerciale pe actiuni cu sindicatele?


Asa cum v-a raspuns colegul @pneagu, organizarea activitatii unei entitati economice este apanajul factorilor decidenti din managementul acesteia.
Din pacate, cunosc destul de multe cazuri in care organizatiile sindicale sau reprezentantii salariatilor, au reusit sa introduca in CCM, prevederi de genul "structura organizatorica a societatii, structura posturilor si a functiilor, se discuta cu sindicatul reprezentativ si/sau reprezentantii salariatilor". In opinia mea, o asemenea prevedere este ilegala si abuziva si nu reprezinta altceva decat o cale de imixtiune in actul managerial, permitand o interpretare gresita a termenului "se discuta", termen care cred ca are o folosire nefericita in acest context, termenul corect ar fi trebuit sa fie "se comunica". Spun aceasta deoarece in codul muncii este prevazuta obligatia de informare de catre angajator a sindicatelor si/sau a reprezentantilor salariatilor, cu privire la toate masurile economice, juridice, administrative, etc. care sunt in masura sa afecteze desfasurarea normala a activitatii, iar modificarea structurii organizatorice, poate fi considerata o astfel de masura.

Organizarea unui busines in toate aspectele sale, este exclusiv apanajul detinatorilor capitalului, numai acestia putand decide cu privire la: structura organizatorica, obiect de activitate, structura de posturi, etc.. Aceasta decizie poate fi luata direct sau prin intermediul persoanelor desemnate (administratori, directori executivi, etc) pentru realizarea actului managerial.

Asa cum este interzisa prin lege imixtiunea angajatorilor in organizarea si derularea activitatilor sindicale, mi se pare logic sa fie valabila si reciproca.
Intr-adevar conform art. 40 alin. 1 din Codul Muncii angajatorul are dreptul de a stabili organizarea si functionarea unitatii. Dar in cazul unei societati comerciale pe actiuni ce s-ar putea intelege prin termenul de angajator? Cine este angajatorul in cadrul unui SA? Presedintele Consiliului de Administratie sau Directorul General?
luciandumitrescu07 a scris:

Intr-adevar conform art. 40 alin. 1 din Codul Muncii angajatorul are dreptul de a stabili organizarea si functionarea unitatii. Dar in cazul unei societati comerciale pe actiuni ce s-ar putea intelege prin termenul de angajator? Cine este angajatorul in cadrul unui SA? Presedintele Consiliului de Administratie sau Directorul General?


In speta, angajatorul este S.A. ... presedintele C.A. sau directorul general sunt reprezentantii acestuia.
În sensul Codului muncii, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Intrucat este o problema "sensibila" cine are atributia legala de a semna in final organigrama societatii? Directorul General sau Presedintele Consiliului de Administratie? Parerea mea personala este ca Presedintele CA are obligatia legala de a semna Organigrama societatii.Are cineva o alta Opinie Legala?

Alte discuții în legătură

Reorganizare si eliminarea unor compartimente MARIANA CODRUT MARIANA CODRUT buna ziua daca in cazul in care se reorganizeaza o societate comerciala cu capital de stat, se reface organigrama si se elimina un serviciu, se comaseaza la ... (vezi toată discuția)
Un sfat va rog... ionii ionii As vrea sa supun atentiei o situatie care are loc la firma unde lucrez.La inceputul lunii in urma unor dispute avute intre directorul tehnic si directorul ... (vezi toată discuția)
Modificare denumire birou xcaret xcaret Buna ziua, Intr-un SRL cu 2 asociati (unul public, altul privat), este necesara aprobarea AGA in cazul in care directorul societatii intentioneaza sa ... (vezi toată discuția)