avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii platite in cazul unei intreprinderi ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii platite in cazul unei intreprinderi individuale

Buna ziua, as dori sa stiu in cazul unei persoane care isi deschide o intreprindere individuala in cadrul unei policlinici (contract de prestari servicii catre un spital judetean pentru ca nu exista post de ingrijitor cladiri) prin care spitalul ii ofera 2080 lei (salariul brut), ce contributii i se retin (platesc) la stat si care este suma cu care ramane dupa ce s-au platit aceste contributii ???
As vrea sa stiu daca "ii merge vechimea in munca", cu cati bani ar mai ramane daca ar fi in regula cu totul (sa aibe toate contributille platite) ???
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2019
D.Ionela89, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:28, 8 Mai 2019
Daca va desfasurati activitatea pe o intreprindere individuala.sa aveti in vedere in primul rand daca din acest venit lunar nu cumva va trebui sa suportati dumneavoastra alte cheltuieli pentru materialele de intretinere sau cine stie ce altceva. Pentru ca daca ar fi asa, acestea va trebui sa le cumparati dumneavoastra pe intreprinderea individuala cu factura ca si cheltuieli deductibile.
Pe intreprinderea individuala veti plati anual impozitul pe venitul din activitati independente 10% aplicat la venitul anual net adica venitul total anual brut incasat - cheltuieli totale deductibile anuale platite (fara contributiile sociale).
Separat veti mai plati obligatoriu contributile sociale 10% cass si 25% cas doar daca venitul anual net descris mai sus este peste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie.
Pentru aceasta intreprindere individuala veti depune (in maxim 30 de zile de la infintarea la registrul comertului) pentru finante declaratia unica doar prin internet folosind contul personal deschis cu nume si cnp pe spatiul privat virtual, In aceasta declaratie unica treceti valorile estimate a le realiza la capitolul venituri si cheltuieli in anul 2019 si veti completa si la partea de asigurari de sanatate si pensie si va va arata acolo in declaratie valorile de plata pentru impozitul pe venit si cele doua contributii sociale.
Plata o veti face la ghiseul de la finante in baza buletinului. Termenul de plata pentru suma integrala este pana pe 15 decembrie daca doriti sa beneficiati si de bonusul;de 5%. Bifati acolo in declaratie aceasta optiune.
Daca plata facturilor pe care le veti emite lunar catre beneficiar in baza contractului de prestari servicii semnat, se face prin banca, va trebui sa va deschiteti un cont bancar pe intreprinderea individuala.
Veti semna la inceputul activitatii un contract de prestari servicii cu beneficiarul si apoi ori de cate ori e nevoie de modificarea unor articole din contract, cum ar fi tariful prestatiei dumneavoastre, semnati acte aditionale la acest contact.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt obligațiile fiscale ale unei pfa dacă o societate incheie cu aceasta un contract de colaborare/prestări servicii? Aliona M. Aliona M. Bună ziua, Am un PFA în domeniul traducerilor. Vă rog sa mă informați cum se procedează în cazul unui contract de prestări servicii/contract cu normă ... (vezi toată discuția)
Acte lunare intreprindere individuala IzabelaMaria IzabelaMaria Bună dimineața! Mi am deschis recent o intreprindere individuala, nu am angajați. Vă rog să îmi spuneți dacă îmi trebuie contabilă? Ce ... (vezi toată discuția)
Plata contributii pfa cbumbu07 cbumbu07 Sotul meu este in acest moment angajat cu carte de munca. Incepand de anul viitor vrea sa desfasoare, in paralel, si o activitate independenta sub forma de ... (vezi toată discuția)