avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Care sunt obligațiile fiscale ale unei PFA dacă o ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Care sunt obligațiile fiscale ale unei PFA dacă o societate incheie cu aceasta un contract de colaborare/prestări servicii?

Bună ziua,
Am un PFA în domeniul traducerilor. Vă rog sa mă informați cum se procedează în cazul unui contract de prestări servicii/contract cu normă parțială: PFA are de achitat CASS sau CAS? Cum se calculează plafonul? Venitul rezultat din contractul de muncă se adună cu venitul brut rezultat din serviciile directe pe care le oferă PFA?
Mulțumesc mult.
O zi bună în continuare.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 13:04, 18 Octombrie 2019
Sa presupun ca in acelasi timp aveti un contract de munca si separat va desfasurati activitatea prestand servicii pentru acelasi beneficiar pe pfa in baza contractului de prestari servicii? Deci sunt total diferite fara sa se inbine.
La contractul de munca angajatorul va opreste si va plateste la stat tot ce trebuie.
La contractul de prestari servicii, lunar incheiati cu beneficiarul raport de activitate semnat si de el in care apare ceea ce ati prestat in luna precedenta. Prin semnare el confirma ca ceea ce v-a cerut, dumneavoastra ati execut corect,si numai in baza acestuia puteti completa factura si ulterior va puteti primi si banii in numerar cu chitanta sau prin transfer in contul bancar al pfa. Valoarea incasata conform chitantei sau extrasului de cont o treceti in registrul jurnal de incasari si plati a pfa, ca venit. Tot in acest registru treceti valorile la cheltuielile platite pe pfa in timpul anului conform documentelor de pata (chitanta, bon fiscal la ce platiti in numerar sau extras de cont la platile prin contul bancar al pfa).
Veti calcula la final de an un venit net anual adica total incasari - total cheltuieli deductibile anuale platite (efectiv realizate).
Separat la inceputul activitatii sau la fiecare inceput de an depuneti declaratia unica cu valorile estimate a le realiza in anul respectiv. Rezulta de aici un venit net anual estimat adica total incasari estimate- total cheltuieli deductibile anuale estimate platite. Tot din aceasta declaratie rezulta un impozit pe venitul din activitati independente estimat si de plata in timpul anului.
La inceputul anului urmator veti depune declaratia unica de regularizare s inchidere a anului precedent in care treceti valorile efectiv realizate. Va rezulta un impozit pe venitul din activitati independente final.
Pentru a vedea daca pe pfa pentru anul fiscal curent trebuie platite si contributiile sociale 10% cass si 25% cas, trebuie sa comparati la depunerea declaratiei unice cu valorile estimate cat si la depunerea declaratiei unice cu valorile efective venit net anual adica total incasari - total cheltuieli deductibile anuale platite cu valoarea plafonului celor 12 salarii minime brute pe economie. Daca este peste acest plafon, trebuie obligatoriu sa platiti ambele contributi sociale si procentele se aplica la valoarea plafonului. Atfel nu trebuie sa le platiti.
Nu conteaza ca dincolo pe acel contract de munca vi se opresc acele contributii.
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2019
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de colaborare 3 ore/zi pfa Chiajna Chiajna Doresc să întreb următoarele: dacă eu vreau să lucrez ca asistent medical la o clinică de stomatologie (de stat) , 3ore/zi colaborare , la ce trebuie să ... (vezi toată discuția)
Cas/cass declarație unica 2019 pobosa pobosa Bună, Am observat niște câmpuri noi în declarația unica pe 2019, mai exact la calculare CAS/CASS sunt câmpuri obligatorii și care nu accepta valori ... (vezi toată discuția)
Care este impozitul pe venit pentru pfa? Andrei ramana Andrei ramana Am înființat decurgând un pfa cu codul caen 9001(activități de interpretare artistica).... Și as vrea sa știu care sunt următori pași de urmat cu ... (vezi toată discuția)