avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unul din trei fii are testament pe casa părintească, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unul din trei fii are testament pe casa părintească, dar n-a acceptat încă moștenirea. Mai are dreptul să moștenească ceva, și cum se împarte în această situație?

Suntem trei frati. Inainte de a deceda acum trei ani, mama noastra i-a facut testament unuia dintre noi pentru casa ei, aceasta fiind singura ei proprietate. Cei doi frati exclusi prin testament au acceptat mostenirea la un notar in primul an dupa deces, fratele din testament nu.
Acum, dupa trei ani de la deces, vrem sa facem dezbaterea succesiunii.
Fratele care are testament mai are dreptul sa mosteneasca ceva daca nu a acceptat mostenirea? Cum se imparte casa in aceasta situatie?
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mitra , utilizator 11:59, 10 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Regulile aplicabile mostenirii sunt prevazute in Codul Civil:

Art. 1103
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2) Termenul de opţiune curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.

Multumesc pentru raspuns. Inteleg ca daca unul din frati, care stia de deces, nu si-a exercitat dreptul de optiune succesorala in termen de un an de la deces, desi putea sa o faca, nu mai are dreptul la partea care i s-ar fi cuvenit daca ar fi acceptat mostenirea. Am inteles bine? Multumesc pentru raspuns.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic - da. (Teoretic este așa cum ați înțeles).
Practic - „ne lăsăm surprinși”.

Acceptarea moștenirii nu este doar expresă (sub forma declarației pe care au dat-o cei doi frați)
Ea poate fi și tacită - când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să-l facă decât în calitate de moștenitor.

Dvs. ne-ați povestit ce NU a făcut (nu a dat o declarație similară).
Ar fi necesar să știm și ce altceva a mai făcut (ori nu a făcut) vreme de un an...

Multumesc pentru raspuns. Fratele care are testament pe casa mamei dar nu a acceptat expres mostenirea, el a avut grija de mama in ultimii ei ani, in casa lui, si s-a ocupat de inmormintare impreuna cu ceilalti doi frati. Insa privitor la casa din testament, aflata la 300 km distanta, el nu a facut absolut nimic, nici nu a pus piciorul pe acolo, nu a facut nici o cheltuiala, nu a luat de acolo nimic, nu a adus acolo nimic. Poate fi considerat ca a acceptat tacit mostenirea? Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2019
Mitra, utilizator
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
ce dragut ,,,a avut grija de mama in casa lui.....dar sa nu aibe dreptul la mostenire nu????

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa tata decedat iandar iandar As dori sa stiu in cit timp dupa decesul tatalui trebuie facuta succesiunea,iar daca nu se face ce se intimpla cu bunurile ramase.Cineva zicea ca daca nu se ... (vezi toată discuția)
In legătură cu o moștenire. suntem trei frați, ... Mihaela Cristina Banc Mihaela Cristina Banc Bună seara.In legătură cu o moștenire.Suntem trei frați, părinți sunt decedați și am aflat dintr-o altă sursă că frații mei vor să mă excludă ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)