avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... RECASATORIE , CE SE INTAMPLA CU FIUL MOSTENITOR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

RECASATORIE , CE SE INTAMPLA CU FIUL MOSTENITOR

Buna ziua, as dori sa ma recasatoresc, eu am o garsoniera si o fata iar sotul o casa si un baiat . Ce drepturi are baiatul lui in garsoniera mea, si asupra bunurilor ce sunt in ea? Ce drepturi are fata mea in casa lui? Si eu ce drepturi as avea, dupa casatorie ? Eu mai am casa parintesca, in care locuieste sora mea, fara copii si casa bunicei mele, in care locuieste tatal meu ; la aceste doua case are drept fata mea , fiind unic mostenitor ? Prin casatoria asta ce se poate intampla?
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2019
magika2002, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:08, 9 Mai 2019
Am inteles....1/4 doar din bunurile comune, nu din mosteniri sau din ce am cumparat inainte de casatorie. Va multumesc.
Fostul sot mai are o fetita si locuieste cu mama acesteia in casa lui , dar nu stiu daca e casatorit legal . Ce drepturi va avea fata mea, de pe urma tatalui ei ?


Ionut.ion a scris:



raluk0207 a scris:

Cat timp sunteti amandoi in viata nici dvs, nici fiica nu aveti nicun drept la casa sotului. Si invers, nici sotul, nici fiul nu au niciun drept la apartamentul dvs.
In caz ca decedati dvs prima, apartamentul se va imparti intre sot (1/4) si fiica (3/4).
Ulterior, la decesul sotului, cota de 1/4, mostenita de la dvs, se va transmite fiului.

Acelasi lucu se va intampla si in cazul in care decedeaza sotul primul.

...Cota de 1/4 mostenita de dvs. va reveni ficei dvs. si invers, in cazul sotului, cota de 1/4 mostenita de dumnealui va reveni fiului. Dar numai din bunurile comune, achizitionate in timpul casatoriei, nu si din bunurile avute anterior casatoriei ( i cazul dvs. garsoniara si celelalte case mostenie de dvs. La fel si in cazul sotului)



Nu dezinformati.
Sotul supravietuitor are dreptul la 1/4 si din bunurile proprii.
Codul civil stabileste dreptul la mostenire al sotului supravietuitor, fara a distinge daca bunurile sunt proprii sau comune.
Sotul nu are niciun drept asupra bunurilor proprii, cat timp sotul proprietar ESTE IN VIATA (de exemplu, in cazul unui divort, bunul nu este partajabil).
Da, 1/4 din bunurile comune le mosteneste sotul supravietuitor si, la decesul lui, copiii acestuia 9 din alta casatorie sau cu sotul decedat anterior... )
magika2002, faceti acte fiicei din timpui vietii. De exemplu, ii puteti dona imobilul.
La fel si sotul, ii poate dona casa fiului.
In cazul fostului sot, fiica dvs va imparti masa succesorala dupa tata, cu sora vitrega.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune intre frati vitregi victoy0111 victoy0111 In casnicie a venit fiecare cu copilul la pachet. Prima care a decedat este mama mamei mele. Nu s-a facut succesiunea dupa aceasta, La 8 ani dupa, a decedat si ... (vezi toată discuția)
Succesiune - tatal recasatorit, decedat, sunt unicul copil ACAD ACAD Sunt fiul unic, tatal meu s-a recasatorit in urma cu mai multi ani, proprietatile pe care le are sunt pe numele lui, exclusiv(asa cred, din cat il cunosc), si ... (vezi toată discuția)
Cota parte din actiuni petrescuemil2011 petrescuemil2011 Buna seara. As dori sa ma ajutati intr-o problema. . Tatal meu a divortat de mama mea, s-a recasatorit dar cu noua sotie nu au avut copii.De curand a decedat ... (vezi toată discuția)