avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunica i-a donat mamei un apartament dar și-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunica i-a donat mamei un apartament dar și-a păstrat dreptul de abitație viageră, iar acum vrea s-o evacueze. Este posibil acest lucru?

Buna ziua! Mama mea a primit printr-un act de donatie, de la mama sa (bunica mea), un apartament. Acest act de donatie are ca si clauza: drept de habitatie viagera (pentru bunica) cu scutire de raport succesoral. Acum, bunica, vrea sa intenteze un ordin de evacuare pentru mama. Este posibil acest lucru? Si daca da, imi puteti da cateva detalii?
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de proprietate se va consolida abia dupa decesul bunicii cand se va radia dreptul de abitatie.
Daca dreptul de abitatie era restrans pt o camera, era altceva, insa batrana aredreptul sa locuiasca in toata casa si mama, e ea proprietar.. dar daca dreptul de folosinta apartine altuia, inseamna ca ea are nuda proprietate, adica fara continut.
Dreptul de abitatie nu trebuie tulburat.

Dezmembramintele dreptului de proprietate sunt reglementate in Noul Cod Civil in titlul III, art. 693-772. Ele sunt urmatoarele: dreptul de superficie, dreptul de uzufruct, dreptul de uz, dreptul de abitatie, dreptul de servitute.
Noul Cod Civil nu cuprinde si o definitie a ceea ce inseamna "dezmembramintele dreptului de proprietate”, dar potrivit doctrinei ele reprezinta drepturile reale principale, derivate din dreptul de proprietate privata asupra unui bun proprietatea altei persoane, care se constituie sau se dobandesc prin transferarea unor elemente ale continutului juridic al dreptului de proprietate asupra bunului respectiv catre o alta persoana, sau prin exercitarea acestor elemente de catre proprietarul bunului si o alta persoana.

Drepturile nudului proprietar

Obligatiile mentionate ale uzufructuarului devin, in raporturile juridice, drepturi de creanta ale nudului proprietar. Astfel sunt, de exemplu, dreptul de a cere intocmirea inventarului, conservarea lucrului, efectuarea reparatiilor de intretinere, dreptul de a cere despagubiri, dreptul de a cere restituirea lucrului si altele asemenea.

In general, nudul proprietar are o obligatie generala negativa de a nu tulbura exercitarea dreptului de uzufruct. "Proprietarul nu poate prin faptul sau nici cu orice chip vatama drepturile uzufructuarului”.

Citeste mai mult: [ link extern ]

Mama si daca locuia acolo cu acceptul bunicii, nici buletinul nu il putea reinnoi ca e nevoie de acordul bunicii, totcmai de aia, ca cine sta in casa aia, sta cu acordul ei.

Indiferent de ce scrie in contract, mama e de fapt nud proprietar.. altfel daca era deplin, nu avea nevoie de acordul bunicii pt nimic. Apropo, mama poate vinde, ca are drept de dispozitie.. insa poate vinde doar ce are, nuda proprietate, bunica ramanand sa locuiasca pt ca are acest drept , de abitatie.

Cert e ca bunica va reusi sa o evacueze.. mai bine mama , daca vrea sa locuiasca acolo, se impaca cu bunica si o determina sa renunte la judecata.

nuda proprietate, drept de proprietate asupra unui bun în privinţa căruia a fost constituit, în folosul altei persoane, un drept de uzufruct, uz sau abitaţie, golindu-i-se astfel conţinutul, de atributele posesiei şi folosinţei.

nud proprietar, titular al unui drept de proprietate asupra unui lucru în privinţa căruia a fost constituit, în folosul altei persoane, un drept de uzufruct, de uz sau de abitaţie. Nudul proprietar are un drept de dispoziţie asupra bunului, numai în ce priveşte nuda sa proprietate; el are, de asemenea, dreptul de a beneficia de productele lucrului (nu şi de fructele acestuia), precum şi dreptul de a exercita toate acţiunile care interesează proprietatea asupra lucrului. Totodată nudul proprietar are obligaţia să garanteze pe uzufructuar împotriva evicţiunii şi să nu-1 stânjenească în exercitarea dreptului său.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2019
gi-jane2, moderator
Am inteles. Multumesc mult pentru timpul si intelegerea acordata! O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de propietate danaoz danaoz buna!tatal meu a cumparat o casa de la bunicii mei,dar cand a facut contract de vanzare-cumparare le a dar dreptul la o camera,am putea sa vindem casa daca ei ... (vezi toată discuția)
Contract Razvana95 Razvana95 Bună ziua ! Aș avea nevoie de puțin ajutor în legătura cu o problemă, mai exact o lămurire . În 2002 mama mea a făcut un contract de ... (vezi toată discuția)
Va rog urgent explicatie clauze contract de donatie flori2 flori2 Buna ziua, Sotul meu a primit prin donatie de la parintii lui apartamentul in care locuim noi (mentionez ca socrii mai au un apartament in care locuies ... (vezi toată discuția)