avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Carte tradusă
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Carte tradusă

Bună ziua. Am tradus o carte, best seller, și vreau să o public în Romania. Cartea a fost publicată inițial în Grecia iar contractul autorului cu editura expiră în 2020. Ce mă sfătuiți? Pentru că nu știu ce spune legea în acest sens, cum, în ce condiții și ce este necesar pentru a o publica, m-ați putea ajuta vă rog? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaela-mariaa , utilizator 17:13, 16 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa presupunem ca autorul e din UE.

In UE drepturile de autor protejează proprietatea intelectuală pe o perioadă de 70 de ani de la decesul autorului. -> [ link extern ]
Sau in greceste: [ link extern ]

Legislatia tarilor UE e armonizata. Cum e la noi, asa e si in celelalte state membre.
In RO avem L 8/1996 si inchipuiti-va ca autorul e român.

Articolul 13 Utilizarea unei opere dă naștere la drepturi patrimoniale, distincte și exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:[...] i) realizarea de opere derivate.

Articolul 23 Prin realizarea de opere derivate, în sensul prezentei legi, se înțelege traducerea, publicarea în culegeri, adaptarea, precum și orice altă transformare a unei opere preexistente, dacă aceasta constituie creație intelectuală.

Articolul 28(1) Drepturile patrimoniale prevăzute la art. 13 și 24 durează tot timpul vieții autorului, iar după moartea acestuia se transmit prin moștenire, potrivit legislației civile, pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunoștința publică în mod legal.


Mai vedeti si art 29 la 34.

Asadar, pregatiti-va de negocieri si contactati autorul.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
CipM, utilizator
Vă mulțumesc foarte mult pentru răspuns. Cu autorul nu sunt probleme, îl cunosc personal :) . și am acordul său, însă verbal, Așadar am nevoie de acord scris și contract între părți. Vă mulțumesc foarte mult încă o dată :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coloana infinitului maryannaduicu maryannaduicu buna ziua, speta mea e urmatoarea:o firma doreste sa faca o \"copie\" a coloanei infinitului, dar cu mult mai putine elemente(romburi) ale coloanei ... (vezi toată discuția)
Copyright digitizare (scanare) cãrþi vechi drcretoiu drcretoiu Am în minte (şi în biblioteca personala) câteva cărţi, mai vechi, care mi-au plăcut în copilărie. Mă gândeam să le scanez şi să le pun undeva pe ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru documentatii tehnice Laviniaelena Laviniaelena Buna ziua, as dori sa stiu in ce masura documentatiile tehnice constand in studii, analize, studii de fezabilitate, proiecte tehnice intra sub incidenta ... (vezi toată discuția)