avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... accesiune imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

accesiune imobiliara

Am primit o cerere de chemare in judecata ca parata de la o persoana careia i-am vandut un teren si o casa de paianta in 2003.

Persoana cere constatarea dreptului de proprietate asupra unei "constructii nou edificate, prin mijloace proprii, pe terenul proprietatea lui ca efect al accesiunii imobiliare artificiale." Sustine, de asemenea ca " a modernizat si extins constructia rezultand un etaj compus din 6 camere, lucrarile fiind realizate in regie proprie si cu materiale proprii."

Ati putea sa ma lamuriti de ce apar ca parata, ce legatura am cu constructia lui si ce ar trebui sa fac in continuare? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: boneti , utilizator 22:26, 24 Noiembrie 2009
v-am mai spus dn nu are autorizatie de construire, ca sa se puna in legaliatea sunt 2 variante fie plateste amenda, fie se judeca cu dvs.
Accesiunea imobiliara artificiala presupune interventia omului.
avem 2 situatii:
1.proprietarul ridica pe terenul sau o constructie sau o plantatie dar cu materialele altcuiva.
In temeiul accesiunii, proprietarul terenului este si proprietarul lucrarilor si este obligat la plata valorii materialelor de la data efectuarii constructiei cu eventual daune interese.
iar a doua situatie nu se mai aplica pt ca se refera la o persoana care nu e prop. terenului.
Dna Manuela Bernat are perfecta dreptate!
Logic si de bun simt ar fi fost sa va anunte , nu sa va treziti citata ca parata intr-un proces de accesiune imobiliara! Insa nici acum nu este prea tarziu!:) Orticum , nu vi se poate intampla nimic rau daca la asta va gandeati!:D
Multumesc pentru raspunsuri. Persoana este proprietara acum, printr-un contract de vanzare cumparare pe care, de altfel, l-a si anexat. Nu stiu daca l-a inscris si in Cartea fFnciara pentru ca de asta se ocupa notarul. De aceea mi s-a parut ciudat. Nu mai sunt proprietara casei+teren de sase ani!! Sa verific la Cartea Funciara daca a facut transferul? Si daca nu l-a facut?
Practic , nu are nici un fel de importanta daca a intabulat sau nu proprietatea intrucat tranferul dreptului de proprietate s-a facut la data semnarii actului si platirii pretului!B-) Deci , ca atare , nu va influenteaza in nici un fel daca si-a intabulat sau nu proprietatea!
Multumesc pentru sfat, o seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este acesta un caz de accesiune imobiliara artificiala? inm2015 inm2015 Proprietarul unui teren si al unei case edificate pe acest teren, construieste(fara autorizatie) 2 anexe gospodaresti(magazii) pe acest teren. Dupa 5 ani, ... (vezi toată discuția)
Proprietar al unei constructii situata pe terenul dobandit intre timp de o alta persoana. IonValentin IonValentin Am dobandit in anul 1990 - casa pe terem 100mp. si curte 94,62mp. Pe terenul liber de constructii ( 94,62 mp. curte ) mi-am propus sa construiesc in 1991 o ... (vezi toată discuția)
Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)