avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... Dobanda legala la hotarari judecatoresti
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

Dobanda legala la hotarari judecatoresti

Sunt castigate in invatamant hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale.Cum se calculeaza pentru plata, dobanda legala,dobanda remuneratorie,dobanda penalizatoare sau amandoua?Ce inseamna de fapt dobanda legala?Poate cuprinde ea remuneratoria si penalizatoarea?Daca ma puteti ajuta si cu o baza legala!Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: LUMI1971 , utilizator 23:53, 17 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordonanța nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar
Buna seara si multumesc frumos pentru raspuns!Am tot citit aceasta ordonanta 13,cap. I ,dar tot nu ma pot lamuri.In hj castigate scrie dobanda legala,atat.Ce inseamna aceasta dobanda legala?Din ce am citit...daunele moratorii sunt de două feluri:
– dobânda convenită de părți (sau penalitățile pentru întârzierea în executarea contractului), care se percepe (se percep) atunci când părțile au prevăzut expres în contract un cuantum al daunelor moratorii;
– dobânda legală (dobânda legală penalizatoare), atunci când părțile nu prevăd un cuantum al daunelor moratorii în contract, însă acest cuantum este stabilit prin lege.
Problema mea este ca inspectoratul solicita sa platim dobanda remuneratorie daca in hotarare specifica dobanda legala si penalizatoarea cine are specificat in hotarare penalizatoare,dar in nici un caz pe ambele.Deci intrebarea mea este daca dobanda legala este doar dobanda penalizatoare sau si remuneratorie?
Geanina DRIAN a scris:

Ordonanța nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanzi moratorii prin actiune separata?? aidu aidu Instanta a admis dobanzi legale. Pot sa introduc actiune separata pt dobanzi moratorii?? Sau s\'a prescris?? (vezi toată discuția)
Dobanzi si inflatia la zi pentru drepturi banesti castigate in instanta Lungu Constantin Lungu Constantin Va rog cum se calculeaza actualizarea cu rata inflaţiei precum şi cu dobânda legală la suma respectivă, a drepturilor banesti castigate in instanta ? (vezi toată discuția)
Rata dobanzii penalizatoare in raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ JohnnyBRB JohnnyBRB Intrebare pentru cunoscatori: 1). In legea 230/2007 (privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari), la Art. 49 alin.(1) ... (vezi toată discuția)