avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Inscrisuri fasificate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Inscrisuri fasificate

Buna ziua. Am un litigiu cu un fost angajator. Acesta a depus ca probe state de plata si foi de prezenta care nu corespund cu realitatea. De exemplu la statele de plata salariul mentionat de parata difera de cel incasat in cont,respectiv de cel care apare intr-un extras de la casa de pensii(este mai mare decat cel primit). In ceea ce priveste foile de prezenta angajatorul a depus inscrisuri in care apar ca am lucrat de luni-vineri 8 ore desi eu am probe certe precum ca am lucrat in ture de 24 de ore sambata.duminica si in zilele de sarbatori legale. Se poate incadra fapta in penal? Daca da la ce articol? Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2019
adimanea, utilizator
Cel mai recent răspuns: adimanea , utilizator 12:08, 19 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul de procedura civila
Art.304 Denunțarea înscrisului ca fals
(1) Dacă cel mai târziu la primul termen după prezentarea unui înscris folosit în proces una dintre părți declară că acesta este fals prin falsificarea scrierii sau semnăturii, ea este obligată să arate motivele pe care se sprijină.
(2) Dacă partea care folosește înscrisul nu este prezentă, instanța va ordona ca aceasta să se prezinte personal pentru a lua cunoștință de denunțarea înscrisului ca fals, să depună originalul și să dea explicațiile necesare.
(3) Judecătorul poate ordona prezentarea părților chiar și înainte de primul termen de judecată, dacă partea declară, prin întâmpinare, că scrierea sau semnătura sa este falsificată.
(4) În cazuri temeinic justificate, părțile pot fi reprezentate prin mandatari cu procură specială.

Art. 305 Verificarea stării înscrisului denunțat ca fals
(1) Judecătorul va constata de îndată, prin proces-verbal, starea materială a înscrisului denunțat ca fals, dacă există pe el ștersături, adăugiri sau corecturi, apoi îl va semna, spre neschimbare, și îl va încredința grefei, după ce va fi contrasemnat de grefier și de părți.
(2) Dacă părțile nu vor sau nu pot să semneze, se va face mențiune despre toate acestea în procesul-verbal.

Art. 306 Ascultarea părților
(1) La același termen în care înscrisul a fost denunțat ca fals sau, în cazul prevăzut la art. 304 alin. (2), la termenul următor, judecătorul întreabă partea care a produs înscrisul, dacă înțelege să se folosească de el.
(2) Dacă partea care a folosit înscrisul lipsește, refuză să răspundă sau declară că nu se mai servește de înscris, acesta va fi înlăturat, în tot sau în parte, după caz.
(3) Dacă partea care a denunțat înscrisul ca fals lipsește, refuză să răspundă sau își retrage declarația de denunțare, înscrisul va fi considerat ca recunoscut.

Art. 307 Suspendarea procesului și sesizarea parchetului
Dacă partea care a prezentat înscrisul stăruie să se folosească de acesta, deși denunțarea ca fals a acestuia nu a fost retrasă, instanța, dacă este indicat autorul falsului sau complicele acestuia, poate suspenda judecata procesului, înaintând de îndată înscrisul denunțat ca fals parchetului competent, pentru cercetarea falsului, împreună cu procesul-verbal ce se va încheia în acest scop.

Art. 308 Cercetarea falsului de către instanța civilă
În cazul în care, potrivit legii, acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare ori nu poate continua, cercetarea falsului se va face de către instanța civilă, prin orice mijloace de probă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă depuneti plângere penală se poate suspenda judecată civila. Vorbiti cu avocatul pe toate aspectele si cum va ajuta sa procedati.
Trebuie analizat cu actele in fata si daca exista sau nu infracțiune.
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intampinare POPESCUANAOVIDIA POPESCUANAOVIDIA Daca am constatat ca intr-un dosar in care sunt citata ca parat s-a adus ca proba un document fals (care imi aduce atingere si prejudici de imagine atat mie ... (vezi toată discuția)
Munca fara contract dorel13 dorel13 Stiind ca este angajatul unei firme( i se desfacuse contractul de munca fara a depune o demisie si fara a primi o decizie), o persoana a lucrat timp de un an ... (vezi toată discuția)
Cerere de inscriere in fals in procesul civil leusan leusan Daca intr-un proces (civil ) partea adversa depune cerere de inscriere in fals pentru doua inscrisuri sub semnatura privata depuse ca probe principale si ... (vezi toată discuția)