avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... care ar putea fi consecintele?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

care ar putea fi consecintele?

doi prieteni au incercat acum cateva zile sa fure de la mine din curte cateva unelte de gradinarit.
o nimica toata. i-a vazut o vecina si mi-a spus. am venit la fata locului, le-am zis sa puna la loc ce au luat si sa plece sa nu ii mai vad niciodata. mama imi spune ca trebuia sa ma duc la politie sa ii invat minte.
intrebarea mea este daca nu este prea tarziu sa mai fac o plangere la politie, iar daca pot care ar putea fi urmarile in ceea ce ii priveste.
nu as vrea nici eu sa fiu plimbata prin tribunale si nu doresc sa le fac nici lor cine stie ce rau. doar sa ii invat putin minte.
nu sunt totusi oameni rai si au familie.
in cazul in care fac aceasta plangere vor plati amenda sau pot primi pedeapsa cu inchisoare pt furt?
sa ma scuzati pentru nepriceperea mea.
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lupu84 , utilizator 20:13, 21 Iunie 2006
In primul rand fapta lor se califica din punct de vedere penal la Tenatativa de furt calificat
Art. 209 alin 1 litera 1(furt realizat de 2 sau mai multe persoane) si eventual in functie de cum au intrat in curte si la litera i (prin efractie escaladare, folosirea fara drept a unei chei). Pedeapsa in acest caz fiind vorba de tentativa este inchisoarea de la un an jumate pana la 7 ani si jumatate.
Imprejurarea ca au fost cooperanti si au restituit bunurile este o circumstanta atenuanta judiciara, aceasta inseamna ca judecatorul nu este obligat sa tina cont de ea.
In cocnluzie daca ii denunti, au sanse sa scape destul de usor poate doar cu amenda, e posibil chiar sa se dea o solutie de netrimitere in judecata pt ca fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
Dar si tine cont de acest "dar" pentru ca e foarte posibil sa se intample astfel, daca cei doi au nenorocul sa aiba de aface cu politisti, procurori, judecatori ceva mai duri, se pot alege cu inchisoare, exista totusi, 2 circumstante ale furtului calificat aplciabile ceea ce lasa loc posibilitatii sa primeasca o pedeapsa de cel putin un an si jumatate inchisoare.
Trebuie sa te gandesti foarte bine, ce fel de oameni sunt, daca merita asta, daca au mai facut astfel de lucruri, pentru ca o condamnare penala chiar si la pedeaspa amenzii penale, poate distruge viata unui om. Gandestete doar ca aproape la orice loc de munca, ti se cere cazierul, si de cele mai multe ori cei care au infractiuni la activ cu greu mai sunt angajati.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iunie 2006
Lupu84, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt prin escaladare alina_vi alina_vi Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat , atunci cand furtul este comis prin escaladare, daca hotul a patruns in domiciliu pe usa ramasa ... (vezi toată discuția)
Furt calificat prin violare de domiciliu mariapanaite mariapanaite Ce parere aveti, in noul cod penal, in cazul in care furtul calificat are loc in varianta [i]prin violare de domiciliu sau sediu profesional[/i], se va retine ... (vezi toată discuția)
Furt calificat si tainuire billa billa ce conamnare pot primi pentru furt calificat si tainuire? intrun dosar legat de furtul a circa 300 metri de calbu Romtelecom?#-o#-o#-o#-o (vezi toată discuția)