In Fisele de instruirea individuala privind ssm nu exista rubrici/pagini dedicate instruirii in cazul detasarii sau la schimbarea locului de munca de la un angajator la altul sau in cadrul aceleasi firme.
in legislatie nu am regasit explicit cum se procedeaza in astfel de cazuri sau poate exista si nu am gasit eu!
Intrebare
Cum se procedeaza din punct de vedere al instruirii smm cu persoanele detasate de la alta firma?
1. Firma unde au fost detasate intocmeste o Fisa noua de instruire individuala sau angajatul prezinta fisa de instruire individuala pe care deja o are completata de angajatorul lui?
2. In cazul in care se completeaza pe fisa individuala de instruire de la angajatorul de unde a fost detasat, unde se consemneaza (in ce rubrica) - instruirea introductiv-generala,
- instruirea la locul de munca
- instruirea periodica?
Sau se completeaza Fisa colectiva de instruire conform Anexa 12 din HG1425 pentru instruirea introductiv-generala?
3. Unde se consemneaza instruirea la locul de munca a angajatilor detasati, intr-o fisa noua sau in rubricile de la "instruirea periodica" din fisa "veche"?
4. Daca nu este stipulat explicit in contractul dintre firme, angajatorul unde s-a facut detasarea are obligatia asigurarii EIP (casca, imbracaminte protectie, bocanci, etc.) angajatului detasat sau este obligatia angajatorului de unde a fost detasat?
Buna ziua. Referitor la raspunsul dumneavoastra. In perioada detasarii lucratorul este suspendat de la angajatorul cedent, deci cred ca logic Fisa de instruire nu are cum sa fie completata in continuare fiindca angajatul nu poate participa la instructaj la fostul loc de munca. Preluarea Fisei la angajatorul cesionar nu cred ca este legala pe perioada detasarii deoarece figureaza o alta persoana juridica si un alt instructor, deci cred ca asa ceva cade dpdv legal. Normal cred ca, prin preluarea angajatului, persoana juridica cesionara trebuie sa-i asigure o noua Fisa de instructaj conforma cu normele pe care ea le aplica. Stiu ca este un gol legislativ referitor la detasati, dar un nou instructaj si o noua fisa la angajatorul cesionar mi se pare cel mai corect.
Va rog sa-mi dati si mie Legea si Art. / Norme unde este prevazut ceea ce ati precizat in mesajul anterior. Este vorba de o detasare de la privat la stat. Multumesc anticipat.
inspectorSSM
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
In NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin Hotararea nr. 1.425/2006 se specifica clar ca instruirea lucratorilor detasati de la o intreprindere si/sau unitate la alta se face la fel ca in cazul propriilor lucratori incepand cu instruirea introductiv-generala si apoi Instruirea la locul de munca si normal cea periodica. Instruirea introductiv-generala
ART. 83
Instruirea introductiv-generala se face:
a) la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit. a) din lege; b) lucratorilor detasati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
c) lucratorilor delegati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
d) lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar.
Instruirea la locul de munca
ART. 90
(2) Instruirea la locul de munca se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83,inclusiv la schimbarea locului de munca in cadrul intreprinderii si/sau al unitatii.
Instruirea periodica
ART. 95
Instruirea periodica se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83 si are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.