avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este infracțiune faptul că șefii Asociației ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este infracțiune faptul că șefii Asociației noastre declară în Instanțe două sedii sociale, dar niciunul nu este legal (nu e niciunul real și actual) ?

CUM PROCEDĂM ÎN CAZUL ÎN CARE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI DE CARE APARȚINEM NU ARE NICIUN SEDIU SOCIAL, LEGAL ȘI REAL DECLARAT CĂTRE INSTITUȚIILE ȘI PERSOANELE DIN ROMÂNIA, SĂ AIBĂ UN DOMICILIU FISCAL LEGAL ȘI REAL DECLARAT ?
Precizez că „șefii” ilegal aleși ai Asociației de Proprietari nr. 71 din Brăila declară chiar și în Instanțe două sedii ale Asociației, dar niciunul nu este legal (real și actual), aceasta fiind o obligație a oricărei persoane juridice, pentru a putea fi identificată legal (Legea nr. 196/2018, art. 19 și 21).
Art. 19. - (2) După înființarea Asociației de Proprietari, aceasta se identifică prin (...) adresa Condominiului, încheierea președintelui Judecătoriei în a cărei circumscripție teritorială se află Condominiul sau orice alt document emis la înființare în baza legii (...). Actele emise de către Asociațiile de Proprietari CUPRIND OBLIGATORIU DATELE DE IDENTIFICARE. (3) Toate Asociațiile de Proprietari sunt obligate să afișeze, la loc vizibil, pe peretele exterior al imobilului, în imediata apropiere a căii de acces în Condominiu, sediul și denumirea Asociației respective.
Art. 21. - (1) Pentru modificarea sau completarea Statutului ori a Acordului de Asociere, în cadrul Adunării Generale a Asociației de Proprietari este necesar acordul a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor din Condominiu.
(2) Modificările și/sau completările trebuie să fie motivate și aprobate prin hotărâre a Adunării Generale a Asociației de Proprietari într-o ședință convocată și desfășurată cu respectarea prevederilor Statutului Asociației de Proprietari și ale prezentei legi.
(3) Orice modificare sau completare a Statutului sau a Acordului de Asociere se înregistrează la Judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare.
(4) Modificările și/sau completările aduse Statutului sau Acordului de Asociere fără respectarea prevederilor alin.(3) nu sunt opozabile față de proprietarii care nu sunt membri ai Asociației de Proprietari sau față de terți.
Sediul A.P.71 Brăila, cel așa-zis oficial și legal (teoretic), aflat în actele constitutive depuse la Judecătoria Brăila (din Dec. 1997), ar fi în scripte la Bl.C1, Sc.4, Parter, doar că (stupoare) la acea adresă există încă din 2011 doar o simplă magazie (fost Uscător), folosită de către proprietarii acelei scări, nici vorbă de vreun sediu al vreunei Asociații de Proprietari sau al vreunei firme. Cu toate acestea, „șefii” ilegal aleși ai A.P.71 Brăila declară în fals tuturor persoanelor și instituțiilor că sediu legal și real ar fi la Bl.C1, Sc.4, Parter, dar chiar de la prima vedere, mergând la fața locului, oricine poate constata, fără dubii, că acolo nu există absolut niciun sediu care să aibă măcar o Cutie Poștală specială, pentru a primi corespondența.
În acest caz, nu pare o evidentă faptă penală de Fals în Declarații, privitor și la obligația de a declara un sediu legal (real și actual), existent chiar în Declarația 010 de la ANAF ?
Grav este faptul că aceiași șefi ilegal aleși declară chiar și în Instanțe, un al doilea sediu fictiv (concomitent, în același dosar), care s-ar afla la Bl.D2, Sc.4, Parter, doar că acesta este total ilegal și abuziv construit, deoarece nu există înscris legal în niciun Registru Public aflat la Judecătorie, și nici nu este intabulat în Cartea Funciară (la Biroul de Cadastru Brăila), deoarece acel așa-zis sediu al A.P.71 a fost construit total ilegal, pe terenul unde era un fost pasaj de circulație publică dintre Blocurile D2 și D3, fără a se vota legal construirea acestuia de către proprietarii membri ai A.P.71 Brăila în nicio Adunare Generală anuală (între 2010 și 2013 foștii șefi ilegal aleși N-AU CONVOCAT ȘI ORGANIZAT ABSOLUT NICIO ADUNARE GENERALĂ, MĂCAR PENTRU ALEGEREA CONDUCERII A.P.71 BRĂILA) !!!
Cum e posibil să funcționeze legal asemenea Asociație de Proprietari „fantomă”, care nu se poate identifica legal ca persoană juridică, printr-un sediu real și actual, așa cum obligă legile orice persoane juridice din România sau din lume ?
Se știe că orice firmă (societate) ESTE RADIATĂ (desființată) DE CĂTRE CEI DE LA A.N.A.F. DACĂ ARE SEDIUL EXPIRAT (în cazul A.P.71 vorbim de înșelăciunea declarării a două sedii concomitent, doar că ambele nu sunt legale, reale și actuale). De ce nu s-ar dizolva sau desființa (radia) și A.P.71 Brăila, dacă nu are niciun sediu legal declarat ?
Sunt aproape imposibile șansele pentru ca șefii Asociației noastre să poată schimba sediul și adresa Condominiului numit Asociația de Proprietari nr. din 71 Brăila (alcătuit ilegal din 9 blocuri și 28 de scări), deoarece este o OBLIGAȚIE a conducerii A.P.71 să-i convoace pe TOȚI cei 458 de proprietari într-o Adunare Generală (și Legea nr. 196/2018, art. 104 și 107 obligă la actualizarea tuturor actelor constitutive ale oricărei Asociații de Proprietari din România) ȘI SĂ AIBĂ SEMNĂTURILE A MINIM 230 DE PROPRIETARI din totalul de 458 de proprietari ai A.P.71 Brăila, pentru a fi legale aceste acte constitutive actualizate conform Legii nr. 196/2018.
Cam multe articole din Codul Civil arată că SEDIUL unei Asociații trebuie să fie unul legal, real și actual, altfel Asociația de Proprietari nu poate exista ca și persoană juridică ... dar șefii A.P.71 nesocotesc și sfidează orice articol de lege !
Art. 97. - (1) Părțile unui act juridic pot să aleagă un domiciliu în vederea exercitării drepturilor sau a executării obligațiilor născute din acel act. (2) Alegerea domiciliului nu se prezumă, ci trebuie făcută în scris.
Art. 227. - (1) Sediul persoanei juridice se stabilește potrivit actului de constituire sau Statutului. Dispozițiile art. 97 sunt aplicabile în mod corespunzător.
Art. 228. - Persoana juridică poate să-şi schimbe denumirea sau SEDIUL, în condițiile prevăzute de lege.
Art. 229. - (1) În raporturile cu terții, dovada denumirii și a SEDIULUI persoanei juridice se face cu mențiunile înscrise în registrele de publicitate sau de evidență prevăzute de lege pentru persoana juridică respectivă. (2) În lipsa acestor mențiuni, stabilirea sau schimbarea SEDIULUI nu va putea fi opusă altor persoane.
Art. 230. - (...) persoana juridică mai poate avea și alte atribute de identificare, cum sunt numărul de înregistrare într-un alt registru public (...) şi alte elemente de identificare, în condițiile legii.
Art. 231 * Mențiunile obligatorii * - Toate documentele, indiferent de formă, care emană de la persoana juridică, trebuie să cuprindă denumirea și SEDIUL, precum și alte atribute de identificare, în cazurile prevăzute de lege, sub sancțiunea plății de daune-interese persoanei prejudiciate.
DETALII: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 19:00, 30 Iunie 2019
Vedeți cum declară șefii ilegali ai A.P.71, în mod fraudulos, în aceeași Instanță (chiar în același dosar !!!), două sedii sociale, dar din păcate pentru ei, niciunul nu este legal identificat (niciunul nu e real și actual, conform legilor din domeniu). [ link extern ]
Ce ziceți, în speța asta nu avem fapta penală de Fals în Declarații, poate și fals și uz de fals ?
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2019
flory_mr, utilizator
Chiar nimeni nu poate răspunde la întrebările mele postate pe acest Topic ?
Eu știu că ANAF radiază în maxim 30 de zile firmele care au sediul social expirat. De ce n-ar fi aceeași obligație și pentru Asociațiile de Proprietari ?
As de Pr. ar un certificat fiscal in care este inscris sediul. Faceti o cerere catre Primarie in care solicitati sa va trimita in scris datele de identificare a As de Pr , respectiv sediul. Ii dati un nr de inregistrare . Depuneti in instanta o copie dupa cerere si solicitati sa se stabileasca sediul principal. Obs. Instanta v-a trimite actele la o singura adresa .
Personal nu consider ca este o infractiune. Dar o persoana juridica are un singur sediu si puncte de lucru.Asa cum o persoana particulara are un singur domiciliu declarat.
contsters111 a scris:
Asociația de Proprietari are un certificat fiscal în care este înscris sediul ei legal. Faceți o cerere către Primărie în care solicitați să vă trimită în scris datele de identificare a Asociației, respectiv sediul acesteia.
Îi dați un nr. de înregistrare și depuneți în instanță o copie după cerere și solicitați să se stabilească sediul principal. OBSERVAȚIE:. Instanța va trimite actele la o singură adresă..
Personal, nu consider că este o infracțiune, dar o persoană juridică are un singur sediu și puncte de lucru, așa cum o persoană particulară are un singur domiciliu declarat.

Eu mă gândeam să fac o sesizare către ANAF, pentru că din ce știu, acolo se trimit actele constitutive (Statut, Acord de Asociere). Am cerut detalii și către Judecătorie, să ne trimită actele constitutive, care n-au mai fost actualizate niciodată, din aul 1997, de când s-a înființat această ilegală Asociație de Proprietari.
Eu zic că declararea a două sedii sociale arată că avem de-a face cu fapta penală de Fals în Declarații (AMBELE SEDII SUNT ILEGALE, DACĂ STUDIEM ACTELE OFICIALE ȘI DACĂ ARĂTĂM POZELE CU ACESTE SEDII FALSE - la așa-zisul sediu „oficial” de la Bl.C1, Sc.4, Parter, este o magazie a proprietarilor de pe acea scară, și asta se poate vedea la fața locului, chiar și de către judecători sau de către inspectorii Primăriei Brăila).
Odată ce scrie în Declarația 010 dată de șefii Asociației pentru ANAF (în care trebuie să existe identificat sediul legal, real și actual al Asociației), că „orice declarație ne-conformă cu realitatea, constituie fals în declarații”. Dacă șefii Asociației scriu în toate actele trimise către Instanțe, Primărie, ANAF, Poliție, etc., că sediul Asociației noastre e ba la Bl.C1, Sc.4, ba la Bl.D2, Sc.4, dar ambele au fost și sunt ilegale, asta e faptă penală, fără dubii !
EU ZIC CĂ EXISTĂ FAPTA PENALĂ DE „FALS ÎN DECLARAȚII” SAU/ȘI DE „FALS ÎN ACTE PUBLICE” PRIN DECLARAREA ÎN SCRIS A UNUI SEDIU SOCIAL INEXISTENT, ȘTIIND CĂ ÎN DECLARAȚIA DE MENȚIUNI 010 DE LA A.N.A.F. SCRIE EXTREM DE CLAR: „Sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, declar că datele înscrise în acest formular sunt corecte şi complete.” Astfel, declararea în Formularul 010 a unui sediu fictiv înseamnă că există fapta penală de „fals în acte publice”.
CITEZ DIN NOUL COD PENAL, CARE CONFIRMĂ CEEA CE SPUN EU:
Art. 326. Falsul în declarații. Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Detalii: [ link extern ] >
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2019
flory_mr, utilizator
Infractiunea este o fapta care trebuie sa intruneasca cumulativ urmatoarele trasaturi:
sa fie prevazuta de legea penala, sa fie produsa cu vinovatie , sa fie imputabila persoanei care a comis o ( subiectul activ), sa aiba subiect pasiv. Formele vinovatiei : directa, indirecta, culpa cu prevedere, culpa simpla, intentie depasita. Nu exista infractiune fara interes.
In penal prostia are scuza.Trebuie sa tineti cont si de calitatea organelor, Adica a celor care se ocupa cu astfel de dosare. art. 326 prevede si consetinte juridice. Atata timp cat pj a declarat un sediu, nu s-a produs vreun prejudiciu. In opinia mea , nu cred ca este o infractiune. In penal nu veti rezolva nimic. Cel mai bine ar fi sa deschideti un proces in civil , solicitand sumele de bani pe care le-ati platit pentru salarii, fond de reparatii.... ( pretentii ), art. 231 CC. pe ultimii 5 ani.
Puteti face o sesizare la ANAF si anuntati ca au doua sedii. Nu ANAF-ul dovedeste falsul in declaratii. Pe acesta il intereseaza falsul in declaratii in ceea ce priveste sumele . O firma poate sa isi declare si la gunoi sediu, daca acolo considera ( isi desfasoara activitatea ).
Va multumesc pentru articolele de mai sus. La mine nici chitantele nu au datele de identificare ale PJ Iar sediul AP este la uscatorie. La unii prestatori de servicii, sediul il declara la presedinte.
Daca obtineti de la judecatorie actul constitutiv inc are s-a declaratun alt sediu. Sediu care a fost schimbat dara acest lucru nu a fost anuntat , faceti o copie si il trimiteti la ANAF si solicitati si radierea ( daca este asa cum spuneti).

Alte discuții în legătură

Asociație de proprietari ai cărei „șefi” declară în fals două sedii, dar ambele nu sunt legale (reale și actuale) ! flory_mr flory_mr CUM PROCEDĂM ÎN CAZUL ÎN CARE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI DE CARE APARȚINEM NU ARE NICIUN SEDIU SOCIAL, LEGAL ȘI REAL DECLARAT CĂTRE INSTITUȚIILE ȘI ... (vezi toată discuția)
Declararea fictivă sau inexactă a sediului unei asociații de proprietari flory_mr flory_mr Eu zic că și pentru Asociațiile de Proprietari este valabilă infracțiunea în cazul declarării fictive ori inexacte a sediului unei Asociații de ... (vezi toată discuția)
Este nulă citația trimisă de instanță fără a preciza în acel act adresa destinatarului, o asociație de proprietari pârâtă ? flory_mr flory_mr Într-un dosar cu obiectul „Nulitate Absolută a hotărârilor Adunării Generale Reconvocate din 31.03.2018” am găsit o Citație trimisă de Instanță ... (vezi toată discuția)