avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta legala între fosa de racordare la scurgere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta legala între fosa de racordare la scurgere și fantana

Bună ziua! M-ar interesa la ce distanta de fântână mea cu apa potabila poate să-și facă vecinul un cămin (o groapa) prin care se leagă la rețeaua publica de canalizare
Cel mai recent răspuns: rody_pinti , utilizator 23:25, 26 Mai 2019
NORME din 4 februarie 2014de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației
art.27
.....
(2) Fântâna trebuie amplasată și construită astfel încât să fie protejată de orice sursă de poluare și să asigure accesibilitatea consumatorilor. Amplasarea fântânilor publice și a fântânilor individuale se face cu respectarea distanței de cel puțin 10 m radial față de orice sursă posibilă de poluare: grajd, cotețe, platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd, fose septice vidanjabile, latrine și trebuie să se facă astfel încât să nu afecteze sănătatea populației și mediul. Pentru depozitele de deșeuri municipale/industriale se vor respecta distanțele minime conform art. 11 alin (1). Adâncimea stratului de apă folosit nu trebuie să fie mai mică de 6 m. Pereții fântânii trebuie astfel amenajați încât să prevină orice contaminare exterioară. Ei vor fi construiți din material rezistent și impermeabil: ciment, cărămidă sau piatră, tuburi din beton. Pereții fântânii trebuie prevăzuți cu ghizduri. Ghizdurile vor avea o înălțime de 70-100 cm deasupra solului și 60 cm sub nivelul acestuia. Ghizdurile se construiesc din materiale rezistente și impermeabile, iar articularea cu pereții fântânii trebuie făcută în mod etanș. Fântâna trebuie să aibă capac, iar deasupra ei, un acoperiș care să o protejeze împotriva precipitațiilor atmosferice. Scoaterea apei din fântână trebuie să se facă printr-un sistem care să împiedice poluarea ei: găleată proprie sau pompă. În jurul fântânii trebuie să existe o zonă de protecție de 1,5 m, amenajată în pantă, cimentată sau pavată, impermeabilizată contra infiltrațiilor și împrejmuită pentru prevenirea accesului animalelor.
Să înțeleg ca dacă eu am fântâna făcută de zeci de ani in acel loc, vecinul va trebui să respecte distanta legală? Menționez că el a făcut căminul (groapa) la 2 metri de fântâna mea. Vă mulțumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2019
rody_pinti, utilizator
Distanta fantana-fosa septica trebuie respectata.
In ultimul mesaj mentionati camin, unde se monteaza eventual, niste robineti. Ce scop tehnic are acest camin ? In respectivul camin se poate face chiar racordul prin sudura/ mufare/ lipire, dupa caz, in functie de matarialul conductei de legatura si a al conductei stradale.
De regula, pe racordul la canalizarea stradala nu se monteaza robineti sau masuratori de debit.
Un camin nu este o fosa septica. Respectivul camin daca este facut pentru legatura la canalizare va fi betonat si protejat hidro pentru evitarea infiltratiilor in cazul unor eventuale scurgeri.
Buna ziua! Muncitorii mi-au explicat că in respectivul camin se realizeaza racordarea prin mufare la conducta stradală, dar peretii nu vor fi betonati. Ei zic ca nu vor exista pierderi, dar ma gândesc și pentru viitor când lucrarea se degradează.....

Vă mulțumesc pentru răspuns!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Betonarea si protectia hidro a caminului in care se face racordul este obligatorie. Solicitati sa vi se arate proiectul. Daca nu este prevazute betonare si protectie hidro, contestati executia lucrarii la firma/ primaria care o executa, in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Puteti sesiza si DJSP si Agentia teritoriala de mediu tot in scris, cu nr. de inregistrare/ data.

Alte discuții în legătură

Fosa, fântână, padoc limite de proprietate keops_mic keops_mic Buna ziua, Tatăl meu are un teren de 500 m2 fără nici o utilitate și doreste sa își facă: - o fântână pt asa uda copacii - o fosa septica pt ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am și eu i întrebare.am cumpărat o casa .linga ... adrian225 adrian225 buna ziua. Am și eu i întrebare.Am cumpărat o casa .Linga gardul vecinului am făcut o fosa septica la .60 de cm fata de gardul ei .Acum am făcut o ... (vezi toată discuția)
Distante minime intre constructii intre gard vecin, amplasamente fose septice si alte constructii alexim_mihai alexim_mihai Buna ziua! Am construit un wc in curte la tara cu fosa betonata complet, vecinul meu dupa doi ani s-a trezit ca nu-i convine locatia fosei deoarece are o ... (vezi toată discuția)