avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fetița mea a avut un accident la un eveniment ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fetița mea a avut un accident la un eveniment organizat de o companie din domeniul sportului. Ce pași trebuie să urmez pentru ca vinovații să răspundă pentru ce s-a întâmplat?

Buna ziua. Fetita mea a participat la un eveniment sportiv organizat de o companie foarte cunoscuta din domeniul sportului. In cadrul acestui eveniment au fost puse la dispozitia copiilor si tobogane gonflabile care insa nu aveau si partea de protectie, si exista riscul ca, copiii sa aterizeze direct pe asfalt, de la o inaltime de peste 1.5 metri. Ceea ce s-a si intamplat. Fetita mea a cazut, si-a spart barba, a fost dusa cu SMURD-ul la spital, cusuta, si internata pentru investigatii. Va rog sa imi spuneti ce pasi trebuie sa urmez pentru ca cei vinovati sa raspunda pentru ce s-a intamplat, asa ceva sa nu se mai repede, sa nu se mai puna in pericol integritatea fizica a copiilor la astfel de evenimente. Va multumesc anticipat pentru ajutor
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:47, 1 Iunie 2019
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu recomand in prima faza sa actionati in instanta. In prima faza plangere penala pentru vatamare corporala din culpa, ca sa se afle daca juridic raspunde cineva pentru acel eveniment nefericit. Dupa ce veti afla cine se face vinovat, doar atunci actionati in civil ( in cazul in care dosarul se va clasa, nefiind a vatamare grava care sa necesite peste 90 zile de ingrijiri medicale stabiliza de medicina legala ).
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2019
Laszlo Bicsak, Alte profesii
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți obține despăgubiri dacă dovediți întrunirea condițiilor de răspundere, dar Dvs. dacă ați observat ca nu este asigurata siguranța copiilor îl lăsați sa se joace acolo? Răspunderea ar putea fi împărțită. Dacă copilul Dvs. se joaca și se accidentează pe scările din casa Dvs. sau in parc, sub supravegherea Dvs., și soțul va solicita sa răspundeți civil cum e?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am inteles de ce comentariul meu (cel mai posibil chiar din data de 27 mai) nu a aparut. Nu am gasit comentariul meu nici la mesaje sterse. Nu am pretins ca respectivul comentariu ar avea legatura cu protectia consumatorului in general, dar cu protectia securitatii si sanatatii unui copil are obligatoriu.
Invocam prevederi din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare si anume:
-art.5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art. 30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
c) accidentul survenit în cadrul activităţilor cultural-sportive organizate, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi;
Am mentionat obligatia angajatorului de a anunta evenimentul produs la ITM si de a-l cerceta. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM care verifica/ face o ancheta proprie, dupa caz, daca sunt indeplinite conditiile inregistrarii evenimentului produs ca accident de munca. Copilul nefiind angajat al firmei organizatoare a competitiei, cel mai posibil ca evenimentul produs nu va fi avizat ca AM, dar se vor stabili prin dosarul de cercetare cauzele producerii evenimentului si responsabilitatile, precum si masurile tehnice, organizatorice sau de alta natura care trebuiesc luate cu alte ocazii asemanatoare pentru ca evenimentul nedorit sa nu se mai repete.
In cazul prezentat in discutie, lipsa unor minime dispozitive de protectie este evidenta in conditiile in care micuta a aterizat pe asfalt cazand de la inaltime, din toboganul gonflabil.
Foarte posibil ca ITM sa amendeze contraventional firma organizatoare a conscursului si/ sau firma care a montat toboganele si/ sau firma care a furnizat/ comercializat toboganele nesigure pentru micuti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un accident petrecut in teambuilding , in timpul saptamanii, ... Akhenaton81 Akhenaton81 Un accident petrecut in teambuilding , in timpul saptamanii, este considerat accident de munca? (vezi toată discuția)
Accident fatal la locul de munca alexcindea alexcindea Un angajat al unei firme de bransamente electrice s-a urcat pe un stalp pentru reparatii fara un cablu de siguranta, s-a curentat si a murit. Ce raspundere are ... (vezi toată discuția)
Accident in timpul programului de munca vasiledela4 vasiledela4 am avut un accident de masina in timpul programului de lucru firma trebuia sa anuntie ca accident de munca itm? daca eu nu trebuia sa fiu la lucru pentru ca am ... (vezi toată discuția)