avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Radierea privilegiului imobiliar de către ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Radierea privilegiului imobiliar de către președintele asociației

Bună seara! Mă puteți ajuta cu neclaritățile întâlnite la OCPI Craiova/Dolj?
Sunt președintele unei asociații de proprietari.
Am cerut privilegiul imobiliar pentru 4 apartamente ale unor datornici.
Unul dintre ei a plătit suma datorată asociației în scurt timp.
Când m-am dus să radiez privilegiul, părerile operatorilor de la OCPI sunt împărțite cu privire la modul de soluționare a radierii.
Unii cred că trebuie să merg la notar cu restanțierul și să își asume responsabilitatea notarul că: eu sunt eu, președintele, că sunt lucidă când afirm că vecinul și-a plătit datoria, că vecinul e vecinul, dar mai ales alți bani din buzunarul fostului datornic către notar.
În condițiile în care privilegiul a fost înregistrat în favoarea asociației, după constituirea unui mini-dosar cu legalitatea și legitimitatea poziției de președinte și condițiile necesare formulării cererii de privilegiu imobiliar, precum și obligația mea de președinte de a lua măsuri cu restanțierii de meserie.
Când am invocat Legea 198/2018 unde scrie simplu și clar ce am de făcut în termen de 10 zile, mi s-a răspuns că OCPI funcționează după legile lor, iar eu, președintele, după Legea ,,mea,,.
Vă rog, dacă aveți timp, informați-mă unde este scris că președintele se duce cu fostul restanțier la notar!
Când se primesc documentele pentru instituirea privilegiului, oportunitatea și legalitatea cererii unui președinte este după legea asociațiilor, caz în care OCPI ține cont de Legea ,,președintelui de asociație,,.
Se pare că se face o confuzie între vânzarea unui imobil grevat sau nu de datorii, care are ca piesă în dosar declarația notarială a lipsei datoriilor la asociație, și această speță.
Am citit DECIZIA nr. 748 din 22 noiembrie 2018
referitoare la excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 51 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari
EMITENT
CURTEA CONSTITUȚIONALĂ,
în care scrie, la fel de simplu:
,,art 18.Mai mult decât atât, achitarea datoriei conduce la stingerea garanției care însoțea creanța. De aceea, textul de lege criticat precizează că privilegiul se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari, dar și la cererea proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate. ,,

Cum trebuie să procedez pentru a convinge lucrătorii (unii dintre ei, la care nu-mi doresc să ajungă nicio cerere de a mea) că ceilalți colegi ,,interpretează,, corect speța?

Cu ce legi să mă înarmez pentru o eventuală audiență la directorul OCPI Craiova?

Vă mulțumesc anticipat pentru orice răspuns!

Cu stimă!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:43, 28 Mai 2019
Contactati personal registratorul sef al ocpi unde ati institit privilegiul imobiliar
Asociatia de proprietari prin reprezentant legal dv a instituit privilegiul in baza listei de intretinere
Privilegiul imobiliar se ridica de catre asociatia de proprietari pe baza documentului justificativ=chitanta de plata care atesta achitarea sumei cu titlu de restanta fara alte formalitati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radierea privilegiului imobiliar de către președintele asociației de proprietari DaniSarah DaniSarah Bună ziua! Mă puteți ajuta cu neclaritățile întâlnite la OCPI Dolj? Sunt președintele unei asociații de proprietari. Am cerut privilegiul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament ... Byageo1 Byageo1 Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament instituit in 2012 de catre asociatia de proprietari. Asociatia de proprietari ne a dat o ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)