avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contracte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contracte de munca

Buna ziua. Se poate ca o persoana sa aibe mai multe contracte de munca part-time, fără a avea si un contract cu norma intreaga ca baza? Sau este nevoie, din perspectiva legislației actuale, sa existe un contract cu norma intreaga, ca baza, persoana putand aveam contracte part-time incheiate ulterior, doar in masura in care este îndeplinită această conditie? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2019
Danielaivana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:00, 29 Mai 2019
Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, persoana respectiva poate incheia c.i.m. cu timp partial cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga/ cu timp partial.
Va multumesc tare mult pentru raspuns. As mai avea insa o nelamurire. Daca persoana încheie mai multe contracte de munca (toate partiale) sarcina plății impozitelor si asigurărilor revine, presupun, tuturor angajatorilor? Va intreb pentru ca situatia concretă suna în felul urmator: persoana avand un contract de munca cu norma intreaga la angajatorul 1, a schimbat felul acestui contract cu unul avand norma partiala si a încheiat un contract cu norma intreaga cu un alt angajator. Angajatorul 1 a cerut de la angajat o adeverință de la angajatorul 2 prin care sa se adevereasca faptul că angajatul încasează salariul de baza la acest angajator 2, pentru ca angajatorul 1 sa fie degrevat de plata anumitor taxe în favoarea angajatului. De aici, întrebarea mea: sarcina platii taxelor angajatului, (având dreptul si posibilitatea să încheie mai multe contracte de munca, cum ati spus), cărui angajator revine? Si daca angajatul renunță la angajatorul cu care are încheiat contractul cu norma intreaga, ce se intampla cu angajatorul care are încheiat cu această persoana, contract cu norma parțială? Va fi obligat la plata taxelor pentru angajat ca si cum acesta ar avea un contract cu norma intreaga? Multumesc
Sarcina plății impozitelor si asigurărilor revine tuturor angajatorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate cim poate avea un salariat student97 student97 Buna ziua, As avea o intrebare. Daca salariatul X lucreaza cu CIM full time ( 8 ore) la firma A, poate inchide un alt CIM cu firma B tot full time 8 ore? Nu ... (vezi toată discuția)
Daca ai un job full time de 8 ore si unu de 4 mai poti sa te angajezi part time si in alta parte pe 4 ore? keeNy keeNy Daca ai un job full time de 8 ore si unu de 4 mai poti sa te angajezi part time si in alta parte pe 4 ore? (vezi toată discuția)
Ne permite legislatia sa angajam o persoana full-time intr-o ... carmen.manole carmen.manole Ne permite legislatia sa angajam o persoana full-time intr-o companie, cand acea persoana are deja job full time intr-o alta companie? Va multumesc. (vezi toată discuția)