avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Declarație-acord de ieșire din țară minor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Declarație-acord de ieșire din țară minor valabilă trei ani: poate fi acuzată mama de răpire internațională dacă nu aduce copilul înapoi ?

Sotia este cetatean rus, avem copil minor cu dubla cetatenie si dorim sa incheiem un acord de divort si autoritate parinteasca la notar, unde s-au stabilit toate clauzele privitoare la acest lucru.
Inainte sa mergem la notar, avocatii sotiei au introdus o clauza care nu mi se pare in regula si anume:

"Fiecare părinte îi va permite celuilalt să iasă de pe teritoriul țării în care este stabilită locuința minorului. La momentul semnării prezentului acord, tatăl va acorda mamei dreptul de a ieși din țară cu minorul, pentru perioada maximă prevăzută de lege, și anume 3 ani, având în vedere faptul că țara de origine a mamei este Federația Rusă, iar frecvența călătoriilor ar putea fi mai mare. Ulterior, după expirarea celor 3 ani tatăl se obligă să acorde din nou acest drept mamei, fără nicio altă constrângere. Mama este de acord să îi permită tatălui să iasă cu minorul din țară, urmând a-și da acceptul pentru fiecare ieșire în parte a minorului. Ambii părinți vor da o declarație notarială în acest sens. Călătoriile oricăruia dintre părinți cu minorul în afara țării se va realiza cu respectarea programului de vizită, astfel încât să nu fie afectat dreptul fiecărui părinte de a avea legături personale cu minorul. "

Intrebarea mea este: daca ea pleaca in Federatia Rusa si nu se mai intoarce pe diverse motive ( nu stie inca limba romana, nu are o locuinta, nu se poate integra, s.a.) poate fi acuzata de rapire internationala?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DerLehrer , utilizator 15:00, 4 Aprilie 2021
Puteți sa ii dați acordul pe trei ani cu condiția ca deplasările sa nu fie mai mari de 2 săptămâni și sa fie doar pentru concediu nu pentru stabilire domiciliu.
Sau puteți sa trimiteți o notificare mamei prin care sa ii precizați ca pentru a avea informații despre copilul dumneavoastră va angajați sa ii dați împuternicire în timp util pentru fiecare deplasare.
Ca să va suplinească acordul în instanta trebuie sa dovedească ca la data de a cerut și ați refuzat.
Nu aveți ce discuta cu avocatul ei, nu mai răspundeți la telefon și trimiteți informare la cabinetul lui ca pune presiune pe dumneavoastră, ca va hartuieste și ca dacă nu se abține în a va contacta veți anunță baroul. Evident doar dacă am înțeles corect și e adevărat ca va cauta sa pună presiune.
When a scris:

Puteți sa ii dați acordul pe trei ani cu condiția ca deplasările sa nu fie mai mari de 2 săptămâni și sa fie doar pentru concediu nu pentru stabilire domiciliu.
Sau puteți sa trimiteți o notificare mamei prin care sa ii precizați ca pentru a avea informații despre copilul dumneavoastră va angajați sa ii dați împuternicire în timp util pentru fiecare deplasare.
Ca să va suplinească acordul în instanta trebuie sa dovedească ca la data de a cerut și ați refuzat.
Nu aveți ce discuta cu avocatul ei, nu mai răspundeți la telefon și trimiteți informare la cabinetul lui ca pune presiune pe dumneavoastră, ca va hartuieste și ca dacă nu se abține în a va contacta veți anunță baroul. Evident doar dacă am înțeles corect și e adevărat ca va cauta sa pună presiune.


Ei m-au contactat la cabinetul lor, pentru o intalnire cu sotia si in vederea discutiei unui acord de divort amiabil.Am fost pana acum la 2 intalnire la cabinetul lor ( unul din avocati este vorbitor de rusa si traducea sotiei, care dupa 5 ani de locuit in Romania inca nu ne vorbeste limba, desi i-am platt cateva cursuri de limbra romana). La ultima intalnire au introdus printre clauzele in care ne imparteam vancantele si acordul de plecare in strainatate, care in primele 3 versiuni nu aparea.
Asta imi demonstreaza rea intentie, ca ei au profitat ca am fost fara sustinere ( avocat) si poate nu sesisez.
Acum 1 luna sotia mi-a comunicat noul ei nr de mobil si am stabilit niste intalniri cu ea si copilul.
I-am explicat ca nu este in regula sa nu stiu cand iese cu el din tara si ca acordul trebuie facut punctual. Se face ca intelege de fiecare data, apoi ca nu intelege si mai vrea sa mai discutam, cu alte cuvinte au trecut 3 luni de la prima intalnire la cabinetul lor si nu s-a concretizat nimic. Copilul de fiecare data cand ne intalnim ma intreaba cand poate sa vina sa stea sa doarma la mine, s.a.m.d. si devine totul jenant fata de el cand nu-i pot da un raspuns clar.
Aseara l-am intrebat pe avocatul ei pe whatsapp sa ia o decizie, si sa mi-o comunice si azi dimineata mi-a scris tot pe whatsapp, urmatoarele:

"Singurul impediment la divorț în aceste moment este că dvs nu doriți să-i dați acea declarație la notar odată la 3 ani.
Cel mai probabil se va ajunge în instanță unde se vor împărți atât bunurile cât și datoriile obținute în timpul căsniciei.
Referitor la copil, cel mai probabil, instanța vă va acorda o perioadă de vizită mult mai restrânsă, având în vedere că atâta timp nu va-ți interesat de copil, nici măcar după ce va fost comunicat noul număr de telefon al mamei
Dacă ar fi să hotărăsc eu ce să fac mai departe în această situație, aș divorța prin divorț și apoi prin ordonanță președințială aș suplini acordul tău de a părăsi teritoriul, practic aș părăsi teritoriul cu copilul când aș vrea fără să mai conteze dacă tatăl își dă acordul sau nu....."

Referitor la acordul de care mentionati, eu cum pot verifica daca a respectat cele 2 saptamani si in ce interes face deplasarile in strainatate? Am inteles ca daca mi se incalca programul de vizita ma asteapta doar varianta sa ma plang prin tribunale de acest lucru, timp in care cel mic se va integra in Rusia alaturi de bunici, unchi s.a.m.d.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2019
DerLehrer, utilizator
Actualizez situatia si la mine dupa 1 an de cand am scris ultima data:
Sotia a renuntat sa mai facem divort la notariat si avem deschis dosar de divort la tribunal.
Pentru ca o data inceput divortul aceasta a refuzat sa mai lase copilul sa ma vada am recurs la ordonanta presedentiala de stabilire program de vizita minor.
I s-a adus la cunostinta de ordonanta si a refuzat sa o reprezinte avocata ei.
La scurt timp dispare de la ultimul domiciliu din sector 4 impreuna cu fiul meu si instanta se CHINUIE sa o citeze undeva, fara sa inteleaga ca ea are cunostinta de aceasta ordonanta prin avocata ei si fara sa inteleaga ca a fugit de la ultimul domiciliu in ideea de a nu mai putea veni dupa fiul meu.
Trecand peste toate astea, intre timp am facut plangeri la: Politia de proximitate( sectia 15, care dupa 1 luna au mutat solutionarea la Pol. Bragadiru-ultimul domiciliu cu 3 ani in urma), la Protectia Copilului (care dupa 30 zile au raspuns ca solutionarea este de competenta IGP-Evidenta Populatiei), la Politia de Frontiera, la Serviciu Pasapoarte de la care asteptat acelasi profesionalism ca si de la precedentii.
Exista suspiciunea ca a parasit Romania , desi fiul meu nu are nici pasaport, nici acordul meu si avem cele 2 procese in derulare si nimeni ( ma refer la autoritatile romane) nu imi poate confirma acest lucru, toti se misca in temeiul celor 30 zile si dau raspunsuri ca cele mentionate.
Ce pas imi recomandati sa fac in continuare?
Plangere penala la Parchet?
In cazul stabilirii unui program de vizita pana la finalul procesului, eu cum pot sa mi-l exercit daca copilul este intr-o tara nemembra UE, adica Rusia?


ati facut plangere la politie pentru disparitie si/ sau rapire ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator
Da, la sectia 15 care dupa 1 luna mi-au raspuns ca e de competenta Pol.Bragadiru.
Autoritatile sunt incompetente sa faca ceva. Si la Politia de Frontiera de la care astept raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ramanere in tara cu copil minor florinmantescu florinmantescu Buna ziua, Sa presupunem urmatoarea situatie: cuplu cu copil minor, locuiesc in tara X din Vestul Europei. Sotia vrea sa se intoarca in Romania, dar sotul ... (vezi toată discuția)
Semnatura pasaport minor TudorEmilia TudorEmilia Buna ziua! Am un copil minor in varsta de 7 ani impreuna cu fosta mea sotie. Suntem divortati de 3 ani avem custodie comuna si program de vizita, insa ... (vezi toată discuția)
Sotia a fugit cu copilul nostru in rusia fara acordul meu, fara ... DerLehrer DerLehrer Sotia a fugit cu copilul nostru in Rusia fara acordul meu, fara ca copilul sa aiba pasaport, in conditii de pandemie. Nu stiu cum poate fi asa posibil in ... (vezi toată discuția)