avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul mătușii mele a decedat în urma ei. Am drept ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul mătușii mele a decedat în urma ei. Am drept de moștenire la imobilul în care au locuit aproximativ 23 de ani? Unchiul are doi copii din căsătoria anterioară

Buna ziua!
Matusa mea a decedat in urma cu 6 luni. Ea a fost casatorita cu unchiul meu, timp de 15 ani. In acest timp, ei au locuit impreuna in apartamentul unchiului meu, castigat in urma unui proces de divort, dintr-o casatorie anterioara, acum mai bine de 20 de ani. Acum 2 luni, a decedat si unchiul meu, acesta avand 2 copii din casatoria anterioara.
Eu sunt descendentul din partea matusii, si sunt curios daca am vreun drept asupra imobilului in care ei au locuit aproximativ 22-23 de ani (desi legal casatoriti au fost aprox 15 ani) sau dreptul revine in totalitate celor 2 copii dintr-o casatorie anterioara. De asemenea, cei 2 copii vitregi, au drept asupra unei parti ale bunurilor/imobilelor/pamantului dobandite de matusa mea dupa decesul parintilor?
Mentionez ca nu exista sau nu am cunostinta de existenta vreunui act in care sa fie inscrisa si matusa mea, cu exceptia adresei din buletin.
De asemenea, nu exista, sau nu am cunostinta de exista vreunui contract prenuptial. Astept cu interes un raspuns din partea dvs. Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti niciun drept.
Imobilul era bunul propriu al unchiului si cum matusa a decedat prima, vor mosteni doar copiii unchiului.
Acestia nu au vocatie succesorala la mostenirea matusii, nefiind rude de sange.
Decat daca matusa a lasat vreun testament.
Doar daca matusa a lasat vreun testament, corect.
In privinta parintilor, nu am inteles parintii cui ar fi, ai matusii, unchiului, ai dv.?
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. sunteți moștenitor al mătușii, dar nu sunteți moștenitor al soțului mătușii (=„unchiul”).

Copiii „unchiului” sunt moștenitori ai tatălui lor, dar nu sunt moștenitori ai soției tatălui lor. (= mătușa dvs.)

Și acum, din pricina ordinii în care s-au produs decesele (mătușa mai întâi și apoi soțul ei) se întâmplă următorul lucru:

Orice bun pe care îl veți găsiți ca fiind al mătușii în clipa decesului ei (indiferent de unde/de la cine îl avea) îl veți împărți cu ...copiii „unchiului”.
De ce?
Fiindcă moștenitor al mătușii nu sunteți doar dvs. ci și soțul ei supraviețuitor (atât cât i-a supraviețuit). Și orice a moștenit soțul supraviețuitor de la mătusa dvs. va merge/se va retransmite la moștenitorii „unchiului” (= copiii lui).

Altfel spus, ei nu o moștenesc direct pe mătușa dvs, dar își moștenesc tătăl. Iar acesta, l-a rândul lui, a moștenit-o pe mătușa dvs. (asta înseamnă retransmitere).

Dvs. sunteți dezavantajat din pricina ordinii în care au murit cei doi soți.
Nu-l puteți moșteni pe „unchiul” (pentru că nu erați rude, ci afini).
Iar o parte din ap. „unchiului” ar fi ajuns la dvs. doar dacă ar fi murit măsușa cea din urmă, astfel încât să-l fi moștenit ea pe soțul ei. Din păcate pentru dvs. a fost viceversa.

Poate găsiți vreun testament...

Mda. Interesantă această materie - succesiuni. După ce crezi că ai citit cam toate cărțile, ai uneori senzația că ... Altcineva ar „face cărțile”. (prin stabilirea ordinii plecărilor pe lumea ailaltă).
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
romascanu, moderator
Copiii nu au vocatie la bunurile proprii ale matusi decat in cota parte care o mosteneste tatal lor. Tatal fiind decedat dupa matusa, mosteneste o cota din bunuri. Restul sunt mostenite de parintii matusi (in caz in care ar fii in viata) si fratii ei (copiii fratilor daca acestia sunt decedati).
@Nicoleta Cristina Romașcanu

Din asta inteleg ca totusi copiii "unchiului" vor veni la mine in batatura pentru a-si cere partea din peticul de pamant care a fost al matusii, mostenit de tatal lor, chiar daca nu au "vocatie succesorala, nefiind ruda de sange" asa cum afirma doamna de mai sus. Foarte interesant! De asemenea interesant este faptul ca mostenitorii fac parte din clasa 1, si pot obtine 50% din mostenirea matusii, din ce (cred ca) imi amintesc dintr-o experienta trecuta.
In alta ordine de idei, cum se poate verifica daca a existat vreun testament? Acel testament ar fi putut "disparea"? Pe unde ar trebui sa mai existe o copie? Este relevanta o vizita pe la notarul din sat sau din apropiere?
Multumesc anticipat!

@Liliana Grădinaru
era vorba despre parintii matusii. Va multumesc pentru raspuns!
Sa inteleg ca dvs sunteti de parere ca descendentii "unchiului" nu au acea "vocatie succesorala la mostenirea matusii, nefiind rude de sange"?
Extrem de impartite parerile...
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Succesiune defunct fara copii angelica82 angelica82 Buna ziua, Unchiul meu a decedat in 22 aprilie 2016.Nu au copii si matusa mea a inceput actele de succesiune. Din partea unchiului decedat sunt 7 frati ... (vezi toată discuția)