avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Modificare Hotărâre Pensie Alimentara
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Modificare Hotărâre Pensie Alimentara

Am depus în luna Mai o cerere către judecător pentru modificarea UNUI SINGUR CUVÂNT într-o hotărâre judecătorească de reducere a pensiei alimentare care a fost redactata greșit.Aceasta minima greșeală schimba radical situatia(in loc să scadă pensia ea creste mai mult decât era înainte.).Am înțeles că judecătorul care s-a ocupat de caz a intrat la pensie și observ conform spuselor avocatei și a statusului in portal.just.ro că dosarul nu a ajuns la nimeni.Nu există nicio modificare, absolut nimic.Exista șanse să pot urgenta cumva cazul? Luna viitoare am înțeles că vor venii concediile și situația va rămâne nerezolvata.
Mulțumesc pentru eventuale răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 09:05, 25 Iunie 2019
ati formulat o cerere de indreptare eroare materiala sau ati declarat apel?
nu este atat de neobisnuit ca o cerere depusa in mai sa nu fi fost solutionata pana in iunie; instantele sunt foarte aglomerate.
puteti face o solicitare privind stadiul in care se afla cererea Dvs.
sau, daca apreciati oportun si va incadrati in textul de lege, puteti apela la procedura art. 522 C.proc.Civ.:

Art. 522
Subiectele contestaţiei şi motivele ei
(1) Oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată pot face contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
(2) Contestaţia menţionată la alin. (1) se poate face în următoarele cazuri:
1. când legea stabileşte un termen de finalizare a unei proceduri, de pronunţare ori de motivare a unei hotărâri, însă acest termen s-a împlinit fără rezultat;
2. când instanţa a stabilit un termen în care un participant la proces trebuia să îndeplinească un act de procedură, iar acest termen s-a împlinit, însă instanţa nu a luat, faţă de cel care nu şi-a îndeplinit obligaţia, măsurile prevăzute de lege;
3. când o persoană ori o autoritate care nu are calitatea de parte a fost obligată să comunice instanţei, într-un anumit termen, un înscris sau date ori alte informaţii rezultate din evidenţele ei şi care erau necesare soluţionării procesului, iar acest termen s-a împlinit, însă instanţa nu a luat, faţă de cel care nu şi-a îndeplinit obligaţia, măsurile prevăzute de lege;
4. când instanţa şi-a nesocotit obligaţia de a soluţiona cauza într-un termen optim şi previzibil prin neluarea măsurilor stabilite de lege sau prin neîndeplinirea din oficiu, atunci când legea o impune, a unui act de procedură necesar soluţionării cauzei, deşi timpul scurs de la ultimul său act de procedură ar fi fost suficient pentru luarea măsurii sau îndeplinirea actului.

Art. 524
Forma contestaţiei. Procedura înaintea instanţei care judecă procesul
(1) Contestaţia se formulează în scris şi se depune la instanţa învestită cu soluţionarea procesului în legătură cu care se invocă tergiversarea judecăţii. Contestaţia se poate face şi verbal în şedinţă, caz în care va fi consemnată, împreună cu motivele arătate de parte, în încheierea de şedinţă.
(2) Contestaţia nu suspendă soluţionarea cauzei.
(3) Contestaţia se soluţionează de către completul învestit cu judecarea cauzei de îndată sau în termen de cel mult 5 zile, fără citarea părţilor.
(4) Când apreciază contestaţia ca fiind întemeiată, completul de judecată pronunţă o încheiere nesupusă niciunei căi de atac, prin care ia de îndată măsurile necesare înlăturării situaţiei care a provocat tergiversarea judecăţii. În acest caz, contestatorului îi va fi comunicată, pentru informare, o copie a încheierii.
(5) Când apreciază contestaţia ca neîntemeiată, completul de judecată o va respinge prin încheiere. Împotriva acestei încheieri contestatorul poate face plângere în termen de 3 zile de la comunicare. Plângerea se depune la instanţa care a pronunţat încheierea, care o va înainta de îndată pentru soluţionare, împreună cu o copie certificată de pe dosarul cauzei, instanţei ierarhic superioare. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, plângerea se soluţionează de un alt complet al aceleiaşi secţii. Formularea plângerii nu suspendă judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am si eu o intrebare as dori sa stiu de cite ori are ... Pandora12 Pandora12 Buna ziua am si eu o Intrebare as dori sa stiu de cite ori are voie instanta sa faca adresa catre o institutie din afara pt a primi raspuns reamintesc ca a ... (vezi toată discuția)
Tergiversarea unui dosar minion minion Unde pot face plângere în legătură cu tergiversarea administrării de probe (netrimiterea dosarului spre judecare) invocandu-se tot felul de motive (dosare ... (vezi toată discuția)
Judecare apel si contestatie de acelasi judecator mary6 mary6 Buna ziua. Apelul intr-un proces civil avand ca obiect revendicarea mobiliara a fost judecat de catre tribunal ,unde desi au fost date trei termene pt ca una ... (vezi toată discuția)