avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... cadru ssm
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

cadru ssm

buna ziua. care este temeiul legal prin care o societate este obligata sa aiba ca angajat cu norma intreaga un cadru ssm ?
Cel mai recent răspuns: simona38 , utilizator 12:52, 26 Iunie 2019
Buna ziua,
Ce domeniu de activitate si cati lucratori aveti?
Gasiti informatii in H.G 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, incepând cu Art. 14.
Si se numeste Lucrator desemnat SSM, nu cadru ssm.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2019
Ionut.ion, utilizator
domeniu hotelier, 3 salariati.
ART. 16 din H.G. 1425/2006
(1) În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr. 5;
b) angajatorul îşi desfăşoară activitatea profesională în mod efectiv şi cu regularitate în întreprindere şi/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore şi conţinutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza serviciul intern de prevenire şi protecţie şi/sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(3) În cazul în care angajatorul/lucrătorii desemnaţi/serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art. 15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.
Daca doreste si indeplineste conditiile...poate efectua angajatorul, patronul, aceasta activitate.
Daca nu...poate apela la un Serviciu Extern de Prevenire şi Protecţie-SEPP cu care puteti incheia un contract de prestari servicii... ( contra unei sume de banii efectueaza toete activitatile de SSM in cadrul acestei firme).
Eu as opta pentru varianta cu angajarea unui SEPP
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2019
Ionut.ion, utilizator
multumesc.
Daca angajatorul isi asuma prestarea activitatii din domeniul ssm, desemneaza un lucrator sa se ocupe de activitatea ssm din firma sau apeleaza la SEPP trebuie sa aiba in vedere prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-Art. 6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
(2) În cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilităţile sale în acest domeniu.
(3) Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.

Alte discuții în legătură

Serviciu intern prevenire si protectie prodiana prodiana Buna ziua. O societate cu mai putin de 50 de angajati care activeaza in domeniul constructiilor poate externaliza intreaga activitate SSM sau este obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm 10188 10188 Buna ziua, Daca o firma cu pana la 10 angajati are contract cu serviciu extern SSM, mai este obligata sa numeasca si lucrator desemnat SSM? (vezi toată discuția)
Buna seara , o firma ( atelier mecanic ) cu 3 angajati are nevoie ... octavian-tavi octavian-tavi buna seara , o firma ( atelier mecanic ) cu 3 angajati are nevoie de serviciu extern pentru protectia muncii ?... sau se poate face periodic ( la ce interval ... (vezi toată discuția)