avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Serviciu Intern Prevenire si Protectie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Serviciu Intern Prevenire si Protectie

Buna ziua. O societate cu mai putin de 50 de angajati care activeaza in domeniul constructiilor poate externaliza intreaga activitate SSM sau este obligatoriu sa se faca instruirea si ulterior numirea unui lucrator desemnat si organizarea unui SIPP? Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2019
prodiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:15, 12 Decembrie 2019
ART. 17 din H.G. 1425/2006
(1) În cazul întreprinderilor care au între 10 şi 49 de lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt respectate prevederile art. 16 alin. (1) lit. a) - c);
b) riscurile identificate nu pot genera accidente sau boli profesionale cu consecinţe grave, ireversibile, respectiv deces ori invaliditate.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie şi/sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(3) În cazul în care angajatorul/lucrătorii desemnaţi/serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art. 15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.

Eu zic sa numiti cel putin un Lucrator desemnat dar sa si apelati la un Serviciu extern de Prevenire si Protectie, tinand cont de domeniul de activitate si riscurile implicate.
Nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1) mentionat, insa ma intereseaza exact interpretarea alineatului 2 al art. 17 din HG 1425/2006: "angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ORI poate organiza unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie SI/SAU poate să apeleze la servicii externe,
Dupa parerea mea...Poate apela doar la Serviciul extern, fara a mai numi un lucrator desemnat sau infiinta un Serviciu intern, sau...Poate angaja un Serviciu extern si acesta sa lucreze impreuna cu Lucratorul desemnat/Serviciul intern.
Multumesc pt raspuns Ionut,ion. Asa este si interpretarea firmei. As dori insa si parerea unui specialist SSM privind interpretarea alineatului 2 al art. 17 din HG 1425/2006: "angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ORI poate organiza unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie SI/SAU poate să apeleze la servicii externe
Si eu am un curs SSM... si aceasta este si interpretarea mea. Si asta ar trebui sa fie si interpretatrea inspectorului de la ITM
ITM-ul poate dispune Infiintarea SIPP-Serviciului Intern de Prevenire si Protectie si la unitatile ce au sub 49 de angajati, in functie de activitatea desfasurata si riscurile evaluate.
V-am spus mai sus cum as proceda eu, acum dvs. faceti cum doriti...

Alte discuții în legătură

Legat de sepp Akhenaton81 Akhenaton81 Cum vi se pare obiceiul ca in cadrul unei firme care detine serviciu intern de prevenire si protectie, serviciul extern sa traseze responsabilitati catre SIPP, ... (vezi toată discuția)
Baza legala. va2le3 va2le3 Buna ziua, Unitate cu 160 salariati si un punct de lucru in alt judet cu 92 salariati, un total de 252 salariati. Pentru fiecare locatie prin ... (vezi toată discuția)
Serviciu intern cu un singur angajat sadrian sadrian Buna ziua. Daca in cadrul firmei exista Serviciul intern de prevenire si protectie si in cadrul acestui serviciu este angajata o singura persoana, aceasta nu ... (vezi toată discuția)