avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Figurez cu datorie către o societate în ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Figurez cu datorie către o societate în insolvență, dar contractul trebuia să fie încheiat de drept acum multă vreme. Vrem să contestăm suma, pe cine chemăm în judecată?

Buna ziua.

Pe scurt, in urma unei nationalizari a imobilului in care locuiam cu parintii mei, acestia au incheiat un contract cu societatea care a cumparat imobilul nationalizat. Contractul a fost incheiat de tata, mama si eu, minor la vremea aceea. Contractul a fost unul de vanzare-cumparare in care societatea ne oferea un alt imobil in schimbul unei rate lunare de 50 de euro timp de 360 de luni. Conform contractului, aceasta plata cadea in sarcina tatalui, care a decedat intre timp, si a mamei, dobandind fiecare o cota parte de 1/3 din imobil.

In contract este stipulat clar ca rata trebuie platita pana la sfarsitul fiecarei luni, in caz contrar aplicanduse o dobanda de 0.1% pe an, si ca acest contract inceteaza de drept si fara pretentii din partea partilor (aici inteleg ca noi nu putem cere ratele platite inapoi dar si ca vanzatorul nu mai poate cere altceva cumparatorului inafara de ratele restante) daca se intarzie mai mult de 90 de zile cu plata ratelor.

Acum mai bine de 10 ani, mama a incetat sa mai plateasca aceste rate caci imobilul nu este in localitatea unde noi muncim si il foloseam mai mult pe post de casa de vacanta de care nu aveam efectiv nevoie in conditiile situatiei noastre financiare. Avand in vedere ca trecusera 90 de zile de la plata ultimei rate am presupus amandoi ca, conform clauzelor contractuale, acesta a incetat, probabil s-a inregistrat o datorie de pentru neplata la timp a ratelor (ne-am gandit ca mai mult de 150-200 euro + 0.1% dobanda anuala nu are cum sa fie) si am lasat lucrurile asa. Noi la data in care a fost platita ultima rata oricum nu mai trecusem pe la imobil, nici nu stiam in ce stare se afla (ratele le plateam in Bucuresti, imobilul se afla in Calarasi).

Intre timp societatea respectiva a intrat in insolventa si din ce am gasit la tribunal este in procedura de faliment. Imobilul l-am gasit la vanzare pe site-ul lichidatorului judiciar dar... Dupa mai bine de 10 ani de la plata ultimei rate, am primit atat eu (care conform contractului nu eram obligat la plata ratelor) cat si mama, de la lichidatorul judiciar o somatie ca figuram in evidentele societatii cu o datorie in suma de ~12.000 de euro pentru drept de folosinta a imobilului. Am rasfoit contractul pe toate partile si nu este specificat in niciun alineat al acestuia vreun drept de folosinta sau alte obligatii financiare dupa incetarea acestuia.

As vrea sa va intreb ce am avea, eu si mama, de facut in aceasta situatie? Inca nu s-a emis titlu executoriu dar nici nu am vrea sa se ajunga acolo caci ne-ar da total vietile peste cap asa ceva.
Am vrea sa contestam aceasta suma, probabil trebuie deschis dosar in instanta. Dar pe cine chemam? Societatea in insolventa, lichidatorul? Ce fel de taxa de timbru se plateste pentru o astfel de actiune in instanta? (stiu ca exista un calcul pentru contestatia la executare, dar aici inca nu este cazul)

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Radoi Valentin , Avocat 10:47, 29 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru recuperarea sumei lichidatorul judiciar va formula o actiune in instanta impotriva dumneavoastra. Dumneavoastra nu aveti o actiune in instanta acum.
De obicei contractele nu inceteaza automat pentru neplata pretului, ci trebuie un act (poate notificare) trimisa de catre societate catre dumneavoastra in care sa scrie explicit ca reziliaza contractul incheiat pentru neplata pretului.
Daca nu exista rezilierea, contractul inca este valabil.
Daca a fost reziliat mai demult contractul, societatea poate sa va ceara sumele datorate pana la data rezilierii, nu si dupa.
In instanta pot fi cerute sumele datorate doar in ultimii 3 ani, pentru sumele anterioare, intervenind prescriptia extictiva.
Daca nu a fost reziliat contractul puteti sa va opuneti vanzarii.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Va multumesc frumos pentru raspuns! Voi astepta astfel sa vad daca se va formula o actiune in instanta urmand sa o contest in acest caz. Chiar daca nu a fost reziliat contractul, avand in vedere prescriptia de care spuneti, datoria nu ar trebui sa fie mai mare de 1800-2000 de euro cu tot cu dobanzi penalizatoare.
Până atunci, să aveți grijă să vă puneți ordine în documente, respectiv să aveți toate plățile, să aveți contractul, comunicări, notificări, etc.

Dacă lichidatorul v-a notificat, cel mai probabil va formula și acțiunea în instanță pentru că nu va achita taxa judiciară de timbru.

Dvs. trebuie să analizați clauze de denunțare/reziliere, respectiv să vă dați seama ce fel de contract mai aveți/dacă mai aveți și care sunt consecințele acestora fapte.

În funcție de acest aspect vă puteți face și apărările ÎNCĂ de pe acum.

De exemplu, dacă mai aveți un contract pending adică încă considerați că sunteți proprietari țși v-ați îndeplinit obligațiile, puteți contesta eventuale acte ale lichidatorului în procedură, etc.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract donatie nelud nelud Buna seara, In luna februarie 2005 am primit prin contract de donatie un apartament de la parintii mei, iar acum imi este teama sa nu-l pierd, deoarece am ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere andriciflorin andriciflorin Acum un an si jumatate am inchiriat un spatiu pentru un restaurant. O casa veche si darapanata cu o curte maricica. Am investit peste 200.000 euro pentru ... (vezi toată discuția)
Probleme contract leasing auto gabi777 gabi777 Am achizitionat un autoturism KIA SORENTO productie non UE an 2006 in sistem leasing pe SOCIETATE Valoarea contractului de leasing 35000 euro. In luna martie ... (vezi toată discuția)