avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce e de facut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce e de facut

suntem mai multe persoane care avem in proprietate cate 1000 de m teren intabulate cu titlu de proprietate ---acest teren este in extra vilan --si cu destinatia -teren arabil ---cum putem sai schimbam destinatia -ca teren pt constructii ----deoarece primaria vrea prin hotarare de consiliu -sa ne deposedeze de acest teren si sai schimbe destinatia ca --ca teren comercial ----va rog sami raspundeti --si sa ne sfatuiti ce trebuie facut ---pentru a nu ne pierde dreptul de proprietate
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 15:51, 26 Noiembrie 2009
Presupun ca este un caz de expropriere pentru utilitate publica.
Conform Legii nr.33 din 27 mai 1994:
ART. 1
Exproprierea de imobile, in tot sau in parte, se poate face numai pentru cauza de utilitate publica, dupa o dreapta si prealabila despagubire, prin hotarire judecatoreasca.

ART. 2
Pot fi expropriate bunurile imobile proprietatea persoanelor fizice sau persoanelor juridice cu sau fara scop lucrativ, precum si cele aflate in proprietatea privata a comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor.

ART. 3
Instantele judecatoresti competente vor putea hotari exproprierea numai dupa ce utilitatea publica s-a declarat potrivit prezentei legi.

ART. 4
Cei interesati pot conveni atit asupra modalitatii de transfer al dreptului de proprietate, cit si asupra cuantumului si naturii despagubirii, cu respectarea dispozitiilor legale privind conditiile de fond, de forma si de publicitate, fara a se declansa procedura de expropriere prevazuta in prezenta lege.
In cazul in care acordul de vointa al partilor priveste numai modalitatea de transfer al dreptului de proprietate, dar nu si cuantumul sau natura despagubirii, instantele judecatoresti vor lua act de intelegerea partilor si vor stabili numai cuantumul sau natura despagubirii, potrivit cap. IV din prezenta lege.
Conform art. 481 Cod civil „Nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afara numai pentru cauza de utilitate publica si primind o dreapta si prealabila despagubire”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezafectarea de la utilitatea publica - acte de reconstituire a dreptului de proprietate RazvanAlexandru RazvanAlexandru Pot fi considerate actele de reconstituire a dreptului de proprietate pe legea 18 ca reprezentand tocmai o dezafectare de la utilitatea publica a bunului ... (vezi toată discuția)
Trecere teren in domeniul public DanielCariga DanielCariga Bună ziua. Terenul aferent locuinței mele este de 1100 mp conform CF-ului. Primăria m-a obligat să împrejmuiesc doar 940 mp spunând că restul va fi ... (vezi toată discuția)
Deposedare teren NTASE NTASE Sunt proprietar al unui teren si, fara nicio instiintare prealabila, m-am trezit cu tarusii batuti pe terenul meu si cu stalpii de iluminat depozitati pe el. ... (vezi toată discuția)