avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare imobil de pe firma catre persoana fizica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare imobil de pe firma catre persoana fizica

Buna ziua
O societate a achizitionat in 2004 un imobil de la o persoana fizica.
Mentionez ca,imobilul este monument istoric.
Acum doreste sa-l vanda tot catre o persoana fizica.
Firma are ca obiect de activitate "inchirierea si subanchirierea bunurilor imobiliare" dar a facut notificare pt.TVA prin optiune.
In aceasta situatie,factura pt.vanzarea imobilului se intocmeste cu TVA?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 14:20, 14 Iulie 2019
Buna ziua,

În ce privește tratamentul de TVA aplicabil vânzării de imobile, în conformitate cu prevederile art. 292, alin. (2), lit. f) din Codul fiscal, regula generală este că livrarea unui bun imobil (o construcție sau o parte a acesteia sau un teren) este scutită de TVA. Totuși, scutirea de TVA nu este aplicabilă în cazul livrării unei construcții noi sau a unui teren construibil.

În contextul în care construcția și terenul pe care este edificată construcția formează un singur corp funciar, identificat printr-un singur număr cadastral, tratamentul TVA va fi stabilit pe baza valorilor sau suprafețelor respectivelor elemente, după cum urmează:

1. Dacă valoarea terenului este mai mare decât valoarea construcției, regimul TVA aplicabil întregului corp va fi cel aplicabil terenului. Prin urmare, daca terenul este construibil, întreaga tranzacție va fi taxabilă.

2. Dacă valoarea construcției este mai mare decât valoarea terenului, regimul TVA aplicabil întregului corp va fi cel aplicat construcției. Prin urmare, dacă construcția nu este calificată ca fiind nouă, întreaga tranzacție va fi scutită de TVA, altfel, tranzacția va fi taxabilă.

3. Dacă valoarea terenului este egală cu valoarea construcției, regimul TVA aplicabil întregului corp, va fi cel aplicabil părții care are cea mai mare suprafață. Când se va realiza comparația între suprafața terenului și suprafața clădirii, în ceea ce privește construcția, va fi luată în considerare suprafață construibilă desfășurată a clădirii.

Totuși, Codul fiscal oferă posibilitatea ca tranzacțiile scutite de TVA prin efectul legii să fie taxabile, prin opțiune, cu condiția ca acest lucru să fie notificat autorităților fiscale competente.

Totodată, Codul fiscal prevede că pentru acele situații în care vânzarea unui teren și/sau a unei construcții este taxabilă prin efectul legii sau prin opțiune, se pot aplica măsurile de simplificare, respectiv se va realiza prin aplicarea mecanismului taxării inverse, potrivit art. 331, alin. (2), lit. g) din Codul fiscal.
Avand in vedere cele expuse anterior, puteti emite factura cu tva, deoarece nu ati dedus tva la cumparare, si nu e nevoie oricum sa faceti vreo ajustare pe tva.
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2019
Constantin Vera, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la executare silita karissa karissa am o intrebare: care este regimul tva in cazul preluarii pe bilant a unui imobil, din executare silita, de la o PJ, platitor de tva? la vanzare se poate ... (vezi toată discuția)
Tva tranzactie apartament adrianbunescu adrianbunescu Salutare, Am incheiat antecontract pentru un imobil in constructie (finalizare 2018), regim TVA 5%. Imi doresc achizitia unui imobil vechi de aceasta data ... (vezi toată discuția)
Compensare dividende cu un imobil (teren) Lulica Lulica Buna ziua As dori sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: in 2007 am cumparat un teren pe societate. Societatea are 2 asociati care au de ridicat dividende din ... (vezi toată discuția)