avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumulare pensie cu salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumulare pensie cu salariu

Poate imi explicati si mie daca un pensionat cu anticipatie are dreptul de a cumula pensia cu un eventual salariu in conditiile noilor reglementari privind cumulul de curand aprobate.
Dealtfel mai am o nedumerire. Daca esti pensionat la limita de varsta sau anticipat ai dreptul sa cumulezi pensia cu un salariu in mediul privat ?
Cel mai recent răspuns: alcaz , utilizator 14:46, 27 Noiembrie 2009
daca sunteti pensionat anticipat, beneficiati de pensie. prin urmare vi se aplica prevederile legii.acolo unde legea nu distinge nu putem nici noi distinge...Puteti sa cumulati cu salariul in mediul privat , legea este doar pentru cumulul cu salariul din public.
1. Potrivit dispozitiilor art.92 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I si II din lege, respectiv, desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, este functionar public, este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, sau este membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
2. In concluzie, puteti cumula nelimitat pensia anticipata partiala cu orice alte venituri realizate, in afara celor obtinute in una din situatiile anterior mentionate.
3. Asadar daca aveti pensie anticipata sau anticipata partiala nu puteti cumula pensia cu salariul nici in mediul privat nici de la buget.
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Domnul tudor valeriu imi raspunde ca :
"1. Potrivit dispozitiilor art.92 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I si II din lege, respectiv, desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, este functionar public, este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, sau este membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
2. In concluzie, puteti cumula nelimitat pensia anticipata partiala cu orice alte venituri realizate, in afara celor obtinute in una din situatiile anterior mentionate.
3. Asadar daca aveti pensie anticipata sau anticipata partiala nu puteti cumula pensia cu salariul nici in mediul privat nici de la buget.
"
Nu mai inteleg nimica....
1. Nu inteleg ce nu intelegeti. Eu v-am dat texetul de lege.
2. Cred ca @av.antoanelageaman, colega mea, a facut o confuzie.
As fi preferat sa fi gresit Dvs.:tooth:
Va multumesc pentru promptitudine!
Bineinteles ca este valabil si pentru Doamna Av.
Va doresc toate cele bune!

Alte discuții în legătură

Conventie civila smsimona smsimona dorim sa incheiem un contract de conventie civila cu o persoana fizica-e pensionar -ca si portar la firma sambata si duminica .Va rog sa-mi spuneti cadrul ... (vezi toată discuția)
Intrebare cris2279 cris2279 Buna ziua, O persoana fizica ofera servicii (cursuri de limbi straine) unei firme A; persoana respectiva nu vrea sa se complice cu un eventual PFA (din cauza ... (vezi toată discuția)
Cum pot realiza un contract de colaborare cu un cabinet individual de psihologie? vicctoriaion vicctoriaion Sunt psiholog clinician practicant cu drept de libera practica si sunt in situatia de a incheia un contract de colaborare cu un cabinet individual de ... (vezi toată discuția)