avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Asociatul refuza sa isi indeplineasca obligatiile ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Asociatul refuza sa isi indeplineasca obligatiile conform cotei de parti sociale pe care o detine

Buna ziua,
M-am asociat cu o persoana pt a deschide un restaurant. Eu detin 60% din partile sociale iar asociatul 40%. Ambii suntem administratori.
Ne-am inteles sa investim in restaurant conform procentului de parti sociale pe care il avem fiecare, insa pana in acest moment eu am acoperit cca 80% din investitia necesara iar asociatul nici macar 10%. Mai mult, asociatul doreste sa se retraga din societate, astfel punandu-ma pe mine in imposibilitatea de a mai continua pt inceperea afacerii intrucat nu mai am bani. Mai mult, se apropie ziua pt plata chiriei la spatiu, facturile la utilitati, etc.
Cum pot trage la raspundere asociatul pt ca nu isi indeplineste obligatiile, astfel punandu-ma pe mine in situatia de a-mi pierde investitia?
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2019
Mihai3884, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihai3884 , utilizator 18:24, 29 Iulie 2019
Raspunderea asociatului are loc diferit in functie de tipul de societate constituit precum si in functie de drepturile si obligatiile asumate conform actului constitutiv.
In principiu, il puteti actiona in instanta pentru obligarea sa la executarea obligatiilor.
Multumesc.
Este vorba despre un SRL si amandoi avem drepturi si obligatii egale in societate.
Buna ziua,

Potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990,

Art. 226
(1)Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a)în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
a1)în cazurile prevăzute la art. 134 - aveti text de lege mai jos.
b)cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c)în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai apelului.

art. 134 - conditii in care se poate retrage un asociat
(1)Acţionarii care nu au votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate, numai dacă respectiva hotărâre a adunării generale are ca obiect:
a)schimbarea obiectului principal de activitate;
b)mutarea sediului societăţii în străinătate;
c)schimbarea formei societăţii;
d)fuziunea sau divizarea societăţii.

Fara a fi incident vreunul din cazurile indicate anterior, acesta nu se poate retrage.

Pentru a obliga asociatul la aducerea aportului in societate, puteti formula actiune in instanta. E de verificat actul constitutiv al societatii.
Mulțumesc.
Detaliile furnizate de dvs imi sunt de f mare ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa ies dintr-o firma in care sunt asociat elyzelaura elyzelaura Buna ziua, Sunt asociat intr-o firma, nu administrator si as dori sa renunt pe calea cea mai simpla deoarece nu pot da de administratorul firmei. Va rog sa ... (vezi toată discuția)
Retragere asociati din srl, impartire bunuri DanCalin DanCalin Buna ziua, sunt asociat majoritar (60%) si administrator intr-o societate comerciala, care mai are inca 2 asociati cu cate 20% actiuni fiecare. Firma a ... (vezi toată discuția)
Administrator in impas ContSters296477 ContSters296477 Buna ziua, Suntem 2 asociati cu 50 % parti sociale si administratori .In cazul in care unul dintre asociati si administratori nu vrea sa mai contribuie la ... (vezi toată discuția)