avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Trecere pe culoarea rosie cu art 52?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Trecere pe culoarea rosie cu art 52?

Buna ziua!
In PV politistul a consemnat la rubrica "Articol prevedere" - 52/1
oug 195/2002
"Articol sanctionare" - 100/3/d

Din ce vad
Reguli pentru circulaţia vehiculelor

Art. 52

(1) Este interzisă desfăşurarea de concursuri, antrenamente ori întreceri pe drumurile publice, cu excepţia celor autorizate de administratorul drumului respectiv şi avizate de poliţia rutieră.

(2) Organizatorii concursurilor, antrenamentelor ori întrecerilor autorizate sunt obligaţi să ia toate măsurile necesare pentru desfăşurarea în siguranţă a acestora, precum şi pentru protecţia celorlalţi participanţi la trafic.

(3) În caz de producere a unui eveniment rutier, ca urmare a neîndeplinirii atribuţiilor prevăzute la alin. (2), organizatorii acestora răspund administrativ, contravenţional, civil sau penal, după caz.

Poate fi motiv de anulare in instanta a PV neindicarea art corect pt sanctionarea pt trecerea pe rosu?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 13:24, 28 Octombrie 2022
De fapt, vad ca art 52 e altul:

Conducătorul de vehicul care executa o manevră de ieșire dintr-un rând de vehicule stationate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori sa meargă cu spatele este obligat sa semnalizeze și să se asigure în prealabil ca o poate face fără sa pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Oricum nu se refera la respectarea la semafoare.
Ați citit greșit, e art. 52 alin 1 din RA Oug195 /2002.

Dacă in PV de contravenție e scris doar Oug 195 /2002, fără RA în fata (semnifica regulamentul de aplicare), puteți contesta acest PV. Cereți anularea sa pe motiv de nulitate absoluta, lipsa faptei savirsite, cf. art. 17 din OG2 /2001. Art. 52 din Oug 195 se refera la ce ați scris dvs.cu desfășurarea de concursuri. Spuneți instanței ca nu participați în acel moment la nici un concurs.
Ultima modificare: Marți, 30 Iulie 2019
latka, moderator
initial asa am gasit si eu. Las acest link pt urmatorii care vor cauta: [ link extern ]

Art 52 Semnalele luminoase pentru dirijarea circulaţiei vehiculelor | Regulament
Parte integrantă din Hotărâre 1391/2006

Acesta este un fragment din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din 04.10.2006 . Cumpăraţi documentul în formă actualizată sau alegeţi un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.


Semnalele luminoase - Semnalele luminoase pentru dirijarea circulaţiei vehiculelor -
Art. 52. -
(1) Semnalul de culoare roşie interzice trecerea.


(2) La semnalul de culoare roşie vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecţiei, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părţii carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2022
Catalin789, utilizator
Nu are importanta, ideea era de unde e articolul mentionat in PV de contraventie, din OUG 195/2002 sau din RA OUG 195/2002 ? Politistii folosesc un soi de limbaj propriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis retinut, plangere contraventionala alxalinm alxalinm Buna ziua.Din pacate sambata seara am fost oprit de politie pe motiv ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului si pe procesul verbal scrie ca fapta ... (vezi toată discuția)
Alt permis suspendat carmenvio carmenvio Buna seara, am citit peste 38 de pagini din acest subiect si as fi vrut sa nu deschid alt topic....dar nu am de ales... Azi dupa ce am trecut de o intersectie ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis conducere mirceax mirceax Buna ziua ! Am gasit din intamplare acest forum si sper ca prin intermediul dvs. sa ma lamuresc mai bine decat a putut sa o faca organul de ... (vezi toată discuția)