avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Amenda STB fara proces verbal
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Amenda STB fara proces verbal

Azi la ora 18:55 m-am urcat in autobuzul 300, pana la locatia unde voiam sa ajung sunt mai multe linii de autobu pe care le pot lua din aceeasi statie. Pana am scos si deblocat telefonul si am trimis sms-ul pentru taxa de calatorie s-au urcat si controlorii la urmatoarea statie. Eu am trimis sms-ul cererea de bilet la 18:57 si fix in momentul in care ei au blocat aparatele am primit si codul de bilet.
Doamna care l-a verificat a zis ca este cod invalid si ca imi va veni amenda pe abonament. Mentionez ca nu mi-au cerut buletinul si nici nu au completat un proces verbal de fata cu mine in care sa treaca datele mele.
Am incercat sa ii explic situatia dar a inceput sa tipe la mine si sa ma faca mincinoasa si hoata. Cand i-am cerut sa imi arate si mie legitimatia si sa imi explice unde imi vine amenda daca nu am semnat procesul verbal m-a trimis sa invat legislatia si sa citesc pe site-ul STB.

Acum eu am cateva intrebari:
1. Amenda vine pe numarul de telefon de pe care am facut plata biletului? Adica va intra pe urmatoarea factura a abonamentului de telefonie?
2. De unde pot lua controlorii datele mele pentru a intocmi procesul verbal? Repet, nu am fost legitimata, controlorilor nu le-am aratat decat acel sma cu codul biletului.
3. Procesul verbal, daca cumva fac rost de datele mele, este valabil fara semnatura mea? Daca da, asta inseamna ca orice controlor care gaseste un buletin pierdut pe strada poate sa scrie acelei persoane amenzi pana isi face “norma”.
4. In cazul in care primesc acest proces verbal il pot contesta? Nicaieri pe site nu scrie ca biletul prin sms este invalid daca sms-ul care contine codul de validate vine dupa blocarea taxatoarelor din autobuz. Tot ce am gasit legat de amenzi se refera la legitimarea prin cardul de transport nominal.

Acesta a fost pur si simplu timing-ul in care functioneaza sistemul. In acele secunde de procesare echipa de controlori a blocat aparatele si se pare ca biletul meu nu mai era valid.
Cel mai recent răspuns: AndreeM , utilizator 09:29, 8 Februarie 2023
Si??? Ce s a intamplat pana in momentul de fata?
Nu a venit nici o amenda, nici pe abonamentul de telefonie, nici la adresa de domiciu sau inclusa la impozit.

Am mai discutat cu diferite persoane care m-au contactat fiind in aceeasi situatie, se pare ca este o tactica a lor. Pentru ca nimeni nu sta sa isi bata capul cu sistemul din spate ei incearca sa fraiereasca cat de mult pot prin astfel de poveste, ca poate de frica unei amenzi mari sa te cauti prin buzunare si sa le dai o spaga.

Toate persoanele cu care am discutat mi-au spus ca am avut “norocul” sa ne intalnim cu o doamna controlor, cam 1,60m inaltime, pe la 40 de ani, blonda. Asta este tactica ei, urca in autobuz si in secunda 2 blocheaza taxatoarele, cauta “veriga slaba” si iti cere codul (pe care sunt sigura ca il introduce gresit special), dupa aceea iti zice nebunia cu amenda pe abonamentul de telefon, ca iti vine acasa, toate astea pe un ton foarte rastit. Cand o iei la intrebari ca sa intelegi si tu ce ti se intampla incepe sa te jigneasca, isi ascunde legitimatia, iti zice ca esti prost si iti explica o legislatie care nu exista, te pune sa cauti pe site-ul STB informatii inexistente si coboara din masina cu prima ocazie.
Același lucru l-am pățit acum câteva minute și tare mă mir că doamna care m-am controlat arăta la fel cum ați descris-o! Ați mai primit ceva update? Mie mi s-a zis că nu e nevoie să îmi ceara buletinul pentru că mă găsesc ei automat în sistem daca am avut vreodată abonament la stb, însă eu nu am deținut niciodată așa ceva. Mi-a zis că voi primi amenda prin factura (cred că la cea de telefon se referea). Conform art. 19, alin. 1 din OUG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, procesul verbal nu este valabil fără semnătura contravenientului, a mea in cazul acesta, deci se poate ataca in contencios. Problema e că nici nu s-a întocmit vreun proces verbal. Având în vedere că singurul mijloc de identificare este numărul meu de telefon, stau cu frica sa nu îmi poată găsi datele și să nu pot plati eventuala amenda. Revenind la doamna, și aceasta a coborât efectiv după o stație din momentul in care a urcat și m-a controlat.
Asta am patit si eu acum 3 ore. Ati primit ceva intre timp?
Ai primit ceva acasa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa/amenda stb Nelu7 Nelu7 Buna ziua, Va rog respectuos sa ma ajutati cu o consultanta asupra situatiei urmatoare : Am urcat in autobuzul STB, mi-am cautat loc, apoi am trimis sms-ul ... (vezi toată discuția)
Amenda stb adda001 adda001 Buna ziua! Am intampinat ieri o problema in STB. M-am grabit sa prind autobuzul si am uitat sa-mi platesc calatoria prin mesaj. In mod normal am abonament de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am si eu o situatie din aceasta dimineata din stb ... Denis-Stefan Denis-Stefan Buna ziua! Am si eu o situatie din aceasta dimineata din STB cu un domn controlor. Chiar in secunda in care am dat sa urc in autobuz, scriam mesaj catre STB, ... (vezi toată discuția)