avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Exista temei legal pentru a se aplica corectiile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Exista temei legal pentru a se aplica corectiile de apa rece pe principiul cine consuma mai mult plateste mai mult?

Buna seara,

Am rugamintea sa imi spuneti daca exista un temei legal in baza caruia se calculeaza corectiile de apa rece pe principiul: cine consuma mai mult plateste mai mult. Situatia concreta este urmatoarea: un bloc cu 40 de apartamente, contorizate in proportie de 90% cu apometre, indexurile sunt declarate de catre proprietari, neverificate de catre reprezentantii legali ai Asociatiei, rezultand astfel corectii de apa foarte mari (100 m.c. de apa pe luna ca pierderi de apa) impartite conform principiului: cine consuma mai mult plateste mai mult. Adica, cel care declara corect consumul de apa ajunge sa plateasca cu 50% mai mult fata de consumul real. Exista un temei legal in acest sens conform noii legi 196/2018 si normele si regulamentului aferent?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:00, 10 August 2019
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
Revin daca nu se clarifica si rezolva situatia.

O zi frumoasa
Alina

latka a scris:

Pai sa le luam pe rind:
1. Pentru ca nu va raspunde la contestatii presedintele risca amenda de la 2500 la 5000 de lei. La fel si pentru ca nu prezinta baza legala sau acel act prin care au hotarit acea impartire:
Articolul 102
(1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:

e)nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum si neindeplinirea sau depasirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de catre administrator;

Aceleasi atributii , cu aceeasi amenda, pentru presedinte si comitetul executiv se poate imputa pentru nerespectarea art. 31 alin 1, . Trebuie sa inspecteze apartamentele pentru descoperirea cauzei acelei diferente.

2. Locatarii apartamentelor cu pricina sunt obligati sa-si monteze apometre de art. 32 din legea 196/2018.

Pot fi amenintati cu amenda de la 5000 la 10000 de lei pentru nerespectarea art. 102 litera h
h)neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari.

E fortata incadrarea dar legea are lacune aici si nu prevede sanctiune pentru nerespectarea art. 32.

Trebuie inlocuite liniile de alimentare cu apa pentru fiecare punct de consum, cu unele care sa includa si elementele de masura (apometrele). Nu se poate descoperi cauza acelor neinchideri de bilant pe apa si ei neavind masuratoare pot consuma nestingheriti si de citeva ori in plus cantitatea repartizabila prin pausal, care e una de bun simt.

Ei, domnule utilizator @latka:
Sunteti dvs. specialist in apometre, dar tot nu le stiti pe toate si daca vreti sa discutam omeneste discuta, dar sa nu sariti calul cum se mai intampla cu unii dinte noi care ori suntem juristi, ori suntem specialisti in tot felul de domenii.
Pe mine, spre exemplu, ma intrebati ce legatura / acoperire legala - L 196/2018 - este intre ultimile doua metode de repartizare a diferentelor aratate, da?
Dar nu dvs. personal comentati de mama focului pe un alt topic (cel cu comisionul bancar), ca orice Lege, nu poarte cuprinde toate situatiile particulare ? Ba, chiar asa este, insa hai sa ma dau "artist"m pe forum, ca deh, lucrez la o firma de repartitoare de costuri... Deci, la comisioane va pricepeti, la repartitoare de costuri sunteti Doxa, astfel incat, abia astept un not topic in care o sa ne aratati cine este guru...
Pana a veni dumneata pe acest forum cu raspunsuri super stiintifice, apometrele erau apometre, nu repartitoare de costuri (din cauza altui "artist" care a grait acest lucru si mult nu a fost pana s-a statuat acest lucru intr-o reglementare nationala).
Daca tot sunteti asa de cunoscator, am rugamintea sa ne spuneti, dar asa la un nivel la care sa intelegem si noi (nu copiati definitia desteptului despre care am vorbit), care este diferenta dintre un apometru si un repartitor de costuri - in cazul cand ambele determina un consum de apa intr-o instalatie.
Va rog sa ne explicati, la acelasi nivel de intelegere generala cum determina consumul de energie termica ce intra intr-un calorifer, un repartitor de costuri, ce unitati de masura foloseste, ce informatii mai are nevoie acest "instrument" si daca aceeasi procedura se aplica si in cadrul masurarii unei cantitatii de apa consumate intr-o instalatie de apa rece sau calda, instrument care masoara, de obicei in unitati de masura consacrate (nu adimensionale).
Cu privire la:
1.Nu există apometru oficial, și cele de apartament neoficiale. Toate apometrele au aceeași precizie, de cind s-a adoptat directiva europeana MID (2006). Eroarea este de plus/minus 2% din valoarea măsurată pentru intervalul de baza (Q2-Q4).

Eu nu cred, in ruptu' capului ca toate apometrele au aceeasi clasa de precizie, indiferent ce bazaconii debiteaza MID sau alta ciudatenie. Poti dumneata sa te dai peste cap, dar nu o sa poti sa-mi demonstrezi acest lucru. O precizie de +/- 2% din valoarea masurata, abia este atinsa de "sculele" de laborator, nu amaratele noaste montate apartamente, intelegeti? Daca le mai montezi si in plan vertical, poti sa le arunci la gunoi... Aaaaa, ca sunt apometre care functioneaza la fel de bine si in plan orizontal si in plan vertical - sunt de acord, dar trebuie sa discutam despre preturi aici. "Cascavalul" dicteaza!
Dai 50-60 de lei pe o panarama care poti sa-l opresti din functionare cu un magnetel de jucarie si trebuie sa dai poate cateva sute de lei pe un apometru dichisit, cu debit de pornire de cativa litri pe ora. Despre ce discutam, despre MID 2006? Hai sa fim seriosi !
Asadar, nu contest pregatirea dvs. profesionala, dar aici trebuie sa discutam despre lucruri absolut obisnuite, practice, nu despre SF-uri.
......................................
Pentru @Alina_Sorina,
- toti proprietarii trebuie obligati sa-si monteze apometre, altfel discutam discutii; cele de mai sus sunt chiar edificatoare;
- daca dvs. nu stiti, nu ati vazut, nu aveti cunostinta, nu inseamna ca la nivelul as. prop. nu exista un regulament intern; daca nu exista, faceti presiuni sa se intocmeasca un asemenea document, altfel, tot asa, bateti apa in piua si nu o sa ajungeti nicaieri: puteti sa reglementati repartizarea diferentelor de apa si proportional cu nr. de la pantofii proprietarilor, dar sa batei in cuie acest lucru - va permite chiar si L 196/2018;
- recititi prima mea postare sau dati o cautare in forum referitoare la diferentele de apa pe care administratorul este aproape obligat sa vi le repartizeze; contravaloarea facturii trebuie achitata la furnizor in proportie de 100% si nu are nicio treaba cu ce se intampla la voi in asociatie, ca aveti apometre, ca nu aveti repartitoare de costui, ca trebuie sa le verificati sau nu, furnizorul asteapa sa-i fie achitata la timp factura;

AM RUGAMINTEA sa nu mai citati in totalitate postarile celor care va raspund, decat daca acestea chiar aduc informatii in plus sau chiar vreti sa subliniati ceva, ceea ce noua poate ne scapa!

@Adam Grecu
Ouau ! direct la persoana !
OK, hai sa va lamuresc in ordinea "acuzatiilor":
1. Nu lucrez pentru o firma de apometre, nu am firma de apometre, ma ocup de lucruri mai sofisticate. Instalez pentru compania la care sunt angajat, din cind in cind, pentru tranzactii comerciale pe apa, apometre . 1% din activitate.

2. "Repartitor de costuri"e denumit atunci cind valoarea sa exact masurata nu intra in bilantul pe apa si e folosit un index declarat de proprietar. De aia nici nu se verifica metrologic decit inainte de vinzare. Asa e scris in NML 003-05:
"1.2.Pentru a putea fi introduse pe piață, puse în funcțiune sau utilizate în măsurările de interes public, contoarele de apă prevăzute la punctul 1.1 trebuie să îndeplinească atât cerințele metrologice și tehnice prevăzute în prezenta normă, cât și cerințele aplicabile din norma de metrologie legală NML 001-05 "Cerințe metrologice și tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerințelor din normele mai sus menționate rezultă din tabelul 1.
1.3. Prezenta normă nu se aplică în cazul contoarelor de apă utilizate:
– la măsurarea apelor brute sau uzate;
– la măsurarea apei de irigații;
– ca traductoare de debit, în compunerea contoarelor de energie termică;
ca repartitoare de costuri pentru apa consumată în locuințele colective."
[ link extern ]

3. Mai pun o data, doar de dragul dvs. ce spune MID:
This means that in the future, water meters may also measure with an accuracy of +/-5% in the lower flow range and +/-2% in the permanent load range.
[ link extern ]
Asa spune si NML, cautati.

Acum, ce sa zic, daca in istorie a intrat un Toma, de ce n-ar intra si Adam Necredinciosu' :)

4. Despre pozitia in care poate masura aici :
[ link extern ] /
la INSTALLATION POSITION
sau citat din NML 003:
3.4.1 Contorul trebuie să poată fi instalat astfel încât să poată funcționa în orice poziție, cu excepția cazurilor când există o indicație contrară, marcată clar pe contor.

Pentru alte informatii,contra cost :)
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2019
latka, utilizator
@ Interventie moderator

Subiectul acestui topic este cu totul altul .. De aceea, adresez rugamintea participantilor la discutie, pentru a se evita stergerea mesajelor , sa incerce sa raspunda la subiectul initial si nu la alte interventii fara rost.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderi apa Ionuț. Ionuț. Locuiesc intr-un bloc nou si deja sunt pierderi de apa...am inteles ca este vorba de clasa contuarelor....cat este diferența de la clasa \"A\" la clasa \"C\" ... (vezi toată discuția)
Stie cineva daca "normele metodologice de facturare şi repartizare ... Alexandru HG Alexandru HG Stie cineva daca \"Normele metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul ... (vezi toată discuția)
În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ... Cojocaru mihai Cojocaru mihai În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ). Specific: la prima ... (vezi toată discuția)