avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... proces verbal de amenda incheiat in lipsa
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

proces verbal de amenda incheiat in lipsa

Ce putem face in situatia in care o institutie de control sustine ca a incheiat un proces verbal de amenda in lipsa, in conditiile in care nu ne-a fost adus la cunostinta? Tin sa precizez ca valoarea amenzii nu e tocmai mica.... e enorma!!
Cel mai recent răspuns: IONIȚOIU CRISTINA , Avocat 22:22, 6 Decembrie 2009
Multumesc pentru raspuns!!!
ART. 19
(1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia
ART. 26 (3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data încheierii.
=Pentru a putea produce efecte juridice procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei trebuie să fie comunicat. Legea-cadru în materie de contravenţii a reglementat în afara obligativităţii comunicării şi sfera persoanelor cărora urmează a li se face comunicarea, precum şi procedura de comunicare.
Astfel, potrivit prevederilor art. 25 - 26 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 obligaţia de comunicare a procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei precum şi a înştiinţării de plată a amenzii aplicate şi a despăgubirii stabilite revine agentului constatator sau agentului abilitat de lege să aplice sancţiunea şi să stabilească despăgubirea pentru ipoteza în care agentul constatator nu este împuternicit el însuşi să aplice sancţiunea şi să stabilească despăgubirea.
Termenul de comunicare a procesului-verbal este de o lună şi începe să curgă de la data aplicării sancţiunii.
Deosebit de procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se comunică persoanelor interesate şi înştiinţarea de plată. Acest act este comunicat exclusiv contravenientului în situaţia în care a fost sancţionat cu amendă precum şi în situaţia în care a fost obligat la plata despăgubirilor stabilite de organul care a aplicat sancţiunea. În înştiinţarea de plată agentul este obligat să facă menţiunea cu privire la obligativitatea plăţii amenzii şi, după caz, a despăgubirii, în termen de 15 zile de la comunicare, în caz contrar urmând să se procedeze la executarea silită.
=3. Sancţiunea necomunicării actelor procedurale în materie de contravenţii în termenul prevăzut de lege este prescripţia executării sancţiunii contravenţionale. Rezultă că această sancţiune operează doar în ipoteza în care agentul sancţionator aplică exclusiv sancţiunea contravenţională principală a amenzii.
-sancţiunea necomunicării procesului-verbal în termen de o lună, respectiv prescripţia executării sancţiunii.
În practica judiciară s-a pus problema în ce etapă şi pe ce cale se verifică regularitatea comunicării şi se constată sancţiunea prescripţiei.
Instanţa de control judiciar a statuat că prescripţia executării sancţiunii amenzii derivată din încălcarea de agentul sancţionator a normei imperative prevăzute la art. 14 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 este un incident ce priveşte executarea sancţiunii şi că astfel chestiunea poate fi dedusă judecăţii exclusiv pe calea contestaţiei la executare.
Prescripţia executării sancţiunii amenzii prevăzută de art. 14 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 nu este altceva decât instituţia prescripţiei dreptului de a cere şi obţine executarea silită.
Prin art. 4 lit. f din Ordonanţa Guvernului nr. 61/2002 privind colectarea creanţelor bugetare, procesul-verbal de constatare a contravenţiei întocmit de organul prevăzut de lege pentru obligaţiile privind plata amenzilor contravenţionale este calificat ca fiind titlu de creanţă fiscală şi se execută conform art. 39 alin. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale privind executarea silită a creanţelor bugetare. Prin urmare examinarea prescripţiei executării sancţiunii amenzii poate fi efectuată numai în ipoteza declanşării executării silite când debitorul contravenient are interesul să invoce o atare împrejurare.
Desigur, prescripţia executării sancţiunii amenzii contravenţionale poate fi constatată şi din oficiu de organele competente care iau parte la executarea silită, nefiind necesară vreo cerere în acest sens a părţii interesate, întrucât organele de executare sunt obligate să aplice din proprie iniţiativă dispoziţiile legale Prin urmare, nu se poate admite teza conform căreia prescripţia executării sancţiunii amenzii contravenţionale poate fi antamată de instanţa competentă să soluţioneze plângerea, ci această chestiune poate fi dedusă judecăţii pe calea contestaţiei la executare. Întrucât nu este un incident ce poate fi soluţionat pe calea specială a plângerii nu se poate opune contestatorului existenţa unei proceduri care să prevadă posibilitatea ca o instanţă, alta decât instanţa de executare, să se pronunţe asupra acestei împrejurări.

OG 61/2002 a fost abrogata prin OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
judecatorii nu dau nici un ban pe acest articol cu martor,eu am contestat un pv si printre altele am mentionat ca cele scrise la rubrica alte mentiuni nu-s vorbele mele(deoarece nici nu mi s-a adus la cunostinta ca am dreptu de a face obiectiuni) iar cu toate ca pv-ul nu era semnat de mine sau de vreun martor(mentionez ca politistul putea pune cel putin 4 martori fara sa exagerez) judecatoare a dat dreptate domnului politist cu toate ca nu putea dovedi ca cele scrise la rubrica mentiuni au fost obiectiunile mele,e corect?
si inca ceva daca cer in instanta ca agentul ... sa dpeuna ordinu de serviciu la dosar judecatoarea poate sa-mi refuze cererea?
13. Admisibilitatea excepţiei prescripţiei executării amenzii în cadrul plângerii contravenţionale, în situaţia în care procesul verbal de contravenţie nu se comunică contravenientului în termen de o lună de la aplicarea sancţiunii ( Curtea de Apel Craiova, Judecătoria Tg.-Jiu ).

a) Opinia majoritară este în sensul că, dacă procesul verbal de contravenţie nu se comunică contravenientului în termen de o lună de la aplicarea sancţiunii, instanţa învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale poate dispune admiterea acesteia şi constatarea prescripţiei executării amenzii, în condiţiile art. 14 din O.G. nr. 2/2001, fără să fie nevoie a se formula contestaţie la executare.
b) Într-o opinie minoritară, se susţine că problema prescripţiei executării amenzii în situaţia în care procesul verbal de contravenţie nu se comunică contravenientului în termen de o lună de la aplicarea sancţiunii, poate fi analizată şi verificată doar în cadrul unei contestaţii la executare, fiind o chestiune care ţine de executare.
Opinia exprimată la litera A este cea majoritară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita cnadnr - p.v. necomunicate CipM CipM Am primit prin posta o executare silita pt 2 P.V. din 2011 pt 2 contraventii (lipsa rovinieta) la doua saptamani distanta intre ele (56 euro + 450 lei ... (vezi toată discuția)
Daca se prescrie amenda pt neprimirea p.v densorean densorean daca se prescrie amenda pt.neprimirea p.v conform o.g 2 2001 art.14 se prescrie si suspendarea dreptului de a conduce autovehicole acsta fiind suspendat pt ... (vezi toată discuția)
Amenda marian502 marian502 ce se intampla cu amenda unei persoane din 2008, iar aceasta a decedat in 2009. amenda este data conform Lg.61/1991, art.2, pct.1, sanctionata de art.3, ... (vezi toată discuția)