avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept optiune succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept optiune succesorala

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati cu o opinie.
In urma cu un an o matusa a mea a decedat, iar in urma decesului normal la masa succesora era un frate a acesteia si noua nepoate, una din ele fiind eu.
Cu toate ca eu m-am ocupat de matusa in ultimii 5 ani, ceilalti nefiind in nici un fel preocuptati de aceasta ( de la asigurarea hranei, a medicamentelor, plata intretinerii pana la organizarea inmormantarii si a parastaselor), ma trezesc acum la un an si jumatate ca dezbaterea mostenirii a avut loc, intabultata ca proprietar fiind cealalta nepoata. Precizez ca nu mi-am exercitat dreptul de optiune succesorala in termenul de un an de zile de la data decesului, dar nici nu am fost notificata de vreun notar in legatura cu deschiderea succesiunii.
In conditiile prezentate mai sus am rugamintea sa imi spuneti care sunt sansele sa atac si sa castig partea mea de mostenire. Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:17, 12 August 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adresati-va Camerei Notarilor Publici de care apartine judetul unde matusa a avut ultimul domiciliu si interesati-va la ce birou notarial s-a dezbatut succesiunea.
Cu actele dvs de stare civila, doveditoare ale gradului de rudenie, va prezentatila acel birou notarial si solicitati informatii cu privire la dosarul respectiv. Care, ce, cum a declarat, ce au scris martorii etc. Cel mai probabil nu ati fost declarata.
Daca intr-adevar asta s-a intamplat, rugati notarul sa va dea o copie xerox a certificatului de mostenitor, contactati un avocat si solicitati anularea pe cale judecatoreasca.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2019
raluk0207, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Notarul care a dezbatut mostenirea este in relatii foarte apropiate cu cealalta nepotata si consider ca este un abuz atat din partea acestuia, intrucat stia foarte bine care sunt mostenitorii, cat si din partea nepoatei. In plus de asta nepoata a facut o convenitie ?! cu fratele matusei, conventie prin care acesata ii lasa partea lui de mostenire. Interesant este ca fratele este in varsta de 87 de ani si de mai bine de 10 ani a fost diagnosticat cu Dementa de etiologie mixta ( vasculara si neurodegenerativa). Detin mai multe iesiri din spital intrucat si de acesta o perioada de timp am avut grija.
Dvs faceti parte din familia extinsă.
Faptul că ești în relații bune cu cineva nu înseamnă că îi cunoști toate rudele.
Repet, vedeti ce acte sunt la dosar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat, unchiul meu a murit ... Hungan Hungan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat, unchiul meu a murit in 2001. Dupa succesiune apartamentul acestuia s-a impartit 1/4 matusei mele si 3/4 ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)
Succesiune-mostenire ghergut ghergut Am o matusa ramasa vaduva dupa decesul unchiului de acum un an.Nu au avut copii. Unchiul a mai avut 8 frati in localitati diferite, din care traieste numai ... (vezi toată discuția)