avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Natura juridica a avansului in contractul de leasing
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Natura juridica a avansului in contractul de leasing

Care este natura juridica a avansului in contractul de leasing?
a) parte a pretului folosintei bunului
b) avansul din valoarea reziduala

Daca raspunsul coresct este b), care este calea de a obtine in instanta recuperarea acelui avans?
Cel mai recent răspuns: roxanav , utilizator 08:57, 30 Noiembrie 2009
scuze dar cred ca nici o varianta nu este corecta.
Avansul este parte din pretul de achizitie a bunului.
Valoarea reziduala reprezinta valoarea la care, la expirarea contractului de leasing, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre utilizator.
Mai pe intelesul tuturor, masina se cumpara, la sfarsitul perioadei de leasing, cu suma corespunzatoare valorii reziduale.
Nu are nici o legatura cu avansul.
In instanta avansul se poate recupera daca nu s-au indeplinit clauzele contractuale privitoare la termenul de livrare, calitatea substantiala a bunului, rezilierea contractului din motive ce tin de forta majora etc., mai precis daca, inainte de inceperea contractului si de receptia bunului se constata ca : bunul nu se poate livra, nu exista etc.
Varianta a este corecta.
Cu exceptia sitautiei in care in contractul incheiat intre parti se prevede explicit varianta b, atunci este varianta:"parte a pretului bunului".
Altfel, art.969 C.civ. prevede: "Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante" (Contractul este legea partilor!)
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
ContSters36411, utilizator
folosirea bunului

Alte discuții în legătură

Restituire avans Laurentiu Dacian Laurentiu Dacian Buna ziua. As vrea si eu sa intreb daca are cineva vreo parere in legatura cu urmatoarea situatie: Urmare lansarii unei comenzi pentru livrarea unui echipament ... (vezi toată discuția)
Se restituie tva la o masina in leasing pe societate ? Eugen Enescu Eugen Enescu buna ziua, se restituie valoarea TVA la o masina achizitionata in leasing pe societate? cand? la sfarsitul leasingului cand cumperi masina de la ei ca practic ... (vezi toată discuția)
Plata nedatorata? alboana alboana Buna ziua, Va supun atentiei Dvs. urmatoarea problema: o societate de leasing a incheiat contract de vanzare-cumparare cu un furnizor, pentru ... (vezi toată discuția)